Viorica Oniga, şefa Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, arestată pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorica Oniga, şefa Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC Prahova, a fost arestată pentru 29 de zile şi este acuzată de faptul că, în perioada 2006 – 2012, a primit peste 97.000 de lei pentru a elibera certificate de handicap în cazul a 68 de persoane care nu sufereau de bolile respective. Prejudiciul este de peste 1 milion de lei

UPDATE

Viorica Oniga şi Georgeta Oprea, intermediarul prin care şefa comisiei de evalurare de la DGASPC Prahova a primit banii de la pretinşii bolnavi, au primit marţi seară mandate de arestare preventivă pentru 29 zile.

ORA 16.00

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Ploieşti au declanşat cercetări penale faţă de Viorica Oniga, dar şi faţă de alte şase persoane pentru luare şi dare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi trafic de influenţă în formă continuată.

Viorica Oniga, preşedinta Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova şi funcţionar angajat cu contract de muncă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova este acuzată de faptul că, în perioada 2006 – 2012, a primit, în mod repetat, de la Georgeta Oprea şi de la alţi cinci intermediari (doi dintre ei, Sorin Octavian Gabor şi Georgeta Neacşu sunt arestaţi preventiv în cauză), sume de bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 lei.

În schimb, potrivit rechizitoriului DNA, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu prin aceea că a încadrat în grad de handicap şi a eliberat certificatele medicale aferente pentru un număr de 68 de persoane, în condiţiile în care acele persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit şi nu puteau beneficia de facilităţile prevăzute de lege.

În cuprinsul certificatelor medicale eliberate pentru acele persoane, Oniga Viorica a atestat, în mod nereal, că acele persoane suferă de anumite afecţiuni care să le permită încadrarea în gradul de handicap stabilit.

Cele 68 de persoane identificate până la acest moment au primit, pe nedrept, indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1.146.200 lei, sumă ce reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile.

În sarcina Vioricăi Oniga s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată şi în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată

Georgeta Oprea este cercetată, la rândul ei, pentru de dare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la înşelăciune, toate în formă continuată

În cauză se efectuează cercetări şi faţă de persoanele care au beneficiat pe nedrept de facilităţile prevăzute de lege pentru persoanele cu handicap, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă, înşelăciune şi uz de fals, cu privire la unele dintre acestea fiind deja începută urmărirea penală.

Viorica Oniga şi Georgeta Oprea au fost reţinute de procurori pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Pe aceeaşi temă

Vasilica Florea, directorul DGASPC Prahova, a fost demisă din funcţie în scandalul bolnavilor cu handicap umiliţi la Ploieşti. Directorul adjunct, suspendat

Premierul Victor Ponta şi-a cerut scuze prahovenilor pentru incidentele în care au fost implicaţi bolnavii cu handicap

Controale la Direcţia Generală de Asistenţă Socială Prahova după mai multe scandaluri apărute în presă în care au fost implicate persoane cu handicap


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite