FOTO Povestea iranianului Mehrzad Moghazehi: drumul de la MasterChef la propria afacere culinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa lui Mehrzad Moghazehi, unul dintre concurenţii ajunşi în semifinala primei ediţii MasterChef, s-a schimbat radical după show-ul culinar, urmând acelaşi traseu neobişnuit pe care l-a avut întreaga sa poveste personală. Iranianul şi-a deschis un restaurant cu spefic persan la Ploieşti, singurul de acest fel dintr-un mall din România

La 33 de ani, Mehrzad Moghazehi poate spune că sunt puţine lucrurile pe care nu le-a făcut în viaţă. Întreaga sa poveste este presărată cu multă încercări, dar şi mai multă ambiţie, de a reuşi într-o ţară în care nu s-a născut, dar pe care o iubeşte poate mai mult decât unii nativi.

S-a născut la Teheran, în Iran, într-o familie de comercianţi şi aproape că s-a născut cu meseria în sânge. „Făceam comerţ încă de la şcoală când vindeam surprize de la gumă şi abţibilduri. Partea bună este că, atunci când am venit în România, în 1991, ştiam ceva despre această ţară: Hagi, Cămătaru şi Lăcătuş, singurii fotbalişti care apăreau pe surprize. În rest, nici măcar nu aveam idee dacă este în Europa sau pe alt continent“, povesteşte Mehrzad.

Deşi aveau o viaţă prosperă în ţara natală, părinţii lui Mehrzad au decis, pe când acesta avea doar 11 ani, să emigreze în Canada din cauza amplorii pe care o luase consumul de droguri în Iran, din dorinţa de a-i proteja pe cei patru copii, încă mici, de această tentaţie. Nu au obţinut vizele, astfel că s-au stabilit în România, iar familia sa a deschis un magazin angro în Ploieşti.

Nevoit să se adapteze unei alte civilizaţii, Mehrzad a fost nevoit să facă faţă şi unui deces timpuriu al tatălui şi, ulterior, falimentului magazinului familiei. În ciuda greutăţilor, a urmat cursurile Liceului Iranian din Bucureşti, apoi Facultatea de Construcţii, si-a deschis mai multe afaceri, a lucrat în diverse domenii şi a încercat să nu se dea bătut, oricât de mult a fost încercat de mediul de afaceri.

Între timp, mama şi sora sa s-au întors în Iran, dar Mehrzad şi-a consolidat legăturile cu România după ce s-a căsătorit cu o ploieşteancă. Are şi o fetiţă, acum în vârstă de 5 ani.

Masterchef i-a dat curajul de a se dedica total bucătăriei

Participarea la primul sezon din MasterChef, în 2012, unde a ajuns până în semifinală, avea să-i schimbe din nou traseul vieţii. „În momentul în care m-am înscris, eu aveam deja o diplomă de bucătar, obţinută la un curs de gătit. Dar nu asta este important, eram foarte pasionat oricum să experimentez şi să creez în bucătărie. Stau pe lângă mama mea de la vârsta de cinci ani. O observam cum gătea, cum combina, iar de la 15 ani am început o aventura «pe cont propriu» din bucătărie. Încercam în mod obişnuit reţete exotice sau inventam unele noi“, spune Mehrzad, care consideră bucătăria o artă.

„Nu trebuie să faci o şcoală de bucătărie ca să îţi iasă ceva bun în tigaie, trebuie să ai imaginaţie şi unele cunoştinţe. Pentru că, la fel de adevărat, este că toată lumea găteşte, dar rezultatul nu este un preparat bun, în cazul tuturor“, completează fostul concurent de la Masterchef.

Concursul culinar i-a deschis ulterior mai multe „porţi“, dar, mai ales, i-a dat curajul de a se dedica total pasiunii sale, bucătăria. A făcut, împreună cu Alexandru Cîrţu, un alt concurent de la MasterChef, un sezon de „Senzaţii în bucătărie“ la TV-H, este prezent la numeroase evenimente şi show-uri culinare unde faci demonstraţii de gătit live, a fost imaginea unui restaurant timp de un an şi s-a apucat şi de o carte de bucate. „O carte de bucate nu este un lucru simplu dacă vrei să o faci aşa cum trebuie. Mi-am propus să prepar, să fotografiez şi să scriu în carte 80 de reţete, astfel că mai am de lucru“, spune Mehrzad.

Un studio de gătit în Capitală

De asemenea, cu Petru Buiuca, câştigătorul primul sezon de la MasterChef şi Alexandru Cîrţu şi-au deschis un studio de gătit într-un mall din Bucureşti. Este un loc unde doritorii pot lua cursuri de gătit, avându-i ca profesori pe cei trei foşti concurenţi. „Îmi doresc, pe viitor, să fac ceva similar în Ploieşti. Ideea este că partea culinară a evoluat foarte mult pe internet, dar foarte multe informaţii sunt eronate. La un curs specializat, poţi învăţa să prepari feluri din cele mai variate bucătării, trucuri, modul în care să combini materia primă şi ingredientele, cum să improvizezi“, spune Mehrzad.

Restaurant la Ploieşti cu mâncare de „acasă“

Şi, cum după MasterChef, viaţa sa a devenit sinonimă cu Bucureştiul, recent s-a hotărât că este cazul să fie mai aproape de fetiţa sa. În urmă cu trei luni, şi-a deschis, împreună cu un asociat, propria afacere în AFI Ploieşti, un restaurant cu specific iranian, „Food of Persia“, singurul de acest fel dintr-un mall din România. „Este un restaurant cu preparate specifice ţării mele natale, cu o infuzie de bucătărie românească. Este bazat în mod special pe carne de berbecuţ, vită, pui şi legume proaspete“, spune bucătarul.

Piept de pui cu şofran, aripioare marinate, kebab iranian, cotlete de berbecuţ, salate de vinete, orez basmati cu verdeţuri iraniene, supă de linte roşie, humus, vită gorme (o mâncare tradiţională iraniană), pastă de smochine pentru copii sunt doar câteva din preparatele pe care Mehrzad le găteşte zilnic pentru ploieşteni. „Sunt încă la început şi mă bucură că acei clienţi care au gustat preparatele revin. Există o diferenţă între clienţii din Bucureşti, care sunt mai deschişi la alte bucătării, şi cei din Ploieşti, însă, cu răbdare, gusturile pot fi diversificate“, spune Mehrzad.

În mod surprinzător pentru statutul de „vedetă“ pe care l-a obţinut prin participarea la MasterChef, Mehrzad nu se consideră nici pe departe ca făcând parte din această categorie. Este modest şi munceşte din greu pentru fiecare proiect personal.

Este zilnic în restaurantul de la Ploieşti, deseori în costumul negru care l-a consacrat la MasterChef, amabil şi zâmbitor cu toată lumea.

Nu prea mai am timp de nimic, mi-ar trebui o zi de 30 de ore şi uneori oboseala îşi spune cuvântul. Dar, după foarte multe domenii pe care le-am încercat de-a lungul vieţii, ceea ce fac acum este ceea ce mi-am dorit întotdeauna, iar faptul că totul vine din pasiune, mă face să merg cu optimism înainte“, explică Mehrzad.

De altfel, pentru optimismul, veselia şi pasiunea care îl caracterizează, Mehrzad are şi o explicaţie. Numele său înseamnă „născut din dragoste“, un nume special în Iran, un nume vechi, care este folosit atât pentru fete cât şi pentru băieţi. „Absolut tot ceea ce fac eu în viaţa mea şi în bucatarie, e făcut cu multă dragoste şi pasiune, ceea ce, cred eu, este cel mai important“, spune bucătarul.

Vă mai recomandăm

FOTO Mehrzad Moghazehi, concurentul de la Master Chef a făcut show culinar la Ploieşti, de Valentine’s Day

Două ediţii „MasterChef – Proba celebrităţii“, în Ajunul Crăciunului

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite