Îngheţată fără E-uri: patru reţete simple şi delicioase, propuse de faimoasa Sanda Marin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.dulciurifeldefel.ro
FOTO www.dulciurifeldefel.ro

Pentru prepararea răcoritorului desert  nu trebuie să fiţi un as în bucătărie, ci doar să vă faceţi puţin timp şi să aveţi la îndemână câteva ingrediente.

Simplu de pregătit şi fără să conţină aditivi alimentari, îngheţata de casă este desertul perfect în zilele cu temperaturi ridicate. „Adevărul” vă propune trei reţete de pe vremea bunicilor, culese de Sanda Marin şi publicate în  volumul "Carte de Bucate", apărut la Editura Tehnică.

  

1. Îngheţată de vanilie:

Ingrediente:  

-6 ouă;

-250 g zahăr;

- zahăr vanilat;

 -1 litru de lapte.

Mod de preparare:

Se freacă ouăle cu zahărul;

Se fierbe laptele până dă în clocot şi se adaugă vanilia;

După ce a dat în clocot, laptele se lasă la răcit un sfert de oră;

Se toarnă apoi laptele peste ouăle frecate cu zahăr, si se amesteca continuu;

După ce se încorporează tot laptele, se strecoară compoziţia printr-o sită deasă, într-o cratiţă;

Se pune cratiţa cu compoziţia pe foc potrivit, amestecând până se îngroaşă;

După ce am obţinut un strat subţire de cremă se ia de pe foc cratiţa. Se amestecă din când în când până se răcoreşte;

Se toarnă în pahare şi se dă la frigider;

După preferinţe, cînd este aproape gata, se pot adăuga şi 2 — 3 linguri de frişcă bătută, şi se mai învârteşte până se întăreşte complet. Se mai pot adăuga fructe sau bucăţele mici de ciocolată.

2. Îngheţată de zahăr ars: 

Ingrediente:

-6 ouă întregi sau 8 gălbenuşuri;

-250 g zahăr;

 -1 l lapte. 

Mod de preparare: 

Se freacă într-un castron şase ouă întregi sau opt gălbenuşuri cu 100 g zahăr; 

Se rumeneşte într-o cratiţă  150 g zahăr, se adaugă puţină apă fierbinte;

Se toarnă laptele cald şi se amestecă continuu;

După ce se îngroaşă compoziţia, se dă jos de pe foc cratiţa şi se lasă să se răcorească;

Se toarnă apoi în forme şi se pune la frigider.

3. Îngheţată de lămâie:

Ingrediente:

-500 g apă;

- 300 g zahăr;

 -coaja de la 1 lămâie;

 -zeama de la 3 lămâi;

 Pregatire:

Se pun într-un vas apa şi zahărul; 

Când zahărul s-a topit, se împinge vasul pe foc iute şi se lasă să fiarbă două minute; 

Se pune coaja de la o lămâie, doar partea galbenă; 

Se acoperă, se dă la o parte şi se lasă astfel o jumătate de oră; 

Se adaugă zeama de Ia trei lămâi mijlocii, se strecoară printr-un tifon, se toarnă în şerbetieră şi se pune în frigider;

În funcţie de preferinţe, lămâile pot fi înlocuite cu portocale.

4. Îngheţată pralinată

Se folosesc aceleaşi ingrediente ca la îngheţata de vanilie, în aceleaşi cantităţi. Singurul ingredient în plus sunt migdalele sau nucile (100 de grame), după preferinţe.

Mod de preparare:

Se rumeneşte o cantitate de 100 de grame de zahăr, cu migdale sau nuci;

După ce s-au amestecat bine, se toarnă compoziţia pe o masă de aluat udată; 

După ce s-a răcit se pisează mărunt zahărul cu migdalele sau nucile şi se toarnă peste cremă, care se pregăteşte la fel ca pentru îngheţata de vanilie. 

Se dă compoziţia la rece.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite