Povestea studentei care a murit la Revoluţie în mod total absurd: ucisă de un glonţ rătăcit în apartamentul vecinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilinca Ruxandra Grigorescu, studenta din Câmpina ucisă la Revoluţie, este înmormântată în oraşul natal FOTO Marian Dulă
Ilinca Ruxandra Grigorescu, studenta din Câmpina ucisă la Revoluţie, este înmormântată în oraşul natal FOTO Marian Dulă

În data de 23 decembrie 1989, Ruxandra Ilinca Grigorescu avea 22 de ani şi se afla la Bucureşti. Era studentă în anul al IV-lea la Facultatea de Electronică şi se pregătea de sesiunea ce avea să vină după Sărbătorile de Iarnă.

Locuia în chirie, într-un bloc din centrul Capitalei, iar zgomotele nefireşti de afară au făcut-o să deschidă geamul să vadă ce se întâmplă. Gestul i-a fost fatal. A murit răpusă de un glonţ rătăcit.

De fel din Câmpina, Ilinca se pregătea pentru o carieră de inginer la Facultatea de Electronică din Bucureşti. Nu prinsese loc în cămin, aşa că a ales să locuiască în apartamentul mătuşii sale, situat într-un bloc vechi, cu patru etaje, de lângă Palatul Telefoanelor. 

Apartamentul în care stătea în gazdă Ilica era situat la parter, dar tânăra studentă se împrietenise cu una dintre vecinele care locuia la etaj, în acelaşi bloc. În ziua fatidică, în data de 23 decembrie, Ilinca se afla în vizită la prietena sa.

Spre seară a auzit zgomote puternice în faţa blocului. Încă se trăgea în Bucureşti, iar Ilinca a avut curiozitatea să deschidă geamul să vadă ce se întâmplă. Un glonţ rătăcit a nimerit-o, iar rana i-a fost fatală.

Tânăra studentă din Câmpina a fost declarată erou al Revoluţiei Române din 1989 şi a fost înmormântată la Cimitirul din oraşul natal, alături de ceilalţi eroi câmpineni, Petre Oncioiu, decedat la Otopeni la 23.12.1989, împreună cu militarii în termen de la Unitatea Militară din Câmpina, Adrian Oprescu (maior la Târgovişte), decedat la Băneasa la 25.12.1989 şi Sorin Puiu (militar în termen paraşutist), decedat la Televiziune la 25.12.1989.

ilinca ruxandra grigorescu foto diana frîncu

Părinţii Ilincăi au decedat de ani buni, astfel că de mormântul studentei care a murit nevinovată se ocupă reprezentanţii Asociaţiei Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ANCMRR), filiala Câmpina, care nu uită niciodată să aprindă o lumânare în ziua în care se comemorează victimele Revoluţiei din 1989.

Marian Dulă, preşedintele ANCMRR Câmpina spune că mormântul Ilincăi Grigorescu se află în prezent în grija Colegiului Naţional “N.Grigorescu” din Câmpina, al cărei elevă a fost. Mai mult, Marian Dulă spune că se fac demersuri în prezent pentru ca un laborator al colegiului să fie denumit Roxana Ilinca Grigorescu, în memoria tinerei.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite