Ploieşti/Portret: Ana Nedelcu este artista pasionată de reciclare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o experienţă de 20 de ani în coregrafie, Ana Nedelcu pictează şi creează costume de scenă, haine vintage, decoruri şi recuzită. Creaţiile ei oscilează între purtabil şi elaborat.

Dansează încă din copilărie, iar o perioadă a lucrat şi ca instructor de aerobic. Dansul şi pasiunea pentru teatru, aplecarea pentru artă şi frumos au format-o definitiv şi i-au trasat drumul în viaţă. „De foarte mică am cunoscut artele spectacolului, studiind, activând, implicându-mă în tot ceea ce înseamnă artă creativă: coregrafie, desen, pictură, fotografie, scriere, design", spune Ana Nedelcu.

În 2004 şi-a făcut cunoscută pentru prima dată creaţia hand-made, expunând timp de doi ani în foaierul Teatrului Act din Bucureşti, al cărui preşedinte fondator este Marcel Iureş. „Am avut un contact îndelungat cu Bucureştiul pentru că studiam în acea perioadă Facultatea de Engleză-Spaniolă. Creaţiile mele au stat doi ani în foaierul teatrului, iar din partea lui Marcel Iureş am primit deopotrivă încurajare şi apreciere", spune Ana Nedelcu.

Îşi defineşte hainele prin apartenenţa lor la două genuri: stilul elegant, purtabil şi stilul mai elaborat, de scenă. „De-a lungul timpului, mi-am exersat capacitatea de a transforma rochiile în bluze, fustele în genţi, pantalonii în fuste. Când concep o haină mă bazez atât pe unele piese deja existente, cât şi pe materiale brute, deosebite, care mă inspiră. Şi, întotdeauna, pun suflet", explică artista. Îi plac materialele lucioase, in-urile, paietele şi accesoriile.

image

Actorii, clienţi fideli

Printre clienţii ei se numără actori şi vedete din Capitală, dar şi oameni obişnuiţi cărora le place ideea de unicat. Chiar dacă la început au fost reticenţi la stilul vintage şi non-conformist al Anei, lumea a început să aprecieze ineditul hainelor şi bijuteriilor, precum şi faptul că pune accent pe reciclare. În timpul studenţiei a participat la un festival de modă pentru tineri designeri cu o colecţie de haine transformate integral din piese vechi în unele noi.

Din această permanentă deschidere către nou, s-a dezvoltat şi pasiunea pentru educaţia non-formală. Împreună cu elevii de la Colegiul Economic din Ploieşti a pus în scenă piese de teatru cu teme contemporane, de mare actualitate, iar acum este foarte implicată în proiecte europene, de reciclare, sănătate şi mediu împreună cu studenţii colegi de la masterat. Lucrează ca voluntar ori de câte ori are ocazia şi este convinsă că o astfel de atitudine este foarte benefică pentru tineri şi societate în general. Iar de învăţat nu se lasă niciodată. Pe lângă masterul în curs s-a înscris şi la o şcoală de Agent Vamal la Colegiul Economic. „Niciodată nu am făcut o şcoală ca să am o diplomă ci pentru a învăţa ceva nou", spune artista.  

Ce-i place

În puţinul timp liber care îi rămâne, Ana pleacă în plimbări lungi, în parcuri, sau în drumeţii şi la târguri hand-made din ţară. Îi place să facă sport şi să lucreze ca voluntar.

Ce nu-i place

Consideră că nepăsarea faţă de problemele comunităţii şi ale oamenilor, precum şi faptul că nimeni nu ia atitudine sunt două defecte importante ale societăţii noastre.

Ce acţiune de voluntariat ţi-a plăcut cel mai mult?

A.N: Participarea la Sibiu, în 2007, la acţiunile din cadrul evenimentului „Sibiu - Capitală Culturală". Am avut ocazia atunci să pun în scenă un proiect româno-japonez, inter-cultural şi inter-disciplinar, de teatru, muzică, dans, foarte apreciat.

Care sunt proiectele de viitor?

A.N: Vreau să merg în paralel cu cele două domenii, arta şi cultura pe de o parte, şi proiectele europene de tineret, pe de altă parte. Îmi place să promovez interculturalitatea, voluntariatul, creativitatea, ecologia şi lucrul în echipă.

Profil

Născută. 26 septembrie 1984, Ploieşti

Familie. Are un frate mai mic

Studii. Masterat administraţie publică şi studii europene

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite