Ploieşti: Ştefan Popescu, un jurist care luptă pentru protecţie mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost suficient să lucreze câţiva ani ca jurist în instituţiile ce luptă pentru protecţia mediului, ca să-şi dorească să ajungă în fruntea uneia dintre ele. E şeful Gărzii Judeţene şi vrea să trăiască într-un judeţ mai curat.

Ştefan Popescu este cel care conduce destinele unei instituţii menite să asigure o calitate mai bună a mediului din judeţul Prahova. Grija pentru natură l-a acaparat şi i-a devenit unică pasiune. „În perioada 1999-2005 am colaborat atât cu fostul Inspectorat pentru Protecţia Mediului, actualmente Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, cat şi cu Comisariatul Judeţean Prahova al Gărzii Naţionale de Mediu. Al acestei din urmă instituţii am devenit şef în anul 2005", povesteşte Ştefan Popescu.

"Pasiunea pentru mediu s-a născut şi din această colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, precum şi faptul că am activat şi la un agent economic ce desfăşura o activitate cu impact asupra mediului înconjurător. Cunoştinţe aveam, tot ce venea legislaţie de protecţia mediului îmi puneam deoparte, când s-a ivit ocazia am făcut pasul”, spune Ştefan Popescu.

Socoteala de acasă...
După anii de experienţă acumulată, comisarul Popescu spune că mulţi nu ştiu exact cât de complexă este activitatea pe care o desfăşoară. Nu este deloc o muncă uşoară, ca o plimbare prin natură. „Şi eu am crezut la început că mediul înseamnă ceva aşa... foarte frumos, visător, doar te duci şi te plimbi pe stradă şi vezi câte ceva..., dar odată cu intrarea în Uniunea Europeană problematica s-a schimbat", mărturiseşte directorul.

"Trebuie să constaţi, să ştii normele, să faci hârtii... Tot ce facem facem sub îndrumarea Uniunii Europene, legislaţia este a Uniunii, noi doar am transpus-o în România. Este o muncă foarte frumoasă, dar şi dură. Şi cu rezultate bune, dar şi cu rezultate mai puţin bune”, explică Ştefan Popescu.

Judeţul bătut din lung în lat
„Noi mergem cu toţii pe teren. Activitatea comisarului de mediu nu este la birou. Noi nu stăm la birou şi încasăm bani, inspecţia de mediu se face pe teren şi terenul este de aici până la Măneciu, până la Starchiojd, la Bătrâni, nu doar până la Bucov sau Gorgota”, spune comisarul Popescu. Natura este extraordinară, dar, din păcate, şi foarte greu de apărat de cei care nu o respectă. Cei care lucrează în protecţia mediului spun că nu doar ei trebuie să fie preocupaţi de menţinerea curăţeniei, ci în primul rând autorităţile locale, care au responsabilităţi pe legislaţia de mediu.

„Dacă ele nu ne ajută, nu putem rezolva toată problematica. Mă refer în primul rând la modalitatea gestionării deşeurilor din localităţile urbane şi rurale. Dacă toţi acţionăm, totul este bine şi ai şi satisfacţia rezultatelor muncii tale. Şi apoi, mai sunt şi şefii... Dacă nu faci nimic, cei de sus te văd neputincios, înseamnă că nu eşti bun”, spune, zâmbind, Ştefan Popescu, căruia abia dacă-i mai rămâne timp, la sfârşit de săptămână, duminica, să mai plece undeva, în natură, cu familie. Cu alte cuvinte, luptă pentru protecţia mediului, dar nu are timp să se bucure de el.

Profil
NĂSCUT
15 august 1954, Ploieşti

STUDII
Facultatea de Drept

EXPERIENŢĂ
De zece ani activează în sectorul de protecţie a amediului

FAMILIE
Căsătorit, are trei copii

Întrebări şi răspunsuri
Cum protejăm mediul?
Mediul înconjurător înseamnă viaţă. A proteja mediul înseamnă a ne proteja propria viaţă. Îi rog pe cetăţeni, foarte mult, ca orice deşeu pe care îl au în curte să nu-l arunce în locuri neautorizate. Să-l pună în pubele sau saci şi să aştepte operatorul care este autorizat să colecteze.

Ce nu trebuie să facă prahovenii?
Cetăţenii nu trebuie să ne sesiseze toate cele, ci să ne sesizeze numai problemele de mediu. Nu trebuie să ne facă tot felul de sesizări în urma cărora constatăm tot felul de răutăţi între persoane. Pur şi simplu ne deplasăm să admirăm frumuseţile patriei.

Ce-i place
Îmi place meseria pe care o fac, şi îmi place să citesc legislaţie juridică, mă interesează partea aceasta a juridicului, pentru că sunt de meserie, şi, de ce să nu spun, mai îmi fac de lucru şi la calculator. 

Ce nu-i place
Nu-mi plac operatorii economici care în momentul în care i-ai găsit cu nereguli încearcă să se eschiveze, nu-mi place iarna când trebuie să mergi pe câmp, în inspecţie şi nu-mi plac oamenii care suferă de grandomanie. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite