VIDEO „76 de operaţii făcute de un singur medic român au fost refăcute aici, în Ungaria“. O fostă asistentă îi ajută pe români să se trateze în spitalele maghiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de români care locuiesc în Vestul ţării merg să se trateze în localităţi maghiare de graniţă, cum ar fi în Mako sau Szeged. Printre cei care şi-au făcut adevărate afaceri care înlesnesc accesul pacienţilor de peste graniţă se numără şi românca de etnie maghiară Maria Toth.

La Szeged, oraş maghiar de peste 160.000 de locuitori, clinicile şi spitalele sunt pline de români. Cei mai mulţi veniţi din vestul ţării, Timiş şi Arad, însă, în ultimii ani, au ajuns aici pacienţi şi din Cluj, Mureş sau chiar din Bucureşti. Ca să se interneze, unii vin pe cont propriu, alţii apelează la rudele pe care le au în Ungaria, însă foarte mulţi sunt ajutaţi de către asistente sau foste asistente care au făcut din asta o afacere legală. Pacienţii români care ajung aici o fac pentru că fie caută o soluţie negăsită în România, fie vor să corecteze o eroare a unui medic românesc. Mulţi români aleg serviciile de sănătate maghiare, chiar dacă plătesc pentru ele, pentru că, spun ei, sunt ireproşabile, cu medici bine pregătiţi şi spitale curate.

Maria Toth (75 de ani) este o româncă, de etnie maghiară, care s-a născut în Arad. După revoluţie s-a mutat în Ungaria, la Szeged. Astăzi este pensionară, după cei 55 de ani de muncă, ca asistentă, atât în sistemul medical din România, cât şi în cel din ţara vecină.

Pentru că cei 400 de euro, pe care îi primeşte ca pensie nu îi sunt de ajuns, şi-a deschis o firmă şi intermediază tot acest exod al pacienţilor români către spitalele din Ungaria. Tanti Marika, aşa cum este cunoscută de către pacienţii ei, povesteşte că a făcut asta prima dată pentru o fostă colegă care, în 1997, a rugat-o să o ajute.

„Am avut o colegă, de la Arad, asistentă şi ea, care m-a sunat că are un cancer de col uterin şi că nu vrea să se trateze în România. M-a rugat să-i caut un medic bun şi să vină să se opereze. Am dus-o la medic, la Ginecologie, după care a povestit la rude, a povestit la vecini şi aşa a început totul. Acum am firmă şi lucrez legal“, îşi începe povestea fosta asistentă.

image

Spital din Szeged FOTO Arhiva Adevarul

Din 1997, tanti Marika a asistat mii de români, care au venit la spitalul şi la clinicile din Ungaria. Când o întrebăm cât de mulţi clienţi are, scoate o agendă cu colţurile roase, de cât a fost folosită, şi ne spune că în fiecare an are câte una. Anul acesta a început să scrie pe marginile foilor, pentru că nu mai are loc. „Uite, luni sunt zece persoane, programate numai pentru Neurochirurgie. Asta e pentru o singură secţie, într-o singură zi. Şi am 21 de clinici pentru care fac programări. Cinci persoane pe zi, să socotim, dar sunt mai multe, ori douăzeci de ani, socotiţi dumneavostră!“, spune asistenta.

Dezvăluririle unei asistente care intermediază exodul bolnavilor români spre Ungaria 

Diagnostice greşite, intervenţii nereuşite

Am ajuns la Maria Toth însoţind o familie din Timiş, care a decis să vină la un spital din Ungaria, după ce, timp de zece ani, au bătut spitalele din vestul ţării, pentru ca să afle un diagnostic pentru fata lor, care se plângea că o doare foarte rău un picior.

„Peste tot ne-au spus că nu are nimic, că durerile sunt de la coloană, că trebuie să slăbească, însă nu i-au găsit nicio problemă la picior, iar durerile continuau şi deveneau insuportabile. Printr-o asociaţie umanitară din Lugoj, am cunoscut-o pe tanti Marika şi am venit la Szeged. Aici, după primele investigaţii am aflat că fata are un picior mai mic cu 7 cm şi că durerile de aici vin. Urmează acum să facem alte investigaţii şi probabil va avea loc o intervenţie cirurgicală. Însă supărarea este că, timp de zece ani, nici un medic din România nu a pus acest diagnostic“, spune tatăl fetei. 

Fosta asistentă confirmă că cele mai multe cazuri care ajung la Szeged sunt diagnosticate greşit în România sau sunt intervenţii greşite. „Aici, când primesc o dată de programare, este bine stabilită şi nu se schimbă. Oamenii vin cu multe diagnostice greşite. Nu am voie să spun medicul, că nici nu merită, dar 76 de operaţii au fost refăcute aici, în Ungaria, de la un singur medic român!“, spune Maria Toth.

image

Spital din Szeged FOTO Arhiva Adevarul

Jumătate de tumoră scoasă

A trecut şi prin situaţii care au şocat-o şi pentru care spune că i-ar lăsa pe medicii respectivi fără dreptul de a profesa. Un caz incredibil este al unei paciente care a venit pe secţia de Neurochirurgie, doar cu jumătate de tumoare extirpată, pentru că nu a avut bani suficienţi să-i dea doctorului care a operat-o.

„O femeie care a avut o tumoare hipofizară. A trezit-o în timpul operaţiei şi a întrebat-o dacă mai are 500 de euro să-i dea. Femeia i-a spus că nu mai are, că i-a dat 500 şi atunci a rămas aşa operată doar pe jumătate. Urmând să meargă din nou la operaţie când făcea rost de ceilalţi 500 de euro. A venit la noi şi domnul profesor s-a şocat când a văzut-o şi a întrebat-o de ce i-a rămas jumătate de tumoare acolo, iar femeia i-a povestit cum s-a întâmplat“, afirmă fosta asistentă.

image

Spital din Szeged FOTO Arhiva Adevarul

Maria Toth mai spune că, din punctul ei de vedere, toate problemele din sistemul de sănătate românesc se trag de la proasta instruire a personalului. „Sunt medici tineri, care îşi iau examenele pe bani. Am vorbit cu unul odată şi l-am întrebat ce se întâmplă dacă vine pacientul la el şi nu ştie ce să facă. Mi-a spus că-l trimite la colegul. Şi dacă nici colegul nu ştie şi moare pacientul şi te dă familia în judecată? A spus că are bani şi câştigă procesul“, povesteşte asistenta. Femeia adaugă că e de părere că situaţia se va înrăutăţi în România după ce şi ultimii medici care au terminat facultate înainte de Revoluţie se vor pensiona. Cei mai mulţi pacienţi români de care se ocupă Maria nu decontează plata tratamentului, ci preferă să plătească totul din buzunarul lor.

CIFRE:

- 40 de euro este tariful practicat de Maria pentru a-i ajuta pe pacienţii români să-şi găsească medicul potrivit.

- 225 de lei costă un prim consult medical la Clinica de oncologie din Szeged.

CITIŢI ŞI:

Cum a reuşit Ungaria să aibă un sistem de sănătate performant / Taxa ungurească mai mică decât şpaga românească

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite