Ploieşti: Angajaţii de la „Steaua Română” rămân, în continuare, în şomaj tehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa a dat câştig de cauză rafinăriei, însă Ministerul Finanţelor nu a început să plătească datoriile pentru că nu a primit încă decizia instanţei.

Angajaţii Rafinăriei „Steaua Română” rămân şi în luna iulie în şomaj tehnic deşi conducerea societăţii anunţase că aceştia îşi vor relua lucrul. Decizia a fost luată deoarece datoriile pe care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală  le are către societate nu au fost plătite nici până astăzi.

La începutul lunii iunie, rafinăria a câştigat procesul în instanţă cu Ministerul Finanţelor, în urma căruia societatea trebuia să primească taxa pe valoarea adăugată aferentă perioadei august 2007 - decembrie 2008, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, plus dobânzile aferente şi cheltuielile de judecată. “Deoarece decizia nu a venit nici până acum, domnii de la Finanţe nu au plătit niciun ban. Ei ştiu că au pierdut, dar aşteaptă actul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, ne-a declarat liderul sindicatului “Rafinorul”, Gheorghe Sandu.

Acesta a mai precizat că salariaţii vor mai sta cel puţin o lună în şomaj tehnic, sperând ca în perioada următoare ministerul să înceapă să îşi plătească, cel puţin eşalonat, datoriile către societate.

Vor da statul în judecată
Mai mult, Gheorghe Sandu spune că societatea va da în judecată statul român pentru daune. “În toată această perioadă atât angajaţii cât şi rafinăria au avut de pierdut. Pentru recuperarea acestor pagube vom da în judecată statul şi vom cere daune în jur de 40 de milioane de lei”, a mai precizat Gheorghe Sandu.

Salariaţii vin la serviciu
De la începutul anului şi până în prezent, pagubele estimate ale rafinăriei se ridică la 300 de miliarde de lei vechi, potrivit liderului de sindicat. Deşi cei aproximativ 400 de angajaţi sunt în şomaj tehnic şi primesc doar 75% din salariu, aceştia sunt nevoiţi să vină câte 12 zile pe lună la serviciu pentru asigurarea securităţii în cadrul rafinăriei şi supravegherea instalaţiilor.

Majoritatea angajaţilor de la rafinăria din Câmpina sunt singurii care îşi susţin financiar familiile. „80% dintre salariaţi au credite de consum la diferite bănci, mulţi la câte trei bănci pentru că fiecare are necesităţi şi acum se găsesc în imposibilitatea de a mai achita ratele”, a declarat directorul Nicolae Bucur.

Angajaţii rafinăriei au protestat mai multe zile pe parcursul lunii martie  la Ministerul de Finanţe şi Guvern şi, apoi, la Cotroceni, fără niciun rezultat.

Activitate sistată de la începutul anului
Rafinăria a fost oprită şi nu mai funcţionează de la 1 ianuarie 2009, deoarece Petrom a sistat livrările şi a reziliat, la jumătatea lunii februarie, contractul de vânzare-cumpărare pe anul în curs.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite