Prezenţă vâlceană la Seminarul UNESCO, de la Sighişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manastirea din Horezu a fost inclusa in patrimoniul UNESCO in 1993. Foto Adevarul
Manastirea din Horezu a fost inclusa in patrimoniul UNESCO in 1993. Foto Adevarul

Seminarul este organizat de către Biroul Regional UNESCO Veneţia, împreună cu Ministerul Culturii, în perioada 30 septembrie-3 octombrie 2015. Specialiştii care participă la eveniment încearcă să identifice potenţiale ameninţări pentru obiectivele incluse în Patrimoniul Mondial al României.

România are înscrise în patrimoniul cultural UNESCO şase obiective: bisericile pictate din nordul Moldovei ,  aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania, Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, Centrul Istoric Sighişoara, bisericile de Lemn din Maramureş, un element de patrimoniu natural - Delta Dunării, şi Mânăstirea Hurezi, ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu din judeţul Vâlcea. Pe lângă aceste elemente, patrimoniul universal imaterial numără alte patru obiective, printre care şi ceramica de Horezu.

La simpozionul UNESCO de la Sighişoara, judeţul Vâlcea va fi reprezentat de către Florin Epure, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

“Obiectivele UNESCO, precum şi resursele de patrimoniu cultural şi natural, în general, sunt din ce în ce mai afectate de dezastre şi situaţii de conflict la nivel mondial care rezultă dintr-o serie de factori de bază inclusiv dezastre naturale, schimbări climatice şi instabilitate politică. Mănăstirea Hurezi, înscrisă în lista patrimoniului universal din anul 1993 - singurul monument UNESCO din sudul ţării -este unul dintre cele mai impresionante monumente istorice din patrimoniul universal. De proporţii impunătoare, biserica construită în plan treflat, cu turle pe naos şi pronaos înmănunchează în mod fericit toate caracteristicile fundamentale ale stilului brâncovenesc. Acest obiectiv al patrimoniului universal, restaurat recent, se află într-o stare bună de conservare”, precizează Florin Epure.  

Specialiştii care participă la seminarul UNESCO  încearcă să identifice potenţiale ameninţări pentru obiectivele incluse în Patrimoniul Mondial al României. Participanţii la eveniment vor avea, totodată, şansa de a discerne şi disemina informaţiile asimilate de-a lungul desfăşurării seminarului, în mod individual şi împreună cu partenerii instituţionali, fiind pregătiţi să iniţieze, la rândul lor, acţiuni de acest gen.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite