Fostul judecător al Tribunalului Vâlcea, Gheorghe Cerbeanu, condamnat la doi şi jumătate de închisoare, cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul vâlcean Gheorghe Cerbeanu a fost condamnat la doi ani şi jumatate de închisoare, cu suspendare
Judecătorul vâlcean Gheorghe Cerbeanu a fost condamnat la doi ani şi jumatate de închisoare, cu suspendare

Judecătorul a fost complice la înmânarea a 15.000 de euro lui Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru facilitarea ocupării funcţiei de procuror general la Parchetul Curţii de Apel Piteşti a procurorului Gheorghe Dumitru.

Fostul judecător al Tribunalului Vâlcea, de la Secţia Penală, Gheorghe Cerbeanu a scăpat de pedeapsa cu închisoarea, el fiind condamnat, prin soluţia dată de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie la o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Cerbeanu, cunoscut ca un judecător „de temut" în completele din care făcea parte, a fost trimis în judecată în anul 2008, de Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un lot al unor magistraţi cu greutate din sistemul judiciar românesc. Alături de Cerbeanu au mai fost condamnaţi, în completul de fond, următorii: Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul ICCS, trei ani de închisoare, cu executare, pentru trafic de influenţă; Dumitru Gheorghe, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, tot la trei ani închisoare, cu executare, pentru cumpărarea de influenţă; Gheorghe Bucur, notar în Bucureşti, fost judecător al ICCS şi fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, la doi ani şi jumătate cu suspendare, Georgeta Gabriela Ghiţă, fost procuror general adj. al României şi procuror la Parchetul de pe lângă ICCJ, la doi ani închisoare cu suspendare pentru permiterea unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi Guli Sterian, prim procuror al Parchetului d.p. l. Judecătoria Urziceni, la doi ani închisoare cu suspendare pentru instigare la infracţiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Soluţia a fost dată luna martie 2012 de completul de fond al ICCS, fiind atacată cu recurs, urmând astfel ca persoanele condamnate să primească pedeapsa definitivă dată de un complet de recurs, format din mai mulţi judecători ai Curţii.


Funcţie de prim procuror al CA Piteşti, 50.000 euro, vin şi whisky


După ce dosarul „greilor" făcut de DNA a ajuns în instanţă, judecătrul Cerbeanu a fost suspendat din funcţia pe care o deţinea, el luându-şi în perioada cercetărilor concedii de ohină sau concediu fără salariu. Iată, pe scurt, cum au ajuns cei şase magistraţi să fie luaţi în colimarul DNA-ului. În luna noiembrie 2007, Cojocaru, procuror al ICCSJ, a pretins de la procurorul Gheorghe Dumitru, de la CA Piteşti, suma de 50.000 de euro, ca să-i faciliteze accederea în funcţia de procuror general la Parchetul CA Piteşti, Cojocarul spunând că are influenţă asupra membrilor comisiei de examinare. Preşedinta comisiei era Gabriela Georgeta Ghiţă, iar Cojocaru era supleantul acesteia. Cojocaru a primit 15.000 de euro de la Dumitru, prin intermediul judecătorului vâlcean Cerbeanu şi a notarului Bucur. De asemenea, a mai primit băuturi alcoolice, vin şi whisky.După susţinerea examenului, Dumitru a ocupat postul de procuror general la CA Piteşti, în faţa contracandidaţilor săi.


Prim procuror la Tribunalul Bucureşti, prin influenţă


Tot în luna noiembrie 2007, Guli Sterian, prim procurorul de la Parchetul Judecătoriei Urziceni, candida la funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Prin intermediul lui Cojocaru, „aspirantul" a primit o parte din subiecte obţinute chiar de la preşedinta comisiei,Gabriela Georgeta Ghiţă. Completul de fond al ICCS a confiscat cei 15.000 de euro de la Cojocaru, iar pe fiecare inculpat l-a obligat să plătească 10.000 de lei cheltuieli judiciare.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite