Elevul Andrei Purice este cel mai tânăr „Cetăţean de Onoare” al Ploieştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Purice este olimpic naţional şi internaţional la Informatică (foto Alex Policală)
Andrei Purice este olimpic naţional şi internaţional la Informatică (foto Alex Policală)

De ziua sa onomastică, olimpicul la Informatică, Andrei Purice,  a primit cea mai înaltă distincţie care se poate acorda ploieştenilor.

Andrei Purice, elevul „de aur" al Prahovei, a devenit cel mai tânăr "Cetăţean de Onoare" al Ploieştiului.  La iniţiativa primarului Andrei Volosevici,  elevul Colegiului Naţional „Ion Luca Caragiale"  a primit acest titlu, ieri, de ziua sa onomastică, în cadrul şedinţei de Consiliu Local. Andrei are 18 ani, este în ultimul an de liceu, şi este unul cei mai buni informaticieni din lume.

În 2008, adolescentul a fost medaliat cu aur la Balcaniada de Informatică - Juniori, la fel şi la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară 2009 și la Balcaniada 2010 - Petrovac, din Muntenegru. Anul acesta a fost medaliat cu aur la Olimpiada Naţională de Informatică, de la Piatra Neamţ. Acesta a obţinut premii importante şi la competiţiile internaţionale de profil. Şi-a adjudecat, pentru a doua oară consecutiv, medalia de aur şi la Balcaniada de Informatică, secţiunea de seniori, desfăşurată la Bistrița, şi a obţinut locul doi la Internaționala de Informatică din Thailanda, din vara acestui an, unde a concurat cu cei mai buni 300 de elevi din 90 de țări.

„Este o mare mândrie pentru noi că avem un astfel de elev. Andrei învaţă la noi de opt ani şi excelează şi la celelalte materii de studiu, nu doar la Informatică. Şi meritul lui este şi al profesorului care l-a îndrumat. Este vorba despre doamna Daniela Lica, care l-a ajutat să fie printre cei mai buni. Bineînţeles că şi părinţii lui Andrei sunt de lăudat şi de apreciat pentru că l-au crescut atât frumos", a declarat profesorul Petre Năchilă, directorul Colegiului „I.L.Caragiale".

A primit un tort în formă de laptop

Consilierii locali au ţinut să-l felicite pe tânărul informatician, care a primit din partea lor şi a primarului Andrei Volosevici un tort în formă de laptop, o diplomă şi multe aplauze. La decernarea tilului, olimpicul naţional şi internaţional a fost însoţit de părinţii şi de dirigintele său.

„Mă onorează acest titlu, dar sincer să fiu nu ştiu exact ce înseamnă şi ce beneficii aş avea de pe urma lui. Oricum nu asta mă interesează. Am fost anunţat telefonic despre faptul că voi primi titlul de cetăţean de onoare al Ploieştiului. Eram pe drum, mă întorceam de un concurs de informatică care a avut loc în Bulgaria şi la care am obţinut o nouă medalie de aur", a spus Andrei Purice. Acesta le-a promis consilierilor locali că la următoarele competiţii la care va participa va avea rezultate şi mai bune.

„Andrei reuşeşte să strălucească în clasa lui şi în colegiul în care învaţă. Este foarte bun la ştiinţele exacte, dar şi la cele umaniste, este un partener de discuţii extraordinar şi mă bucur că îl am elev la clasă. El face parte dintr-o clasă de elevi foarte buni la învăţătură", a spus, vizibil emoţionat, profesorul Traian Popescu, dirigintele informaticianului „de aur". Andrei Purice doreşte să studieze în străinătate, după finalizarea clasei a XII-a. În topul universităţilor unde acesta doreşte să înveţe se numără „Imperial College" din Londra şi Cambridge.

Unul dintre consilierii locali a propus în şedinţa de ieri ca şi alţi elevi cu rezultate de excepţie să devină cetăţeni de onoare ai Ploieştiului. „Avem mulţi tineri valoroşi, care fac cinste urbei şi vreau ca şi valoarea lor să fie recunoscută. Aşadar, îi propun primarului Andrei Volosevici să-i ia în calcul şi ceilalţi olimpici naţionali şi internaţionali din municipiul nostru. Trebuie să ne mândrim cu toţi aceşti copii minune", a spus Ion Eparu, consilier local din partea PSD.

Ploieştiul are 65 de „cetăţeni de onoare"

Pe site-ul Primăriei Ploieşti este postată lista cu cele 65 de persoane care au devenit „cetăţeni de onoare" ai municipiului reşedinţă de judeţ. Primul care a primit acest titlu este veteranul de război Octavian Marin Toncea, post mortem, pe 18 august 1994. Pe lista celor care fac cinste urbei se află şi antrenorul Octavian Bellu, pugilistul Leonard Doroftei, gimnasta Corina Ugureanu, academicianul Eugen Simion, seniorul Mircea Ionescu Quintus, omul de afaceri Sebastian Ghiţă, jurnalistul  Gabi Dobre (post mortem) etc

Nu doar personalităţi din Prahova au primit cea mai înaltă distincţie acordată de către Consiliul Local Ploieşti ci şi artişti, sportivi,profesori şi scriitori din alte judeţe ale ţării, care, prin activitatea lor cotidiană, au creat în ţară şi în străinătate o imagine deosebită Ploieştiului şi României.

AFLAŢI AICI CINE SUNT "CETĂŢENII DE ONOARE" AI PLOIEŞTIULUI

Ce drepturi au cetăţenii de onoare ai Ploieştiului

Acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare" al Ploieştiului conferă titularului, printre altele, dreptul de acces gratuit la instituţiile social-culturale şi locurile publice din municipiu; dreptul de a circula gratuit în toate mijloacele de transport în comun în Ploieşti; accesul gratuit la toate spectacolele cultural-artistice şi sportive organizate de Primărie, cazarea cu prioritate prin reducerea cu 50% din cost, în imobilele care aparţin Consiliului Local, sprijin privind rezolvarea problemelor de sanatate precum şi internarea cu prioritate în camine sau azile de bătrâni, în caz de nevoie. În caz de deces, la cererea familiei, cetăţenii de onoare ai Ploieştiului pot primi, la cerere, un loc în unul din cimitirele din municipiu. Titlul de „Cetăţean de Onoare" nu se acordă persoanelor române sau străine care au suferit condamnări.

image
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite