Ploieşti: Vilia Crăciun îi ajută pe ploieşteni de la capătul celălalt al firului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Vilia Crăciun îi ajută pe ploieşteni de la capătul celălalt al firului
Ploieşti: Vilia Crăciun îi ajută pe ploieşteni de la capătul celălalt al firului

A cochetat cu învăţământul, a muncit peste 10 ani pe şantier la o shelă de foraj şi a fost angajată în Germania la o spălătorie chimică. Din 2001 este angajată la primărie şi monitorizează evvenimentele cele mai importante din oraş.

Pentru că nu a intrat la facultate din primul an, primul său loc de muncă a fost profesor suplinitor de matematică la şcoala din Moroieni. “Îmi amintesc cu drag de acea perioadă,  însă am profesat doar un an pentru că după aceea am intrat la Facultatea de Foraj din Ploieşti”, spune Vilia Crăciun.

S-a antrenat mult pentru a trece de proba sportivă care era eliminatorie pentru admiterea la facultate. “Mă antrenam la bara de bătut covoare unde stăteam atârnată timp de un minut. Pe urma mă duceam şi alergam pe stadion iar prietenul meu de la acea vreme venea şi mă cronometra”.

A lucrat 12 ani în foraj
După terminarea facultăţii, împreună cu soţul său a luat repartiţie la schela de foraj de la Oradea unde a lucrat timp de aproximativ 12 ani la mai multe secţii ale acesteia.

A lucrat pe şantier alături de ceilalţi muncitori şi deşi au fost şi momente grele Vilia spune că  fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa ei. Acest fapt este legat şi de naşterea celor doi copii ai săi care şi-au petrecut o parte din copilărie pe şantier.

Adjunct şef de brigadă la 26 de ani
Pe când lucra la secţia de foraj de la Santău, la doar 26 de ani, Vilia a fost promovată în funcţia de adjunct şef de brigadă unde, alături de colegii ei avea în subordine zeci de oameni, mulţi dintre ei cu peste 30 de ani vechime în domeniu. “Eu lucram mai mult pe partea de administrativ, aveam grijă ca oamenii să aibă tot ce le trebuie şi să lucreze în condiţii decente”, spune Vilia.

În 1991-1992 a renunţat la postul de la Oradea pentru că soţul ei îşi găsise un loc de muncă la Ploieşti. “Am sperat să îmi găsesc aici tot ceva în domeniu dar nu a fost aşa şi m-am angajat învăţătoare suplinitoare la Ceptura”.

Ulterior a încercat să se privatizeze şi şi-a deschis un magazin care nu a rezistat prea mult şi după aceea pe parcursul a 7-8 ani a mers în Germania, la nişte rude, timp de o lună pe an unde lucra la o spălătorie chimică.

“A fost interesantă experienţa din perioada aceea. La nemţi totul era robotizat, însă trebuia să ai îndemânare şi rapiditate să lucrezi cu acele maşini pentru că altfel ziua următoare îţi spuneau că nu mai au nevoie de tine. În afară de pauzele de masă, se muncea încontinuu, iar dacă terminai ce aveai de făcut trebuia să mergi să îi ajuţi pe ceilalţi colegi”, îşi aminteşte Vilia.

De opt ani lucrează la Primărie
În decembrie 2001, a dat interviu la Administraţia Domeniului Public şi Privat unde s-a angajat la biroul de circulaţie. Ulterior, după înfiinţarea Regiei Autonome de Servicii Publice, a fost angajată la dispeceratul acestei instituţii unde lucrează din noiembrie 2002.

Aici îi îndrumă pe cetăţenii care doresc informaţii de interes public, preia apelurile de urgenţă şi le direcţionează către instituţiile de specialitate şi monitorizează evenimentele de maximă importanţă care se petrec în Ploieşti.

ÎNTREBǍRI ŞI RǍSPUNSURI

Cine poate suna la dispeceratul primăriei?
V.C.: La numerele de telefon 984 sau 0800800884 cetăţenii pot afla informaţii de interes public sau pot suna în caz de urgenţe, pentru reclamaţii sau sesizări.

Care sunt cele mai frecvente probleme ale ploieştenilor?
V.C.: Foarte multe persoane sună să ne semnalizeze probleme legate de funcţionarea semafoarelor, de animalele periculoase lăsate pe străzi, dar şi de neasfaltarea mai multor străzi din oraş.

CE-I PLACE
"Îmi plac picturile şi animalele. Îmi place să-mi îngrijesc florile acasă, să fac mâncare şi să mă plimb prin ţară ori de câte ori am un pic de timp liber, în special în weekenduri".

CE NU-I PLACE
Nu-mi place să calc. Nu-mi place să fiu trădată de cei din jur şi să mi se spună lucruri fără temei.

PROFIL

Născută
7 martie 1960, Bacău

Studii
Institutul de Petrol şi Gaze Ploieşti – Facultatea de Foraj

Profesie
subinginer foraj

Familie
căsătorită, un băiat şi o fată

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite