Vecinii şi câinii, „bariere” în faţa hoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii îi învaţă pe şoferi cum să se apere de hoţi, punându-le fluturaşi pe parbrizele maşinilor
Poliţiştii îi învaţă pe şoferi cum să se apere de hoţi, punându-le fluturaşi pe parbrizele maşinilor

Pentru că mulţi locuitori vor pleca în concendii şi îşi vor lăsa apartamentele nelocuite, poliţia face câteva recomandări cum să ne ferim de hoţi.

Un spărgător nu are de învins numai bariera încuietorii, ci şi alte „bariere", cum ar fi: vecinii, sistemele de alarmă, câinii, la care se adaugă tensiunea nervoasă, emoţiile etc. De aceea, în primul rând, ar trebui să ne cunoaştem vecinii. În general, oamenii nu pot trăi singuri. Ei comunică şi întreţin diverse relaţii, aceasta fiind, de fapt, şi una dintre condiţiile de bază ale existenţei sociale.
Persoana sau familia care „trăieşte" de una singură şi pe care nu o interesează nimic din ceea ce se întâmplă în jurul ei este acoperită de un „vid", care o separă de multe realităţi. Izolarea este foarte dăunătoare. Nu este admis, de exemplu, oriunde domiciliaţi, să nu vă cunoaşteţi vecinii ori să nu fiţi în relaţii de bună înţelegere cu ei.

De ce e „necesar” să dai „bună ziua”


Nimeni nu va putea să vă supravegheze curtea sau locuinţa mai bine ca vecinul dumneavoastră pe timpul când sunteţi la serviciu, să nu mai vorbim de situaţia când lipsiţi o perioadă mai îndelungată de acasă, cum ar fi plecarea într-o delegaţie sau în concediu.
Oamenii sunt datori să se ajute şi, la rândul lor, să fie ajutaţi. Procedaţi şi dumneavoastră la fel. Nu vă ocoliţi vecinii în nici un fel, chiar dacă sunteţi o fire mai timidă. Un sincer „bună ziua" între vecini, însoţit de o scurtă conversaţie, nu este numai un act de politeţe, ci o necesitate.
Căutaţi să faceţi cunoştinţă cu cât mai mulţi colocatari, să cunoaşteţi cine locuieşte în imobilul în care domiciliaţi şi dumneavoastră.
Priviţi în jurul dumneavoastră, la uşile vecinilor, ale rudelor sau cunoştinţelor şi dacă observaţi că cineva dintre ei a aplicat un sistem nou sau mai bun de încuietoare, cereţi-i amănunte şi urmaţi-i exemplul.
Când sunteţi acasă, încuiaţi bine uşa şi obişnuiţi-vă să trageţi siguranţa.
Când plecaţi de acasă, verificaţi dacă aţi acţionat toate încuietorile şi aţi pus siguranţa. Nu este admis, de exemplu, să ai la uşă două încuietori, iar la plecarea de acasă să încui doar una dintre ele. Este o greşeală care poate costa scump.
Desigur, se mai pot spune multe lucruri, dar esenţial este ca dumneavoastră să fiţi receptivi la aceste sfaturi, să le daţi ascultare şi să le puneţi în practică.
Încă un lucru important - nu-i ocoliţi pe oamenii legii.

Agentul de proximitate, „profesorul” anti-furt


În cele mai dese cazuri, mulţi dintre dumneavoastră nu vă cunoaşteţi agentul Poliţiei de Proximitate din zonă, nu ştiţi cum îl cheamă şi nici măcar cum arată la chip. Alţii nu ştiu nici măcar unde este situată secţia de poliţie pe raza căruia domiciliază.
Oamenii legii, ofiţerii şi subofiţerii de poliţie, vă vor numai binele, şi nu sunt motive să-i ocoliţi. Dimpotrivă!... ei sunt cei care cunosc cel mai bine, pe linia lor de activitate, ce se întâmplă în zona unde locuiţi, în comună, în cartier sau în oraş. Ei sunt oamenii competenţi să vă pună în temă cu anumite aspecte ale stării infracţionale şi să vă indice măsurile de protecţie pe care trebuie să le luaţi pentru a nu deveni victimele hoţilor sau ale altor categorii de infractori. Ei sunt şi cei mai buni „profesori" pentru a vă iniţia în formarea deprinderilor atât de necesare care să bareze calea infracţiunii şi să vă ajute în depistarea şi înlăturarea condiţiilor care favorizează comiterea delictelor.
Colaborarea cu ei va fi întotdeauna în defavoarea răufăcătorilor şi în folosul dumneavoastră, al comunităţii.


Sfaturile v-au fost date de către poliţiştii Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din IPJ Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite