Prahova dă tonul, dar și campioanele, în gimnastica ritmică! FOTOGALERIE

Prahova dă tonul, dar și campioanele, în gimnastica ritmică! FOTOGALERIE

În numai trei ani de la înființare, lotul de gimnastică ritmică de la CSM a obținut zeci de medalii (foto: A. Policală)

Cinci gimnaste prahovence cu vârste între 8 și 12 ani ne dau o frumoasă lecție despre talent, grație, ambiție și reușită. Este vorba despre campioanele naționale de la gimnastică ritmică, din cadrul Clubului Sportiv Municipal Ploiești.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deși se antrenează în condiții  improprii, într-o sală pe care trebuie s-o împartă cu amatorii de baschet, footsall sau handbal, fetele concurează umăr la umăr cu adversare redutabile din fostul spațiu sovietic, pe care la unele dintre competiții au reușit să le și devanseze.

Secția de gimnastică ritmică, înființată în 2008, are în prezent aproape 40 de sportive, împărțite într-o grupă de performanță și alta de inițiere. Selecția candidatelor se face de la patru ani și, în general, sunt cooptate fetițele care au forma longilină a corpului, au mobilitate și ureche muzicală.

În cei trei ani, Tavița Costache, Ana Toma, Livia Harcan, Delia Gheorghe, Andrada Dumitru, Iulia Chirvasă, Anais Lepădat,  Adriana Cretu, Alina Gheorghe, Denisa Stoian, Daria Ilinca, Cesima Nechifor  au reușit să se impună prin talent, grație, dar mai ales muncă, fiind promovate în grupa de performanță a lotului de gimnastică ritmică.

  MICUȚELE GIMNASTE PLOIEȘTENCE CU REZULTATE ȘI ASPIRAȚII MARI

Podium pentru prahovence

Dintre acestea, cinci reușesc să obțină la aproape toate competițiile la care merg medalii. Vorbim despre Adriana Crețu (11 ani), Cesima Nechifor (10 ani), Livia Harcan (9 ani), Iulia Chirvasă (9 ani) și Denisa Stoian (8 ani).

Născută la 31 octombrie 2000, Adriana Crețu a început gimnastica ritmică la sfârșitul anului 2008, dupa ce a împlinit 8 ani.

După doi ani de antrenamente zilnice au început să apară și rezultatele pentru Adriana. A obținut titlul de vicecampioană la Cupa Primăverii, în competiția pe echipe. Tot în 2010 și-a adjudecat și prima medalie de aur la Cupa Municipiului București, trei medalii de argint la probele individuale și una de bronz la cea pe echipe. Ambițioasă și muncitoare, Adriana a reușit să se mențină pe podium și în acest an , cucerind noi premii, dintre care și pe cel mai important din cariera de până acum: locul al doilea la Turneul Internațional „Marine Graces", din Bulgaria.

O altă grațioasă a sportului prahovean este Cesima Nechifor (10 ani), care a început gimnastica ritmică odată cu școala, la 7 anișori.   

După primul an de pregătire, în 2009 a debutat cu dreptul la Cupa Primăverii, la Ploiești, unde a obținut locul I la proba de ansamblu. A concurat și la alte competiții, însă emoțiile și lipsa experienței și-au spus cuvântul. A reușit să treacă de acest prag, iar anul 2010 i-a adus un două noi titluri de campioană, două de vicecampioană la probele individuale și o medalie de bronz cu echipa. Și-a îmbogățit palmaresul în 2011 cu un titlu de vicecampioană națională și a mai obținut două medalii de bronz.

LOTUL CELOR MAI PREMIATE GIMNASTE DE LA CSM PLOIEȘTI

La numai 9 ani, Livia Harcan are deja o experiență de trei ani în gimnastica ritmică. În 2009, după numai un an de pregătire, micuța Livia a participat la o serie de competiții, reușind să-și adjudece o medalie de aur și una de bronz.

În anul 2010, la cea de-a doua ediție a Cupei Primăverii, Livia a obținut medalie de aur, una de argint și alta de bronz împreună cu echipa.  Anul 2010 a fost unul de excepție pentru tânăra gimnastă, care s-a întrecut cu concurente din categorii superioare de vârstă, și pe care l-a încheiat cu trei clasări pe primul loc: la cerc, panglică și în concursul individual de la Cupa Mureșul.

În 2011 a obținut alte cinci medalii, trei de argint și două din bronz. Însă talentul nativ dublat de seriozitate și ambiție îi dau reale șanse Liviei să devină o gimnastă de talie internațională!

Iulia Chirvasă (9 ani) a început gimnastica ritmică cu puțin înainte de a împlini 6 ani, odată cu înființarea Secției de Gimnastică Ritmică a Clubului Sportiv Municipal Ploiești, la 1 februarie 2008. Și ea a debutat tot după un an de pregătire, și tot cu dreptul, obținând la prima competiție o medalie de aur. Din păcate, în 2009, aceasta a fost singura medalie pentru tânăra sportivă, însă și-a completat seria trofeelor în 2010, când și-a trecut în cont o medalie de aur, două de argint și două de bronz, fie la probele individuale, fie cu echipa.  

Anul 2011 a fost unul bun pentru Iulia, care a reușit să-și adjudece trei titluri de vicecampioană națională și tot de atâtea ori să se claseze pe poziția a treia a podiumului.

Cea mai mică dintre cele cinci, Denisa Stoian (8 ani) a debutat în gimnastica rimică la numai 4 ani și 11 luni!

După primul an de pregătire, a obținut locul I la proba de ansamblu la Cupa Primăverii de la Ploiești. În același an, în ciuda vârstei fragede, micuța sportivă a mai obținut un titlu de campioană națională și o medalie de bronz. 2010 a fost un an cu antrenamente intense, pentru ca în 2011, Denisa să câștige medalie după medalie.

A devenit dublă campioană națională la individual compus și exercitiul cu coarda, vicecampioană la exercițiul fără obiect, vicecampioana națională cu echipa la Campionatele Naționale pentru Copii și Juniori. Cea mai strălucitoare victorie a fost cea din Bulgaria, unde a devansat 42 de concurente la exercitiul fără obiect. În weekend-ul care tocmai s-a încheiat, micuța sportivă a câștigat la concursul internațional de la Iași medalia de argint la categoria „Mica Gimnastă".

Omul din spatele campioanelor

În spatele acestor mici gimnaste, dar cu reușite atât de mari, stă antrenoarea, Simona Bădiceanu-Puiu.

Și pe ea tot gimnastica a făcut-o cunoscută, i-a adus multă bucurie şi emoţii unice în momentele în care a urcat pe podium ca sportivă, iar acum îi aduce multă satisfacţie când îşi vede elevele pe locurile fruntaşe la concursurile naţionale şi internaţionale.

La 17 ani s-a văzut nevoită să renunţe la cariera sa şi să se dedice studiului, întrucât o aştepta un an greu la liceu şi o admitere la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Planurile i-au fost încununate de succes şi în acest domeniu, ducându-şi la îndeplinire tot ceea ce şi-a propus. În ultimul an de facultate i s-a propus să lucreze ca antrenor la nou înfiinţatul lot de gimnastică ritmică din cadrul CSM-ului. Nu a dezamăgit nici în această nouă postură.

„Îţi trebuie răbdare foarte multă, de asemenea să ştii cum să le faci să uite că trec printr-o durere foarte mare din pricina exerciţiilor. Fetiţele sunt foarte ambiţioase, plâng şi lucrează", ne-a spus Simona Bădiceanu

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:citeste totul despre: