Ploieşti: Medicul Marian Albu are grijă de inimile prahovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Marian Albu este ultima "achiziţie" a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Este singurul specialist din Prahova care efectuează agiografii şi implantează stenturi şi cardiostimulatoare.

Echipa de cardiologi a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti s-a îmbogăţit cu un alt om de valoare. Medicul Marian Albu este specialist în cardiologie intervenţională.

Din luna februarie, acesta investighează şi tratează bolile de inimă cu ajutorul unui angiograf de ultimă generaţie, ce reprezintă o şansă la viaţă pentru bolnavii cu afecţiuni grave ale sistemului circulator.

Marian Albu are 35 de ani, este originar din localitatea Feteşti, Ialomiţa, a urmat Liceul Sanitar la Bucureşti şiFacultatea de Medicină, la Braşov. 

"Dintr-o pură întâmplare am devenit medic. Iniţal am vrut să intru la Marină, în Constanţa. Nu am avut noroc, am picat la proba de dicţie, care era eliminatorie. Şi aşa am dat la Liceul Sanitar, iar apoi la Medicină. Am dat examen la Braşov, pe atunci era o facultate nou înfiinţată, cu oameni care îşi dădeau silinţa ca lucrurile să meargă foarte bine şi să existe performanţe. Am fost bursier, pentru că altfel nu aş fi avut posibilitatea să mă întreţin la studii. Nu de alta, dar părinţii mei erau oameni simpli, fără posibilităţi materiale", povesteşte tânărul cardiolog. 

S-a specializat la Institutul Fundeni

Cu multă ambiţie şi perseverenţă a reuşit să se menţină printre studenţii cu rezultate de excepţie. Lucru care de altfel l-a ajutat apoi să devină rezident la Institutul Fundeni din Bucureşti, loc unde a lucrat până în octombrie anul trecut.

La sfârşitul lui 2009 a aflat că Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti are nevoie de un specialist pentru secţia de chirurgie intervenţională, nou înfiinţată şi singura de acest gen din Prahova.

"Am susţinut concurs pentru ocuparea postului şi, din luna noiembrie, m-am mutat cu locul de muncă în Ploieşti. Aşa am scăpat de navetă la Bucureşti, noul loc de muncă permiţăndu-mi să fiu alături de familie. De patru ani locuiesc în Ploieşti, şi soţia este tot medic. La Spitalul Judeţean am avut norocul să întâlnesc oameni care să-mi ofere sprijin în ceea ce aveam să fac. Unul dintre aceştia este medicul Dumitru Predescu" spune cardiologul.

Vrea să-i salveze pe cei care suferă infarcturi de miocard

De când a început să lucreze la spitalul din Ploieşti, Marian Albu a efectuat 45 de proceduri, cu ajutorul angiografului. A efectuat coronarografii, arteriografii şi a implantat cardiostimulatoare.

"Aceste investigaţii nu erau posibile înainte de înfiinţarea acestei secţii, pentru că nu exista aparatura necesară, iar bolnavii erau trimişi pentru astfel de proceduri la Bucureşti sau în alte mari oraşe. Visul meu cel mai mare este ca în cel mult  patru luni beneficiul maxim în urma achiziţiei acestui aparat să fie dilatarea pacienţilor cu infarct miocardic acut, adică să reuşim să-I salvăm în timp util", susţine specialistul în chirurgie intervenţională.

Ce-i place

"La Bucureşti făceam mult sport. Doua ore pe săptămână le petreceam pe terenul de fotbal cu colegii de serviciu şi mai făceam sport şi acasă. Îmi place să călătoresc, să merg pe munte, la mare, în străinătate, atunci când am posibilitatea" spune Marian Albu.

Ce nu-i place

"Pentru că sunt un om foarte sincer am pretenţia ca să cei cu care interacţionez să fie la fel. Prin urmare nu suport minciuna. Sunt un tip tolerant şi vreau ca oamenii pe care-i tratez să-mi acorde încredere" susţine medicul cardiolog.

Cât de importantă este comunicarea medic - pacient?

M.A:"Cred că este foarte important ca pacientul să-ţi acorde încredere. Dar asta se întâmplă doar dacă şi tu, ca medic, eşti deschis faţă de el. Eram recunoscut la Fundeni pentru faptul că le făceam desene bolnavilor ca să înţeleagă ce se întâmplă cu inima lor şi cum sunt trataţi"

Care sunt factorii de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare?

M.A: "Printre cei mai importanţi factori de risc sunt fumatul, diabetul, bagajul genetic, stresul şi alimentaţia. Am întâlnit oameni tineri care au făcut infract din cauza stresului şi, din păcate, bolile de inimă sunt din ce în ce mai întâlnite la persoanele de până în 50 de ani"

Profil

Născut

17 februarie 1975, Feteşti, Ialomiţa

Studii

Facultatea de Medicină Braşov

Familie

Căsătorit, are doi copii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite