Paradoxal. Singurul profesor de 10 la titularizarea din Prahova, suplinitor la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Iulia Tăleanu, singurul profesor din Prahova care a obţinut nota 10 la examenul de titularizare din vară, a prins doar un post de suplinitor, într-o localitate din vârf de munte din judeţ

După o carieră de câţiva ani în imobiliare, Elena Iulia Tăleanu, din Prahova, şi-a schimbat brusc direcţia profesională. A intrat în învăţământ anul trecut, la 28 de ani, ca suplinitor, şi-a dat definitivatul, iar la examenul de titularizare din 2014 a luat nota maximă. A fost, de altfel, singurul candidat din Prahova care a obţinut nota 10. Totuşi, Elena Tăleanu a început prima zi de şcoală tot ca profesor suplinitor în comuna Valea Doftanei, la grupul şcolar „Carol I“ din localitate.

Paradoxul situaţiei are două explicaţii: în Prahova, anul acesta nu a fost vacant nici măcar un loc liber de titular la disciplina geografie, iar Elena Tăleanu şi-a dorit să fie profesor doar în Valea Doftanei. „În timp ce unele discipline au o ofertă excedentară de candidaţi, cum sunt limba română, engleza, geografia şi istoria, la alte materii abia reuşim să acoperim catedrele cu suplinitori“, explică Tudor Iancu, responsabilul de personal de la Inspectoratul Şcolar Prahova.

La prima repartizare publică de posturi în învăţământ, când teoretic nu avea nici o emoţie să prindă orice post liber de suplinitor din judeţ, Elena Tăleanu a luat prin surprindere inspectorii şcolari refuzând toate ofertele, cu excepţia uneia. „Locuiesc în Valea Doftanei, sunt căsătorită acolo şi am un copil. Îmi doresc să fiu alături de familia mea şi acesta a fost principalul motiv pentru care mi-am dorit post doar în această localitate. La acest liceu este şi o situaţie mai deosebită. Singurul post de titular este ocupat de o profesoară din localitate care, însă, se detaşează în fiecare an la Bucureşti“, spune Elena Iulia Tăleanu.

image

Liceul Carol I din Valea Doftanei. FOTO gscarol-valeadoftanei.ro

A refuzat să facă naveta

O opţiune de la titularizarea din acest an a fost, pentru Elena, un post de suplinitor la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Ploieşti, unul din top trei din Prahova. Doar că distanţa dintre Valea Doftanei şi Ploieşti este de aproape 60 de kilometri, iar cel mai apropiat oraş este Câmpina, la 25 de kilometri. Drumul dintre cele două localităţi, DJ 102I, este extrem de dificil în perioadele ploioase, dar mai ales iarna, când se închide frecvent pentru zile bune, lăsând Valea Doftanei, aflată la aproape 800 de metri altitudine, izolată.

Acceptând un post în altă localitate ar fi însemnat să pierd foarte mult timp pe drum. Timp pe care îl pot dedica familiei mele, dar mai ales elevilor din Valea Doftanei“, spune Elena Tăleanu. De altfel, o navetă ar însemna pentru profesoară să cheltuiască aproape jumătate din salariu pe transport.

Anul trecut, în timpul cât a ocupat postul de suplinitor în localitate, profesoara a reuşit să atragă copiii spre geografie şi cu unii dintre ei a mers şi la olimpiada judeţeană. „Chiar dacă suntem în vârf de munte, copiii sunt foarte isteţi, harnici şi iubitori de carte. Am reuşit să-i fac să le placă geografia“, mai spune profesoara.

Cât câştigă profesoara

Situaţia Elenei Tăleanu putea fi, însă, şi mai dificilă. Dacă profesoara titulară din Valea Doftanei nu ar fi prins detaşarea la Bucureşti, Elena Tăleanu ar fi rămas fără post, având în vedere că opţiunea sa a fost doar pentru această localitate. De asemenea, rezultatul la examenul din 2014 rămâne valabil doar pentru catedra din Valea Doftanei, astfel că, dacă anul viitor şi-ar dori un alt post, va trebui să susţină un nou examen de titularizare.

image

Valea Doftanei este o destinaţie turistică sălbatică şi pitorească din Prahova. FOTO Dana Mihai

Nu mă sperie o astfel de opţiune, mă voi pregăti la fel de bine şi cred că prin muncă poţi avea rezultate foarte bune la titularizare“, spune profesoara. Salariul de profesor suplinitor al Elenei este de 1.200 de lei net. „Nu cred că banii sunt importanţi când îţi doreşti foarte mult să faci un lucru anume“, încheie Elena Tăleanu.

Mai puteţi citi

FOTO Tăriceanu, la deschiderea anului şcolar în Ploieşti: „Reţeta succesului este perseverenţa, pasiunea şi munca“

13 şcoli şi grădiniţe fără autorizaţii de funcţionare în noul an şcolar, în Prahova

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite