Reşiţa: VIDEO Tradiţiile locale ascund o avere impresionantă (SONDAJ)
0Administratorii pensiunilor vor infrastructură, dar şi personal calificat şi muncitor pentru a lucra în turism.
CITEŞTE ŞI
Reşiţa: Elena Udrea spune că staţiunea Băile Herculane a fost privatizată dubios
<a href="http://www.adevarul.ro/articole/resita-criza-loveste-greu-toate-investitiile-in-turism.html" rel="nofollow">VIDEO Criza loveşte greu toate investiţiile în turism</a>
Judeţul Caraş-Severin are potenţial pentru dezvoltarea unor pensiuni agroturistice, dar acesta nu este folosit la capacitate maximă. Majoritatea celor care şi-au deschis pensiuni, în diferite zone, au uitat că, pentru a dezvolta un turism rural trebuie să păstreze tot ceea ce este autentic.
„Sunt proprietari de pensiuni care au termopane şi podele laminate. Casele trebuie să fie tradiţionale, turiştii străini nu vor lux. Cei care vor să facă agroturism trebuie să folosească produse ecologice în alimentaţie, trebuie să le ofere posibilitatea turiştilor de a munci la câmp, în grădină sau chiar de a avea grijă de animale”, a declarat Daniel Afilon Laţcu, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Ecologic şi Cultural (ANTREC).
Mâncare ecologică
Una dintre puţinele pensiuni în care se practică agroturismul este pe Cheile Nerei şi este coordonată de un român care a locuit o perioadă bună de timp în afara ţării. Pensiunea sa este din lemn şi piatră, produsele oferite sunt în mare măsură eco, iar serviciile sunt originale.
„Cei care vin pot să şi călărească dacă vor. Una dintre problemele care ar trebui rezolvată, într-un judeţ cu patru Parcuri Naţionale, este infrastructura, dar şi specializarea personalului. Drumurile lasă de dorit, iar oamenii nu prea vor să muncească”, a spus Emil Laieş, administratorul unei pensiuni din zona Cheile Nerei.
Obiective promovate
Pentru ca judeţul în care trăim să ofere posibilitatea practicării agroturismului, ANTREC intenţionează să exploateze potenţialul existent. Se vor identifica atracţiile turistice unice din judeţ, care vor fi promovate alături de vechile datini şi obiceiuri, istorie, dar şi legendele populare care prind la public. Toate acestea vor sta la baza practicării acestei forme de turism.
Imagini de la Baziaş, locul unde Dunărea intră în ţară