Ploieşti: Octavian David, o viaţă în slujba Filarmonicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Octavian David, o viaţă în slujba Filarmonicii
Ploieşti: Octavian David, o viaţă în slujba Filarmonicii

S-a angajat la Filarmonică încă din studenţie ca maistru de sunet, a fost secretar muzical, iar din 1998 şi până în prezent este director atistic. A concertat pe scene faimoase de peste hotare, dar a ales de fiecare dată să întoarcă în oraşul său natal.

Pasiunea pentru muzică a dobândit-o în liceu, de la doi profesori care i-au călăuzit acest drum în viaţă. Este vorba despre fostul dirijor Gheorghe C. Ionescu şi profesorul de limba română Enciu care aveau un cerc de elevi “pe care îi îndopau cu muzică simfonică la cererea lor”, după cum spune Octavian David.

O parte dintre elevii de la acea vreme s-au apropiat de muzică şi au gândit-o ca pe o meserie, iar pentru alţii a rămas la stadiul de hobby. Octavian David face parte din prima categorie astfel că, după ce a terminat liceul acesta a dorit să dea examen la Conservator.

“Pentru că nu cunoşteam muzica atât de bine pentru a intra la Universitatea Naţională de Muzică am urmat un an şi jumătate Şcoala Populară de Artă”, spune artistul.

Maistru de sunet la Filarmonică
În anul 1957 a intrat la Conservator iar în ultimul an de studenţie s-a angajat ca maistru de sunet la Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploieşti. “Meseria de electronist nu am învăţat-o de la nimeni. Îmi plăcea foarte mult şi am studiat singur atât partea teoretică cât şi cea practică”, spune Octavian David.

În 1970 a dat concurs pentru funcţia de secretar muzical la Filarmonică, post pe care l-a ocupat până în 1998 când a devenit director artistic.

Pe vremuri, sălile de spectacole erau pline
Octavian David îşi aminteşte că Ploieştiul era un oraş de mare cultură alături de Câmpina şi Buzău, unde sălile de spectacole erau mereu pline. “Pe vreme aceea era vechea gardă a Ploieştiului formată din intelectuali. Cu timpul, această educaţie a scăzut şi s-a dat o importanţă din ce în ce mai mică culturii şi sportului punându-se în principal accent pe studiile tehnice. Astfel, ocupaţiile oamenilor au devenit altele şi nu au mai avut timp şi de cultură”, spune artistul.

Ca şi secretar muzical principala preocupare a lui Octavian David a fost aceea de a ieşi din sala Filarmonii. “Am susţinut concerte la sala Palatului Culturii din Ploieşti, la sala Casei de Cultură din Câmpina, la sala Cazinoului din Sinaia, la Ateneul Român, sala Operei Române şi Sala Mare a Palatului Bucureşti”, îşi aminteşte acesta.

Concerte peste hotare
Aceste concerte erau necesare pentru “a crea o viziune mai proaspătă a filarmonicii şi din această mişcare au fost generate turneele în străinătate”.

Alături de Filarmonică, Octavian David a organizat concerte în Italia, Franţa, Spania şi Germania, unde artiştii abordau orice repertoriu muzical, în funcţie de cerinţele specifice fiecărei ţări.

Spectacolul care l-a impresionat cel mai mult a fost reprezentaţia de balet “Frumoasa din Pădurea Adormită” pe care l-a văzut în 1975 la Berlin. Printre artiştii celebri cu care a lucrat artistul, acesta îi aminteşte pe dirijorii Alberto Zedda, Iosif Conta, Christoph Rehli şi soliştii Marin Cazacu, Matei Varga şi Fausto Zadra.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Aţi fost tentat să rămâneţi în altă ţară?
O.D.: Poate dacă prima ţară pe care aş fi vizitat-o ar fi fost Italia, aş fi fost. Dar am mers prima dată în Germania şi aici mi se părea foarte greu să treci de bariera limbii.

Ce pasiune mai aveţi în afară de muzică?
O.D.: Îmi plac mult maşinile iar prin anii ΄80 am şi reconstruit două autoturime marca Volkswagen. Tatăl meu a fost inginer mecanic şi de la el am moştenit această pasiune.

CE-I PLACE
“Îmi place electronica şi tot ce este legat de această ocupaţie. Sunt pasionat de maşini şi îmi place să ascult orice gen de muzică”.

CE NU-I PLACE
“Nu-mi plac manelele şi, în general, muzica de proastă calitate. Nu-mi place că oraşul Ploieşti nu are o altă structură din punct de vedere cultural. Ploieştenii aveau dreptul să primească o cultură pe care o meritau”.

PROFIL

Născut
18 septembrie 1938, Ploieşti

Studii
Academia de Muzică Bucureşti

Profesie
profesor de muzică

Familie
căsătorit, doi copii

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite