Râmnicu Vâlcea: Protecţia Copilului va fi executată silită dacă nu dă angajaţiile drepturile salariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suma totală pe care trebuie să o achite Consilul Judeţean este de 5,2 milioane lei.Directorul economic al direcţiei este dă părerere că instanţele de judecată fac legea salarizării în România şi că acestea drepturi au fost acordate cu încălcarea legii.

La sfârşitul lunii iulie Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea urma să fie executată silit pentru neplata către angajaţii săi a unei sume de aproximativ 5,2 milioane de lei. Conducerea Direcţiei, a Consiliul Judeţean şi reprezentanţii sindicatelor au căzut de acord şi au încheiat zilele acestea un protocol pe care astăzi urmează să-l semneze, prin care se va cădea de acord ca să se prelungească termenul de executare silită a respectivei instituţii bugetare, care funcţionează cu bani d ela buget, până la sfârşitul lunii decembrie. „Drepturile câştigate de noi în instanţe sunt definitive şi irevocabile şi acestea trebuie achitate, pentru că Uniunea Europeană este cu farurile pe ceea ce se întâmplă în România”, a spus Constantin Pârvu, liderul sindicatul CNSRL Frăţia, sindicat din care fac parte jumătate din agajaţii DGASPC Vâlcea.


Legea care încalcă legea


În replică, directorul economic al DGASPC Vâlcea, Maria Iuga a spus pentru Adevărul de Seară: „Este păcat că în România instanţele de judecată fac legea salarizării, dar dacă aceasta este hotărârea definitivă, noi trebuie să ne supunem. Oamenii aveau aceste drepturi salariale trecute în cărţile colective de muncă, dar, din anul 2001, o  lege interzicea acordarea acestora angajaţilor în unităţile cu buget integral de la stat ”, a spus directorul. Împărţiţi în două sindicate, unul Sanitas, afiliat la CNSRL Fărţia, iar celălalt în Cartel Alfa, angajaţii DGASPC Vâlcea au dat pe rând, şi unii şi alţii, Direcţia în judecată pentru obţinerea atât a „dreptului special pentru refacerea capacităţii de muncă” în sumă lunară de 74 de lei/pesoană, cât şi pentru obţinerea tichetelor de masă şi au câtigat procesele la Curtea de apel Piteşti. „Este adevărat că aveam salarii de mizerie, iar odată câştigate aceste drepturi, înseamnă cam 800 de lei de persoană. Sunt bani puţini dar care pentru noi au o valoare foarte mare”, ne-a spus un agajat al Direcţiei, sub protecţia anonimatului. DGASPC Vâlcea este una dintre cele mai mari unităţi din judeţ, numărând în jur de 1.700 de angajaţi. „Numai în acest an am acordat tichete de masă de 3,2 milioane lei, pe care le-am dat tuturor salariaţilor, nu doar acelora care au câştigat în  instanţe. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, dl. Câlea, a fost de acord că nu se poate ca un infirmier dintr-un sindicat să ia un drept, iar cel din celălalt sindicat nu, aşa că am dat la pentru toţi. Presiunea asupra bugetului CJ Vâlcea este foarte mare şi sperăm să se găsească soluţii pentru rezolvarea acestor probleme”, a mai spus directorul economic Maria Iuga.


Casetă
Avem salarii de mizerie, iar 800 de lei de persoană sun tbani puţini care pentru noi au o valoare foarte mare”, angajat al DGASPC Vâlcea.
Acordarea acestor drepturi salariale a stârnit dispute aprinse în mai toate DGASPC-urile din ţară”, Maria Iuga, director economic la DGASPC Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite