Festivalul colindelor şi datinilor ucrainene la Cornuţel

Festivalul colindelor şi datinilor ucrainene la Cornuţel

Ucrainenii se organizează în cete de mascaţi

Ucrainienii din Banat şi-au prezentat ieri cele mai frumoase şi inedite tradiţii din prejma sărbătorilor de iarnă. Căminul Cultural din localitatea Cornuţel a răsunat de glasurile grupurilor de colindătorilor ucraineni din Reşiţa, Caransebeş, Copăcele, Zorile, Lugoj şi Stiuca (judeţul Timiş).

Ştiri pe aceeaşi temă

Tinerii colindători au participat ieri la o nouă ediţie a Festivalului de colinde şi tradiţii ucrainene. Manifestarea a fost organizată de filiala Caraş-Severin a Uniunii Ucrainenilor din România în prezenţa deputatului minorităţii ucrainene, Ştefan Buciuta, a primarului comunei Păltiniş, Ion Popovici, a preşedintelui filialei Caraş-Severin a UUR, Ivan Liber, a invitaţilor şi a localnicilor.  
Spectacolului oferit de colindătorii grupurilor „Şovcova Trava” Lugoj, Barvinok” (Iedera) Cornuţel sau „Zelena Lişceva” (Alunul Verde) Copăcele i-a urmat un inedit moment artistic oferit de gazde care au prezentat un vechi obicei ucrainean din ajunul Anului Nou, Melanca sau Malanca. In noaptea dintre ani, ucrainenii se organizează în cete de mascaţi (Melanca) şi astfel merg prin sat să înveselească localnicii iar personajele pe care le interpretează sunt extrem de bine definite, fiind vorba de : coşar, preot, poliţist, sora medicală, cizmar, moşul, baba, ursul, capra etc.


citeste totul despre: