Cascada Bigăr şi morile pe apă de la Rudăria ar putea aduce un statut aparte pentru o comună din Caraş Severin, dar şi banii necesari pentru infrastructură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Huffington Post
FOTO Huffington Post

Stoicu Adrian Sergiu, primarul comunei Bozovici, pe raza căreia se află Cascada Bigăr spune că a început demersurile pentru a solicita Guvernului declararea comunei ca staţiune turistică

Noul statut ar permite administraţiei din Bozovici să primească mai multe finanţări pe acest domeniu, vitale pentru infrastructura din zonă. Chiar dacă este una dintre cele mai mari comune din această regiune, cu aproape 3.000 de locuitori, bugetul local nu ajunge nici măcar pentru întreţinerea drumurilor, care sunt esenţiale pentru turiştii care vin tot mai mulţi în ultimii ani.

Valul de turişti a crescut din 2013, când Cascada Bigăr a devenit cunoscută în întrega lume, după ce The World Geography a plasat-o pe primul loc într-un top al cascadelor unice. Un alt obiectiv, deosebit, des vizitat de către turişti este complexul de mori pe apă de la Rudăria.

Devoltarea zonei este la mâna Guvernului

Dacă natura a fost generoasă cu acestă zonă, din punct de vedere administrativ mai e mult de lucru. Primarul comunei Bozovici spune că fără sprijinul Guvernului, turiştii vor merge pe aceleaşi drumuri proaste şi vor constata aceeaşi lipsă a spaţiilor de cazare decente.

“Vom face o dezbatere publică şi ne pregătim să să dăm o hotărârea de consiliu pentru a începe demersurile pentru transformarea în staţiune turistică. Cascada, morile, Cheile Nerei, sunt mai multe obiective în zonă care ne întreptăţesc să cerem acest statut. Noi turişti avem şi acum foarte mulţi, însă ducem lipsă de drumuri, de pensiuni. Ne trebuie bani să dezvoltăm zona şi asta ar fi o cale. Sunt foarte multe fonduri care pot fi accesate pe partea de tursim, în plus s-ar deschide alte posibiltăţi şi pentru oamenii de afaceri care ar dori să investească în zonă, să deschidă pensiuni. Ar avea mult mai multe facilităţi”, spune primarul Sergiu Adrian Stoicu.

Atestarea staţiunilor turistice reprezintă, pe lângă dezvoltarea socio-economică a acestor localităţi, posibilitatea de accesare a fondurilor europene – Axa 7- Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului/Prioritatea de investiţii 7.1. - Sprijinirea unei creşteri favorabile a ocupării forţei de muncă, prin dezvoltarea potenţialului endrogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industrial aflate în declin, precum şi sporirea accesibilităţii şi dezvoltarea resurselor naturale şi culturale specifice.
Mai mult, Autoritatea Naţională de Turism are în vedere şi realizarea unei identităţi adecvate, prin valorificarea resurselor existente, urmărirea realizării de legături, racorduri la drumurile naţionale şi europene, precum şi încurajarea creării de conexiuni cu alte localităţi similare, prin realizarea unor serii de evenimente, în comun.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite