Ploieşti: Prima serbare a persoanelor adulte cu handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Prima serbare a persoanelor adulte cu handicap
Ploieşti: Prima serbare a persoanelor adulte cu handicap

Beneficiarii unităţilor de asistenţă socială au cântat şi au dansat pe ritmuri de muzică populară şi modernă.

Muzică, dans şi voie bună, ieri, la Centrul de Integrare pentru Persoane Adulte cu Handicap Tătărăi din comuna prahoveană Poienarii Burchii. Asistaţii au uitat pentru câteva ore de problemele fizice sau psihice pe care le au şi au sărbătorit venirea toamnei, alături de ceilalţi colegi din centrele de asistenţă socială.

La prima ediţie a festivalului “Serbările toamnei”, au participat 150 de persoane adulte cu handicap din cadrul a zece unităţi de protecţie ale Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova. Beneficiarii unităţilor de asistenţă au cântat şi au dansat pe ritmuri de muzică populară şi modernă, dar au recitat şi poezii şi au interpretat scenete de teatru, în aplauzele celor prezenţi.

Figurine din lemn realizate de asistaţi
Persoanele de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Urlaţi au profitat de eveniment pentru a prezenta colegilor operele de artă sub forma unor figurine din lemn de diverse dimensiuni şi forme care sunt realizate de către asistaţi.

Radu Gheorghe este unul dintre tinerii cei mai pricepuţi în şlefuirea lemnului şi asamblarea formelor. El este în centrul de la Urlaţi din 1995 şi suferă de schizofrenie paranoică. Până să ajungă aici, a studiat la o şcoală de arte şi meserii din Bucureşti. “Mie îmi place munca. Decât să stau toată ziua degeaba, mai bine îmi ocup timpul cu realizarea acestor piese”, ne-a spus Radu. Tânărul spune că iubeşte foarte mult o fată şi speră ca într-o zi să se căsătorească.

Terapie prin muncă
La Centrul de la Tătărăi există 46 de rezidenţi cu dizabilităţi psihice şi handicap neuropsihic. Majoritatea celor de aici sunt tineri, iar principala ocupaţie a acestora este grădinăritul şi creşterea animalelor. “Avem o grădină frumoasă pe care asistaţii o îngrijesc, dar şi o minifermă cu vaci, oi, capre şi iepuri.

Datorită acestei terapii prin muncă pe care noi o practicăm, în ultimii ani s-a înregistrat o scădere a medicamentaţiei pe care noi o foloseam cu aproximativ 80%”, ne-a declarat directorul centrului, Radu Popescu.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite