Ateliere de dezvoltare emoţională pentru copii organizate în biserică, printre icoane şi sfinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unui preot din Râmnicu Vâlcea i-a venit ideea de a organiza în cadrul bisericii sale ateliere de dezvoltare emoţională prin poveşti şi jocuri creative pentru copiii din parohie. Iniţiativa prof. dr. Alexandru Cristian Bănuţă de la „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din Cartierul Nord, avea să dea naştere unui proiectul de voluntariat de succes - ,,Familia creştină şi valorile educaţiei”.

Într-o biserică din Râmnicu Vâlcea copiii învaţă cu ajutorul poveştilor, jocului şi picturii cum să-şi dezvolte aptitudinile socio-emoţionale, deprinderile de comunicare şi lucrul în echipă, să cunoască şi să respecte învăţăturile biblice, dar şi ce înseamnă cetăţenia activă. 

Cursurile de dezvoltare personală şi desen au scopul de a forma valori creştine prin activităţi educative non-formale. Începute în vara anului trecut, ele au avut ca ţintă atragerea copiilor pe durata vacanţei de vară în alternative de petrecere a timpului liber într-un spaţiu generos, în pace, linişte şi bunăvoinţă. 

„Ocrotiţi de privirile calde ale sfinţilor din icoane, copiii în candoarea lor s-au obişnuit treptat cu atmosfera poveştilor şi a jocurilor prin care şi-au dezvoltat abilităţile şi competenţele de autocunoaştere”, aflăm de la echipa voluntară care susţine aceste ateliere. Sunt două cadre didactice, consilieri şcolari, care îşi doresc „să promoveze o stare de bine şi să echilibreze în mod real balanţa egalităţii de şanse pentru toţi copiii”. 

Ana - Maria Mosor este psiholog educaţional cu 12 ani de experienţă în consilierea psiho-educaţională şi trainer parenting pe Disciplinare Pozitivă din anul 2014. Spune despre sine că o preocupă educarea părinţilor dincolo de patternurile tradiţionale, fiind implicată activ în realizarea de instrumente utile în educaţia nonformală şi consecventă în organizarea de activităţi de voluntariat care asigură creşterea calităţii vieţii în comunitatea din care face parte. 

Daniela Predişor este profesor consilier şcolar, formator  adulţi, mentor şi consilier de orientare în carieră. Activităţile extraşcolare o aduc preponderent în domeniul voluntariatului pentru copii, alături de care se joacă, povesteşte şi transmite încredere şi motivaţie celor cărora li se adresează. 

image

Copiii fericiţi completând propriul jurnal, la cursurile de dezvoltare personală, Foto: Arhiva personală AMM

Copii între 3 şi 12 ani, din familii monoparentale, învaţă, se joacă şi mănâncă la biserică

Revenind la cursurile care se desfăşoară în biserică, copiii, proveniţi în cea mai mare parte din familii monoparentale, defavorizate socio-economic, cu vârste cuprinse între 3 - 12 ani, au găsit aici un mediu prietenos în care s-au închegat relaţii de prietenie şi sprijin reciproc. 

De-a lungul timpului a crescut numărul beneficiarilor, aceştia venind din întreg oraşul, atraşi de activităţile interactive, creative, pe placul lor. 

„Pe parcursul desfăşurării atelierelor, Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel asigură şi un supliment alimentar adecvat vârstei copiilor”, ţin să precizeze cele două voluntare.

Poveşti educative, cu titluri şi finaluri care se schimbă în funcţie de starea de spirit

Întâlnirile de la biserică sunt bilunare. „Încep prin lectura unei poveşti educative, centrată pe valori fundamentale umanistice, căreia copiii îi pot pune un nou titlu şi pot schimba finalul în funcţie de starea lor de spirit sau de aspiraţiile pe care le au. 

Urmează mici jocuri de rol în care cei mici îşi transpun emoţiile şi gândurile legate de anumite evenimente de viaţă. Alternativ poveştile sunt însoţite de desene realizate de participanţi, care adaugă formă şi culoare jocurilor, dezvoltându-şi în acest fel nu numai creativitatea, ci şi iniţiativa şi motivaţia pentru bine şi frumos.

Un alt deziderat al activităţilor este şi cel de a creşte atenţia, concentrarea şi a dezvolta memoria copiilor, le propunem numeroase jocuri distractive prin care ei reuşesc acest lucru.”

image

Cursuri de dezvoltare personală pentru copii din familii monoparentale, la o biserică din Râmnicu Vâlcea, Foto: Arhiva personală AMM

Adulţii, prinşi în hora jocului

Şi părinţii sunt implicaţi în atelierele copiilor: „Învăţă la rândul lor modalităţi de conectare şi de comunicare în familie. Nu rare sunt situaţiile în care doresc informaţii în plus cu privire la îmbunătăţirea abilităţilor de viaţă ale copiilor şi încercăm să răspundem acestor solicitări tot prin joc şi poveste, acestea fiind specifice copilăriei”.

În loc de baghetă, cu propriile cuvinte îşi pot crea o lume magică

„Jurnalul copiilor fericiţi” este un rezultat al întâlnirilor de la biserică: „Fiindu-ne utile anumite materiale educaţionale, ca răspuns la nevoile de dezvoltare a elevilor mici, am realizat mai multe fişe de lucru orientate predilect spre identificarea şi menţinerea unei stări de bine, a unei stime de sine pozitive, adunându-le în „Jurnalul copiilor fericiţi”, o carte care se vrea a fi un prieten de nădejde al fiecărui copil. 

Jocurile propuse sunt modalităţi de a folosi gândurile, emoţiile şi cuvintele, astfel încât cititorii să-şi găsească propriile resurse de a fi fericiţi.

Copiii vor descoperi un nou fel de a gândi dincolo de aparenţe, cu dorinţa de a se juca în lumea imaginaţiei şi a creativităţii. Nu există o ordine anume a lecturii acestei cărţi, ci ea însăşi este un joc în care utilizatorii încep şi termină unde vor, alegându-şi răspunsurile la întrebările care îi frământă la acel moment. 

Pentru că toţi copiii îşi doresc o baghetă magică prin care să schimbe lumea, noi le oferim oportunitatea de a se folosi de propriile cuvinte pentru a-şi crea o lume magică. 

Cartea permite fie lucrul individual, aceasta devenind un jurnal intim al propriei fericiri, fie un instrument de conectare al întregii familii; fiecare membru oferind propriile răspunsuri, completându-se reciproc într-un jurnal al familiei fericite, deoarece soluţiile cele mai simple sunt şi cele mai la îndemână, adică timpul petrecut împreună, râsul împreună sunt cele mai frumoase modalităţi de a creşte şi a educa un copil.”

„A fi fericit este o alegere la îndemâna oricărei familii”

Toate activităţile prin joc, poveste şi desen încearcă să dea coerenţă demersului de educaţie nonformală, dând copiilor încredere în ei înşişi şi în atingerea potenţialul lor de dezvoltare şi afirmare, susţin cele două voluntare.

„A fi fericit este o alegere la îndemâna oricărei familii în măsura în care acceptarea, toleranţa şi expectanţa realistă sunt valori asumate responsabil în aceeaşi măsură în care sunt satisfăcute şi nevoi precum apartenenţa şi semnificaţia fiecărui membru în familie”.

image

Jurnalul intim al propriei fericiri va fi lansat la finele lunii, la biblioteca judeţeană

Le-am întrebat şi cum arată planurile pentru viitor şi ne-au mărtursit că acestea „cuprind mai multe dimensiuni de voluntariat integrând în grupul ţintă alături de copii şi părinţii acestora, alţi membri ai comunităţii.

Astfel pe 30 ianuarie 2018, odată cu lansarea cărţii „Jurnalul copiilor fericiţi”, vom susţine şi o conferinţă cu tema „Educarea valorilor creştine în familie” care va avea loc la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea. 

Grupul ţintă este reprezentant de părinţi, cadre didactice, preoţi, reprezentanţi ai comunităţii locale. Ceea ce ne dorim este sensibilizarea participanţilor cu privire la valorile umane fundamentale precum: iubire, respect, iertare, ruşine, responsabilitate, asumare etc. 

În aceeaşi măsură încercăm să reechilibrăm relaţia familie - biserică în sensul existenţei unei surse viabile de educare în lumea contemporană”, adaugă echipa voluntară. 

image

Echipă voluntari: Ana Maria Mosor şi Daniela Predişor, Foto: Arhiva personală

„Cea mai simplă cale de a aduce bucurie unui copil este de a fi lângă el”

„Voluntariatul este un stil de viaţă, o acţiune care se desfăşoară cu sufletul şi mintea. Prin intermediul acţiunilor de voluntariat ne depăşim limitele, ne dezvoltăm anumite abilităţi, iar scopul comun este de a ajuta comunitatea.”, explică consilier şcolar Daniela Predişor.

„Cea mai simplă cale de a aduce bucurie unui copil este de a fi lângă el. Culorile şi cuvintele potrivite îl ajută să descopere lumea lui interioară şi să înţeleagă cum să o pună în acord cu lumea înconjurătoare. A completa Jurnalul copiilor fericiţi este o provocare veselă pentru copiii care vor să se cunoască mai bine şi să găsească în fiecare zi Fericirea”, susţine psih. Ana Maria Mosor.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite