Semne care arată că ai făcut atac vascular cerebral. Medic: „Avem şi pacienţi de 30 de ani. AVC-ul cauzează leziuni grave ale creierului sau chiar moartea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii spun ca bolnavii trebuie se prezinta la neurolog imediat ce observa primele simptome ale AVC. Foto arhiva Adevarul
Medicii spun ca bolnavii trebuie se prezinta la neurolog imediat ce observa primele simptome ale AVC. Foto arhiva Adevarul

Specialiştii susţin că simptomele accidentului vascular cerebral (AVC) sunt uşor de recunoscut, dar, din păcate, puţini sunt cei care se prezintă la doctor imediat ce se instalează starea de rău.

Printre simptomele care anunţă producerea unui atac cerebral se numără paralizia membrelor, starea de ameţeală, pierderea cunoştinţei, dificultăţi în exprimare sau o cefalee puternică, ce nu dispare în urma administrării de medicamente. 

“Deficitul motor este unul din semnele care te duce cu gândul la un accident vascular. Când o persoană simte că i-a amorţit o mână, un picior sau faţa putem vorbi de un posibil atac cerebral, iar prezenţa la neurolog devine obligatorie. Trebuie specificat că vorbim de un posibil atac vascular când persoanei îi amorţeşte toată mâna, nu doar anumite porţiuni. Suspiciunea de accident vascular poate să apară şi în cazul persoanelor care se ştiu cu tensiunea mărită. În cazul lor apar hemoragii, care nu sunt însoţite de paralizii, dar sunt extrem de urâte”, declară neurologul Letiţia Badea.

Cine este predispus să sufere un atac cerebral

Printre persoanele predispuse să sufere un AVC se numără bolnavii de diabet, persoanele care au tensiune arterială sau hipercolesterolemie. Atacul cerebral nu ţine cont de vârstă, dovadă în acest sens sta faptul că numărul tinerilor care au suferit un accident vascular a crescut. Specialiştii susţin că apariţia accidentului cerebrovascular este determinată de factori precum fumatul, consumul de alcool, stresul şi alimentaţia necorespunzătoare. 

“Din cauza stresului a scăzut foarte mult vârsta la care apar accidentele vasculare. Mă suprinde numărul mare de pacienţi cu atac cerebral, avem pacienţi de 30 de ani cu accident vascular sau pacienţi cu infarct de miocard la vârste mici. Stresul şi alimentaţia necorespunzătoare se numără printre factorii de risc pentru accidentul vascular. Sunt convinsă că toate E-urile pe care le consumăm au un efect asupra noastră. E clar că se întâmplă ceva, că se fac greşeli în alimentaţie, toţi mâncăm aceleaşi lucruri, toţi ne văităm de aceleaşi lucruri!

 Letiţia Badea, specialist în neurologie.

AVC-ul cauzează leziuni grave la nivelul creierului şi chiar decesul unei persoane. Medicii atrag atenţia că şansele unui bolnav de a se recupera după un accident cerebrovascular sunt mult mai mari dacă i se administrează tratamentul corespunzător în primele ore de la apariţia simptomelor.

“Dacă AVC-ul este prin înfundare de vas, este foarte important ca bolnavul să ajungă la spital pentru că sunt anumite medicamente care, administrate intravenos, distrug cheagul de sânge. Prin administrarea de medicamente în primele ore încercăm să protejăm substanţa cerebrală din jurul zonei ischemice astfel încât să nu existe distrugeri neuronale foarte mari. Dacă ajung la spital în primele trei ore de la producerea accidentului, bolnavii au mari şanse să nu rămână cu deficit. Pacientul moare dacă nu se prezintă în timp util, căci, din cauza întreruperii aportului de sânge, creierul nu mai poate functiona. Din pacate, oamenii sunt obişnuiţi să stea acasă, tot speră că nu e nimic grav”, mai spune neurologul valcean.

Pentru a preveni un atac cerebral, medicii ne recomandă un regim alimentar sănătos, bogat în fructe şi legume, mişcare zilnică şi evitarea pe cât posibil a situaţiilor conflictuale, ştiut fiind că o persoană nervoasă este mai predispusă să sufere un AVC.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite