Ploieşti: Virginica Şoldănescu transformă sticla în artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virginica ţese costume populare specifice zonei Bucovinei
Virginica ţese costume populare specifice zonei Bucovinei

Locuieşte în inima Bucovinei, însă, vine în Prahova pentru a vinde pahare şi vaze de sticlă pictate, dar şi obiecte vestimentare din portul naţional, toate lucrate cu mâinile sale.

Mâinile Virginicăi Şoldănescu sunt fermecate. Cu mult talent şi trudă, femeia în vâstă de 53 de ani a reuşit să dezvolte o mică afacere de familie cu produse handmade, în domeniul artizanatului şi meşteşugurilor.

Specialitatea sa este pictura pe sticlă. Cu mult bun gust şi rafinament, Virginica împodobeşte cu tot felul de elemente originale fiecare pahar sau vază care iese din atelierul său de creaţie.

„Am preluat de la părinţi şi bunici această artă. Cu ei ţeseam covoare şi costume naţionale specifice zonei Bucovinei şi încondeiam ouă. Apoi, am crescut şi m-am şcolit în domeniu ca să pot duce mai departe tradiţia. Timp de 20 de ani am condus o echipă de 100 de muncitori, care lucrau pictură, gravură şi şlefuire. M-am pensionat devreme şi a trebuit să mă apuc să lucrez pe cont propriu", povesteşte Virginica.

Pictura pe sticlă rezistă o viaţă

Din atelierul său, situat în localitatea Fălticeni, ies adevărate minuni care ajung în casele oamenilor ce ştiu să aprecieze adevărata artă. Are maşini de cusut, războaie de ţesut şi, separat, un atelier de pictură pe sticlă. Pentru a-şi face treaba „ca la carte" şi-a achiziţionat şi un cuptor, de fuziune, pentru „coptul" sticlei pe care ştie să o modeleze în fel şi chip. Acolo lucrează cât e ziua de lungă împreună cu copiii şi cu soţul său şi el gravor de meserie.

Materia primă pentru pahare, vaze şi alte obiecte de decor şi-o achiziţionează din stocurile fabricilor de sticlă de la Fălticeni şi Suceava. „Folosim culori specifice sticlei, pe care le comandăm din străinătate. Pictura obiectelor se face treptat, există o tehnică specială. La început dăm o  culoare de fond. Apoi, lăsăm obiectul o zi întreagă neatins, după care trasăm firul de bronz. După încă 24 de ore de stat se poate vedea calitatea produsului. Culorile rămân neschimbate o viaţă întreagă", explică femeia.

Creator de costume populare

Virginica povesteşte cu la fel de mare plăcere şi despre costumele naţionale, specifice zonei Bucovinei, pe care le ţese în atelierul său.  „Încondeiem ouă cu mărgele, facem cămăşi şi catrinţe, adică acele fuste sau şorţuri din portul naţional al femeilor românce croite dintr-o bucată dreptunghiulară de stofă, pe care le împodobim cu diverse motive populare. Facem baticuri şi cojocele din blăniţă de oaie. Ţesem şi covoare, din acelea de pus pe pereţi. Pe toate le vindem la târguri. Am ajuns şi în Prahova, unde oamenii ştiu să aprecieze marfa de calitate", mai spune aceasta.

Întrebări şi răspunsuri

Vă vindeţi creaţiile şi pe internet?

Nu, fug de tot ce înseamnă internet. Şi asta, pentru că se fură foarte mult. Mă refer la acei oameni care îţi fură creaţiile, desenele, picturile, modelele. Prefer să merg la târguri, unde am ocazia să le povestesc oamenilor despre obiectele pe care le am la vânzare.

Sunt scumpe produsele care vă poartă semnătura?

Oamenii care ştiu să aprecieze un lucru realizat cu talent şi cu mult drag nu se uită la bani. Un ou din lemn, încondeiat cu mărgele, la care muncesc cu multă migală o zi întreagă, îl vând cu 15-30 de lei, în funcţie de mărime. Un covor din lână, la care trudim cu zilele, îl dau cu 600 de lei.

Ce-i place

Virginicăi îi plac florile, natura şi oamenii. Casa sa este mereu plină de oaspeţi. Îi place să pregătească plăcinte şi tot felul de bucate specifice zonei unde trăieşte.

Ce nu-i place

Nu-i plac oamenii dezordonaţi, prefăcuţi, invidioşi şi pesimişti. Virginica spune că nu crede în criza economică.

Profil

Născută: 2 decembrie 1957, Plugari, Iaşi

Studii: Şcoala profesională de maiştri sticlari

Familie:Căsătorită, are doi copii

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite