Pintea a cerut demiterea unui director după un control în miez de noapte la spitalul din Ploieşti. Neregulile găsite de ministrul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a fost sâmbătă, 30 martie, în control inopinat, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Pintea a luat o decizie radicală în ceea ce priveşte managementul unităţii medicale.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a cerut demiterea directorului de îngrijiri medicale, funcţie deţinută de o asistenta medicală şefă. 

„I-am propus preşedintelui Consiliului Judeţean demiterea directorului de îngrijiri pentru că în primul rând un spital trebuie să fie curat ca să poată acorda un act medical de calitate În urgenţă foarte mulţi pacienţi, 300 de pacienţi, opt medici, nu fac faţă, la UPU urgent scoase posturi la concurs“, a spus Pintea.

Controlul a avut loc în urma mai multor reclamaţii referitoare la ce se întâmplă în Unitatea de Primiri Urgenţe din Ploieşti.

Pintea a fost nemulţumită că timpii de aşteptare la UPU sunt foarte mari, că personajul medical este insuficient şi că unele cadre medicale aveau atitudine necorespunzătoare faţă de pacienţi. 

„Sunt şi probleme de natură administrativă pentru că vă spun foarte sincer nu mă aşteptam ca într-o unitate medicală din România secolului XXI - probabil că sunt singura care nu mă aşteptam - să găsesc mizerie. Spitalul nu era deloc curat, inclusiv în secţiile care erau renovate. Există o parte a spitalului care urmează să intre în renovare, inclusiv Unitatea de Primiri Urgenţe, dar chiar partea renovată nu era curată", a afirmat ea.

Nereguli a constatat şi pe secţii, în ceea ce priveşte etichetarea produselor medicale şi inscripţionarea de pe uşile cabinetelor medicale. Ministrul a spus că a urcat într-o secţie renovată, unde erau foarte mulţi pacienţi - 84, dar asta nu este o scuză pentru a nu se face curăţenie.

„Am intrat în secţia de neurochirurgie, unde o infirmieră spăla pe jos. Am întrebat-o cu ce spală - cu trei-patru pastile puse în apă, deşi, bineîneţeles, trebuie să cunoască procedurile. Apoi acolo era, de asemenea, secţie cu 28 de paturi, dar foarte mulţi pacienţi, foarte mulţi pacienţi, şi de asemenea era mizerie. Medicul de gardă spunea că nu au infecţii, zic: mi-e greu să cred, cred că nu le raportaţi, nu că nu aveţi", a mai spus ea.

„Ministrul Pintea m-a sunat azi-noapte la ora 23.45 să mă anunţe c-a intrat în Ploieşti şi că intenţionează să facă un control la Spitalul Judeţean. M-a invitat şi pe mine să vin să asist şi eu la control, dacă vreau. Normal c-am vrut şi am constatat şi eu că sunt nereguli grave având în vedere că noi am investit foarte mulţi bani în acest spital în ultima perioadă“, a declarat Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, în subordinea căruia se află spitalul. 

Toader a adăugat că sâmbătă dimineaţa a convocat conducerea spitalului pentru a discuta problemele depistate. 

Într-o postare pe facebook, preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader a precizat că  astfel de controale vor mai exista şi în viitor, iar, dacă vor mai fi constate nerguli, cei vinovaţi vor plăti cu funcţia:

”Controlul inopinat efectuat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de către ministrul Sănătăţii, doamna Sorina Pintea, a scos la iveală unele abateri de la norme în zona Unităţii de Primiri Urgenţe, dar şi pe secţiile vizitate. Sunt profund dezamăgit de faptul că – în ciuda alocărilor financiare considerabile de la bugetul judeţului, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor din acest spital – mai există probleme legate de modul în care se întreţine curăţenia în unitatea medicală cu cea mai mare adresabilitate din Prahova. Am sesizat, împreună cu doamna ministru Sorina Pintea, deficienţe legate atât de asigurarea curăţeniei în incinta spitalului, de modul în care sunt folosite materialele sanitare. 

O altă problemă întâmpinată a fost că, în timpul controlului, existau aparţinători în sala de aşteptare de la Unitatea de Primiri Urgenţe care nu fuseseră informaţi de circa trei ore despre starea pacientului care fusese programat pentru un examen imagistic la computer tomograf. Acesta este un aspect care trebuie rezolvat de urgenţă, fie prin asigurarea unei comunicări directe cu familiile pacienţilor care aşteaptă veşti despre bolnavi, fie prin intermediul unui sistem electronic de informare. Pe de altă parte, există şi problema lipsei de personal din Unitatea de Primiri Urgenţe, având în vedere că din cele 24 de posturi existente, doar opt sunt ocupate în această zonă fierbinte a Spitalului Judeţean, fapt care îngreunează activitatea pe acest sector. Pentru a găsi soluţii la aceste probleme, am convocat, în această dimineaţă, conducerea spitalului.

 Le-am solicitat celor prezenţi, managerul Marius Niculescu, directorul medical – Florin Puşcariu, directorul de îngrijiri - Manuela Dobre (pentru care doamna ministru Sorina Pintea a solicitat schimbarea din funcţie), directorul Direcţiei de Sănătate Publică – Ioana Loghin, să ia măsuri pentru a rezolva problemele constatate. Îi asigur pe prahoveni că voi urmări îndeaproape măsurile care vor fi luate de urgenţă în cadrul acestui spital. Controalele inopinate vor continua, iar cei vinovaţi de apariţia unor situaţii similare celor constatate în noaptea de vineri spre sâmbătă vor trebui să plătească cu funcţia!”, a precizat Toader.

Pe aceeaşi temă: 

Ministrul Sănătăţii, despre noul scandal al dezinfectanţilor: „Biocidele au fost folosite în peste 30 de spitale din ţară. Pacienţii nu au fost în pericol” 

Canabisul, legalizat în scop medicinal. Pintea: Analizăm posibilitatea introducerii canabisului pentru anumite patologii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite