Ploieşti: Constantin Ivan este notar public de aproape două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Constantin Ivan este notar public de aproape două decenii
Ploieşti: Constantin Ivan este notar public de aproape două decenii

Este printre cei mai vechi şi mai renumiţi notari publici din Ploieşti. De aproape 20 de ani, desfăşoară un serviciu de interes public şi este totodată  un reprezentant echidistant al intereselor clienţilor săi.

Constantin Ivan este unul dintre cei 30 de notari publici din Ploieşti. El spune că s-a hotărât să profeseze în acest domeniu de activitate dintr-o pură întâmplare.

“Absolvisem Facultatea de Drept din Bucureşti şi visam să devin procuror. Nu a fost să fie aşa şi după câţiva ani de zile, în 1992, la sfatul unei doamne drăguţe de la Ministerul Justiţiei, am dat consurs pentru un post de notar public. A fost o oportunitate neaşteptată, de care am profitat”, povesteşte Constantin Ivan, care este şi vicepeşedinte al Camerei Notarilor din Ploieşti.

Renumele i-a adus mulţi clienţi
Cât este ziua de lungă, notarul se află la biroul său, situat lângă Tribunalul Prahova. Prin definiţie, munca sa este una complexă.

Ziua de lucru cu publicul începe cu diverse proceduri succesorale, urmează autentificarea unor acte de înstrăinare imobiliară şi printre picături semnează şi diverse alte acte pentru legalizare. Bineînţeles că şi beneficiile materiale sunt pe măsura eforturilor, consideră notarul. Şi-a făcut uşor un renume.

“Sunt foarte responsabil, asta şi pentru că procedurile sunt din ce în ce mai diversificate şi mai complicate şi ştiu cum să-mi administrez cât mai bine propria “gospodărie”. De aceea şi clienţii nu ne lipsesc niciodată”, spune Constantin Ivan.

Notariatele, în continuă dezvoltare
Vicepreşedintele Camerei Notarilor din Ploieşti îşi aminteşte că în copilăria sa notariatul nu însemna mai nimic, la fel şi în perioada studenţiei sale.

“Pe atunci proprietatea nu era ceva extraodinar, era de slab interes. Acest segment s-a dezvoltat după 1990 când circuitul civil cu privire la imobile şi succesiuni a necesitat o reorganizare a fostelor notariate de stat”, afirmă notarul.   După absolvirea facultăţii, a lucrat ca secretar la Consiliul Local din comuna Merei, din judeţul Buzău.

“Făceam cereri pentru posturi de judecători, atât eu cât şi soţia mea. Am avut noroc şi am intrat în această breaslă în urmă cu mai bine de 17 ani. Am prins de la început reorganizarea sistemului judiciar românesc”, spune Constantin Ivan.

A lucrat pentru început în cadrul fostului Notariat de Stat Judeţean până în 1995 când instituţia s-a desfiinţat, apărând primele notariare publice.

“Activitatea din perioada 1992-1995 nu a fost deloc uşoară, din cauza condiţiilor în care lucram şi a aglomeraţiei teribile. Era un volum de muncă imens, însă marile provocări m-au pus în mişcare, devenind din ce în ce mai experimentat”, susţine notarul.

Pregăteşte stagiari
Prin mâinile sale au trecut zeci de stagiari, absolvenţi ai facultăţilor de drept, care şi-au dorit să intre în breasla notarilor publici. Au avut ce învăţa, iar acum, mulţi dintre ei şi-au deschis propriile notariate, fiind bine cotaţi pe piaţa muncii, în acest domeniu.

“Am avut un stagiar de excepţie, care acum a ajuns sus de tot în Bucureşti. Se descurcă foarte bine. Avem cereri săptămânal din partea tinerilor care vor să lucreze în acest sistem”, spune Constantin Ivan.

Întrebări şi răspunsuri
Criza economică a atins şi notariatele publice? Cum funcţionează în această perioadă?
C.I: Activitatea în notariat a fost securizată suficient de mult încât să fie protejaţi clienţii prin semnarea unor acte. Sunt mulţi oameni care îşi vând casele din cauza datoriilor, şi cu bani mai puţini decât s-ar fi aşteptat. La nivel general însă, se constată o stagnare pe segmental înstrăinărilor imobiliare. Cei mai mulţi oameni aşteaptă vremuri mai bune ca să-şi vândă proprietăţile

Ce îi sfătuiţi pe cei care vor să devină notari publici?
C.I: Tinerii care doresc să se dedice acestei profesii trebuie să ştie că este necesară o foarte bună pregătire teoretică fără de care nu pot face faţ[ în munca asta. Totodată, îi sfătuiesc să nu-I creadă pe cuvânt pe cei care susţin că profesia asta este o castă închisă. Tinerii care vor cu adevărat să se facă notari pot reuşi dacă perseverează în muncă.

Ce-i place
Notarul Constantin Ivan spune că ii place  tenisul de câmp. Practică acest sport de mai bine de 12 ani şi se consideră un admirator al jucătorului de tenis - elveţianul Roger Federer şi al Soranei Cârstea. În concedii pleacă să viziteze diverse destinaţii din Europa.

Ce nu-i place
“Nu-mi plac oamenii neserioşi, care nu-şi respectă cuvântul  dat şi nu-mi plac mincinoşii. Prin prisma meseriei mele am ajuns să-I cunosc foarte bine pe cei care nu spun adevărul”

Profil
Născut
12 iulie 1961, Câmpina, judeţul Prahova

Ultima şcoală absolvită
Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti

Profesie
Notar public

Familie
Căsătorit, are un fiu

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite