Spitalele din Vâlcea au ajuns la fundul sacului. Unităţile spitaliceşti mai au fonduri doar până la sfârştiul lunii august
0
Atât managerii spitalelor, cât şi reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea speră într-o rectificare bugetară pozitivă.
Criza financiară bate şi la uşa spitalului din Brezoi care, până acum nu a înregistrat arierate. Managerul unităţii, doctorul Vasile Cerbu, se teme că nu va mai putea asigura medicamentele şi hrana pacienţilor şi că spitalul va începe să înregistreze datorii către furnizori.
“Ne descurcăm foarte greu, din păcate, anul acesta. Contractul semnat cu CAS Vâlcea a fost foarte mic şi ne permite plata a 90 % din salariile medicilor. 10 % din fonduri sunt pentru plata utilităţilor. Am avut noroc că primăria a plătit până acum cheltuielile cu utilităţile. Aşteptăm regularizare pentru că, din septembrie, nu mai avem bani. Dacă nu primim fonduri, o să înregistrăm şi noi arierate. Până acum ne-am mai descurcat, am reuşit să asigurăm medicaţia şi hrana pacienţilor, situaţia va fi însă groaznică până în luna decembrie” declară Vasile Cerbu.
În acest an, CAS Vâlcea a contractat doar 60 % din serviciile spitalului din nordul judeţului.
SJU, datorii de aproximativ 5 milioane lei
La Spitalul Judeţean de Urgenţe (SJU) din Râmnicu Vâlcea, bolnavii sunt trimişi să-şi cumpere medicamente de la farmacii. Din cauza subfinanţării sistemului de sănătate, unitatea spitalicească înregistrează arierate în cuantum de aproximativ 5 milioane lei. Instituţia nu are bani pentru medicamentele pacienţilor şi abia reuşeşte să plătească utilităţilor în condiţiile în care, din când în când, mai primeşte bani de la CJ Vâlcea.
“Din septembrie nu mai avem bani, dar cred că va fi o rectificare bugetară pozitivă. Avem arierate, dar le plătim în această lună. Pacienţii trebuie să-şi cumpere medicamente pentru că putem asigura doar medicamentele pentru urgenţe. Avem 1 353 de paturi în spital, dar Casa ne dă bani numai pentru 1181 de paturi. Evident, numărul de pacienţi care se prezintă la spital este mult mai mare”spune Georgeta Sălişte, manager SJU Vâlcea.
Spitalul a primit în luna iunie peste 730 000 lei de la CJ Vâlcea pentru medicamente, reactivi şi materiale sanitare.
Fonduri din ce în ce mai puţine pentru sănătate
Reprezentanţii CAS Vâlcea confirmă că spitalele vor avea probleme financiare până la sfârşitul acestui an, când banii pe care-I vor primi vor fi şi mai puţini.
De exemplu, în luna decembrie, spitalul din Brezoi ar putra avea un buget de 10 200 lei, iar cel din Râmnicu Vâlcea de 4,16 milioane lei.
“Sperăm într-o rectificare bugetară pentru că aşa s-a întâmplat şi anul trecut, când am avut finanţare până în august. Problemele financiare nu vor dispărea însă. Până la sfârşitul anului, Spitalul Judeţean de Urgenţă mai rămâne cu 4,16 milioane lei. În acest moment, unitatea spitalicească primeşte aproximativ 6,5 milioane lei. Până în decembrie, spitalul din Brezoi ajunge la o finanţare de 10 200 lei, cel din Horezu va primi 76 000 lei, iar Drăgăşaniul- 100 000 lei“, precizează directorul medical al CAS Vâlcea, Costică Pleşoianu.
În 2012, zeci de mii de vâlceni s-au internat în spital. Peste 60 000 dintre aceştia au ajuns la SJU din Râmnicu Vâlcea.