Primarul din Râmnicu Vâlcea a fost condamnat la închisoare pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircia Gutau a fost condamnat la trei ani de închisoare
Mircia Gutau a fost condamnat la trei ani de închisoare

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, împreună cu viceprimarul Nicolae Dicu au fost condamnaţi la închisoare pentru luare de mită. Cei doi au fost arestaţi în iulie 2006 de DNA şi eliberaţi în luna noiembrie a  aceluiaşi an de către instanţa de judecată.

UPDATE 7.30:  "Voi merge până la CEDO pentru a-mi demostra nevinovăţia", a declarat  telefonic în urmă cu câteva minute la Realitatea Zilei primarul Mircia Gutău. El le-a mai spus realizatorilor că nu a primit deocamdată nici o citaţie de la organele de poliţie şi că se consideră nevinovat. "Nu am pus mâna pe nici un ban. Ar trebui să cereţi caseta de la DNA pentru a vedea că flagrantul nu este real. Voi apela la tot ceea ce îmi permite legea pentru a demonstra că nu sunt vinovat", a spus Mircia Gutău.  Primarul acuză comenzi politice care au dus la arestarea lui, după ce a fost achitat succesiv de două instanţe de judecată.

CITEŞTE ŞI:

Primarul din Galaţi este obligat de Curtea de Conturi să plătească din banii proprii 5 miliarde de lei vechi

Râmnicu Vâlcea: Mandatele de arestare pentru Gutău şi Dicu se emit în seara aceasta

Râmnicu Vâlcea: Se caută un primar interimar

Râmnicu Vâlcea: Mircia Gutău, primarul condamnat la închisoare mai e judecat şi pentru abuz în serviciu

UPDATE EXCLUSIV:  Declaraţia apărătorului lui Gutău: „Este inadmisibil ce se întâmplă. Nu pot să înţeleg cum un om declarat nevinovat de două instanţe de judecată a fost condamnat acum, a treia oară. Sunt rezervat şi suspicios şi încă nu pot să cred că este real ceea ce se întâmplă. Sunt foarte multe lucruri de lămurit, iar după ce se vor mai limpezi apele, vom face mai multe declaraţii", a declarat Octavian Fieroiu, avocatul primarului Mircia Gutău. Fieroiu este considerat unul dintre cei mai buni avocaţi din Vâlcea şi l-a reprezentat pe Gutău în toate înfăţişările sale înaintea instanţei de judecată. Este considerat artizanul eliberării lui Gutău în noiembrie 2006, după ce fusese încarcerat în luna iulie a acelui an pe baza acuzaţiilor de luare de mită alături de viceprimarul de la acea vreme Nicolae Dicu.

UPDATE 2: "Nu pot comenta în momentul de faţă nimic şi cred că mă înţelegeţi, îmi cer mii de scuze", a spus afectat prin telefon primarul Mircia Gutău redactorului Adevărului de Seară.  Primarul are 48 de ore pentru a se preda organelor de poliţie, deoarece decizia Instanţei Supreme este definitivă şi irevocabilă.

UPDATE: Primarul din Râmnicu Vâlcea este în acest moment plecat spre Suceava, pentru a participa la înmormântarea fratelui său. "Nu are rost să mai staţi în frig pentru a-l aşepta pe domnul primar. Este plecat spre Suceava la înmormântarea fratelui. A plecat după şedinţa de consiliu local", a spus Alecu Deaconu, directorul Poliţiei Comunitare din Râmnicu Vâlcea.

Mircia Gutău, primarul din Râmnicu Vâlcea a fost miercuri condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti. A ceastă decizie vine ca soluţie la recursul procurorilor DNA făcut la decizia Curţii de Apel de la Alba Iulia de a-l achita. Aceeaşi decizie a fost luată de ICCJ şi în cazul lui Nicolae Dicu, viceprimar al Râmnicului în 2006.

Nicolae Dicu a fost acuzat de complicitate la luare de mită. Instanţa a dedus durata reţinerii şi arestării preventive a acestora.

Pentru Mircea Gutău, judecătorii au scăzut din cei trei ani şi şase luni de condamnare perioada reţinerii din 27 iulie 2006 şi cea a arestării preventive, de la 11 iulie până la 10 noiembrie 2006, iar pentru Dicu, reţinerea şi arestarea preventivă de la 7 iulie până la 10 noiembrie 2006. Cei doi mai trebuie să-i plătească denunţătorului Constantin Popescu echivalentul în lei a 5.000 de euro.

De asemenea, aceştia mai trebuie să plătească şi 1.500 de lei cheltuieli de judecată. Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău şi fostul viceprimar Nicolae Dicu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că ar fi pretins 50.000 de euro, în perioada aprilie - iulie 2006, de la denunţătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism.

Vom reveni cu amănunte

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite