Ploieşti/Portret: Paula Oprea ajută victimele violenţei domestice

Ploieşti/Portret: Paula Oprea ajută victimele violenţei domestice

Paula Oprea vede în fiecare zi femei abuzate de familie

În calitate de preşedinte al unei organizaţii care luptă împotriva violenţei domestice, Paula Oprea a cunoscut şi a consiliat numeroase femei din Prahova, abuzate de soţi sau copii.


Fiecare zi de muncă reprezintă pentru Paula Oprea un test de rezistenţă, de auto-stăpânire şi reconfirmare a valorilor personale. Îi este foarte greu să accepte, după ce a stat de vorbă cu o femeie abuzată psihic sau bătută crunt de soţ sau de copil, că relaţiile între membrii unei familii pot fi unele normale, de respect reciproc şi afecţiune. Până aici, însă, a fost un drum lung.

În urmă cu 11 ani, Paula a început să lucreze într-un ONG din Slobozia care avea, printre altele, ca domeniu de activitate, şi programe de protecţie socială. „Mi-am dat seama că în topul solicitărilor venite din partea femeilor erau cazurile de violenţă şi ar fi fost nevoie de o organizaţie creată special pentru aşa ceva. În Prahova, mai ales, existau cele mai puţine instituţii care se ocupau de acest fenomen, din regiunea de sud a ţării, şi am decis să părăsesc Slobozia şi întreaga mea viaţă de până atunci pentru a pune aici bazele unei organizaţii, unde are nevoie de aşa ceva", povesteşte Paula Oprea.

Cercul vicios al violenţei

Cu foarte multă ambiţie, lucrurile au decurs ca la carte. Organizaţia non-profit „Compassion&Care" pe care o conduce Paula Oprea a început să consilieze femeile abuzate din Prahova, le-a îndreptat către adăposturi unde sunt protejate de violenţa membrilor familie şi le oferă ajutor psihologic, juridic şi financiar. În unele cazuri, femeile sunt ajutate să obţină un loc de muncă sau să-şi închirieze o locuinţă.

Un sediu de sine stătător în Ploieşti, obţinut cu greu din bani adunaţi din sponsorizări şi transformat în centru de consiliere, a fost un prim pas. „Săptămânal, la sediul nostru, femeile sunt învăţate să recunoască semnele comportamentului violent, cum să reacţioneze dacă au alcoolici în familie şi cum să-şi apere drepturile. Pe viitor ne dorim să avem propriul nostru adăpost, pentru cazurile urgente care au nevoie de protecţie", spune preşedinta organizaţiei. Femeile ieşite din mediul familial în urma unor episoade de violenţă extremă sunt cazate în locuinţe provizorii ale Direcţiei Judeţene de Protecţie Socială sau ale unor organizaţii care au parteneriate cu asociaţia Paulei Oprea.

În activitatea la centrul de consiliere, a întâlnit numeroase cazuri disperate, care au impresionat-o profund. „Abuzurile nu se întâmplă doar în familii modeste sau cu mai puţină educaţie a partenerilor, iar femeile sunt prinse într-un cerc fără scăpare. Comportamentul violent al soţului este, deseori, urmat de episoade de acalmie în care poţi avea impresia că totul a revenit la normal. Din păcate, ciclul se reia, de fiecare dată", povesteşte din experienţă Paula Oprea.

V-a marcat un caz anume?

P.O: Am fost impresionată profund de o femeie bătută cu bestialitate, cu o vergea metalică pe tot corpul. Practic nu mai avea nici o bucăţică de corp nelovită. După ani de chinuri, cu sprijinul prietenilor şi al nostru, s-a hotărât, în final, să divorţeze.

Cine sunt „ajutoarele" femeilor?

P.O: Psihologi, jurişti şi asistenţi sociali care activează în centrul nostru sunt gata să dea cele mai bune sfaturi femeilor aflate în dificultate. Pe de altă parte, am creat grupuri de suport în care femei cu aceleaşi probleme îşi împărtăşesc experienţele şi se ajută, astfel, reciproc.

Ce-i place

Îi place să se relaxeze citind şi făcând sport, iar o mare pasiune este grădinăritul. A transformat apartamentul în care locuieşte într-o mini-seră, iar îngrijirea florilor reprezintă „relaxarea de dimineaţă", primul lucru pe care îl face înainte să înceapă o zi stresantă.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac situaţiile de conflict care apar între membrii familiilor, de altfel nu agreez în nici un fel disputele. Am încercat mereu să mă detaşez de ceea ce fac la muncă, deşi nu este uşor, iar alteori imposibil", spune Paula Oprea.

Profil

Născută. 31 octombrie 1972, Ialomiţa

Familie. Necăsătorită

Studii. Facultatea de Istorie a Culturii şi Religiilor, Cursuri post-universitare de management în domeniul social


Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!citeste totul despre: