Râmnicu Vâlcea: UPDATE: Craterul de la Ocnele Mari s-a extins la circa 12.000 mp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: UPDATE: Craterul de la Ocnele Mari s-a extins la circa 12.000 mp
Râmnicu Vâlcea: UPDATE: Craterul de la Ocnele Mari s-a extins la circa 12.000 mp

Surparea controlată a cavernei Câmpului I de la Ocnele Mari continuă şi astăzi. Craterul format în urma prăbuşirii terenului devine din oră în oră tot mai mare. Autorităţile au decis trasferarea saramurii expluzate în lacul de retenţie special construit lângă satul Cosota. Aici, saramura se apropie de gospodăriile evacuate ieri.

Citeşte aici ce s-a întâmplat ieri la Ocnele Mari: Cod Roşu de surpare la Ocnele Mari

UPDATE 23:00
Suprafaţa cu fisuri a craterului salinei din Câmpul I de sonde de la Ocnele Mari a ajuns, duminică seara, la aproape 12.000 de metri pătraţi, suprafaţa de prăbuşire fiind de 4.000 de metri pătraţi, iar adâncimea până la fundul cavernei de circa 200 de metri, transmire corespondentul NewsIn.

Potrivit specialiştilor, după ce procesul de prăbuşirea controlată se va finaliza, suprafaţa craterului va fi de peste două hectare şi jumătate.

Specialiştii aflaţi la faţa locului au declarat că, deşi ritmul de rupere este rapid, deversarea de saramură, dirijată prin conducte la bazinul de retenţie îndiguit, nu poate scăpa de sub control.

Drumul care făcea legătura între strada principală a oraşului şi satul Coşota, aflat în zona de risc imediat, pe traseul saramurii înspre bazinul de retenţie, a fost în mare măsură inundat. Pentru a se evita izolarea satului, a fost construit un nou drum, de aproximativ 300 de metri lungime, care luni urmează să fie stabilizat prin taluzare.

UPDATE 17.00 - Saramura  a inundat Strada Nicolae Bălcescu

În Ocnele Mari saramura expulzată din Câmpul I de sonde este pompată în lacul de retenţie nou construit. O parte din soluţia salină a ajuns pe strada N. Bălcescu, aflată sub nivelul lacului de retenţie, iar până la orele înserării se preconizează că va intra în cele două gospodării afectate aparţinând familiilor Hodoroh şi Ciriperu.

Autorităţile au evacuat bunurile familiei Chiripuş, gospodăria lor fiind de asemenea în zona de risc de inundaţie. "În noaptea asta o să râmân aici, iar soţia o să meargă să doarmă în tabără. Până la noapte apa o să îmi intre în casă, pentru că deja am saramură în grădină", a declarat pentru AdS Ion Hodorog.  Ana Ciriperu spune că va rămâne în gospodărie în această noapte, dar dacă situaţia se va înrăutăţi va pleca la copii.
 
 Craterul din câmpul I de sonde a ajuns la o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, dar specialiştii afirmă dimensiunile vor fi de zece ori mai mari decât în prezent la terminarea surpării, adică peste o perioadă cuprinsă între 6 luni şi 1 an.

UPDATE 9.00
Aproape 100.000 de metri cubi de saramură au ieşit din caverna Câmpului I de ieri, până azi la ora 9.00. Terenul s-a surpat pe o suprafaţă de 9000 de metri pătraţi, iar în această dimineaţă craterul format în urma prăbuşirii avea adâncimea de 20 de metri. Aseară, lacul din Câmpul II a fost umplut cu saramură, iar autorităţile au hotârât ca surplusul să fie deversat în Lacul Nou. 

Tot aseară, bunurile familiei Chiripuş, ce locuieşte în zona de risc au fost mutate preventiv în spaţiul pus la dispoziţie de Primărie. În această dimineaţă, drumul care leagă satul Cosota de oraşul Ocnele Mari, ce se află sub nivelul barajului era indundat în zona unui pod. Specialiştii sustin că întreaga zonă va fi inundată de saramură, iar 15 familii din satul Cosota pot rămâne izolate. Din acest motiv, în această dimineaţă s-a început construirea unui drum ocolitor pentru familiile din Cosota pe care autorităţile susţin că îl vor finaliza în 48 de ore. 

Autorităţile susţin că în zona de risc mai există încă 17 familii. Dacă situaţia scapă de sub control, opt dintre acestea vor fi mutate într-o primă fază. Specialiştii susţin că, în Câmpul I terenul se va prăbuşi pe o suprafaţă cuprinsă între 2,5 şi 3 hectare. Codul roşu se menţine în continuare, dar activitatea în staţiune se desfăşoară în mod normal.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite