Râmnicu Vâlcea: Jandarmii sunt scutierii pădurilor în anul 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile desfăşurate în colaborare cu Direcţia Silvică şi Inspectoratul Teritorial de Muncă vor stoparea jafurile, munca la negru şi vor reducere poluarea.

Jandarmii vâlceni au pus anul acesta gând rău „samsarilor" de lemne. Cpt. Cosmin Liviu Iordache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea, ne-a spus: „Începând de azi am declanşat un plan comun de acţiune pentru combaterea delictelor silvice, intitulat «Scutul pădurii - 2011». Împreună cu reprezentanţii Direcţiei Silvice vom asigura paza pădurilor. Dacă anul trecut am avut 30 de acţiuni pentru combaterea delictelor silvice, anul acesta ele se vor înmulţi, urmând ca să intervenim după un grafic bine stabilit, cu participanţi, trasee".


Tăietorii de lemne la negru, luaţi în vizor


Ing. silvic Dumitru Dinu, de la Direcţia Silvică Vâlcea, ne-a spus: „«Scutul pădurii 2011» este o acţiune mai amplă care include şi reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă. S-a constatat că numărul infracţiunilor silvice este foarte mare, mai ales în sudul judeţului unde proprietăţile sunt fărâmiţate. Au apărut adevăraţii samsari de lemne, de regulă de etnie rromă, cărora cu greu le putem face faţă. Şi pădurile din zona Cornetu, Vasilatu sunt adesea vizate de hoţi, dar aici formele asociative de proprietate au făcut ca pădurile să fie mai bine păzite chiar de proprietari". Pe lângă acţiunile de prinderea hoţilor se are în vederea şi activitatea din parchete. „Vom controla dacă în apropierea gaterelor aflate în funcţiune se produce poluarea unor pârâuri prin aruncarea rumeguşul pe albia apelor sau dacă mai sunt folosiţi muncitori la negru pentru tăiatul sau prelucratul lemnelor", a mai spus inginerul Dinu.


Jandarmii, în căutarea turiştilor rătăciţi în păduri


Concomitent cu declanşarea acţiunilor de prinderea a hoţilor de lemne, jandarmii vâlceni sunt angrenaţi şi în salvarea turiştilor rătăciţi sau surprinşi de nămeţi în munţi. Numai în 2010 la posturile montane din Voineasa, Brezoi şi Călimăneşti au fost salvaţi opt oameni rătăciţi în munţi şi au avut loc 50 de solicitări pentru persoanele aflate în pericol.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite