Daniel Ghiţă este "naşul" corupţiei din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Ghiţă
Daniel Ghiţă

Daniel Ghiţă este convins că nu ar putea face altceva chiar dacă munca de procuror nu este uşoară şi uneori a fost nevoit să pună serviciul înaintea familiei.

Daniel Ghiţă a absolvit Liceul Militar de Aviaţie şi chiar dacă nu şi-a continuat cariera în domeniu, multe dintre lucrurile învăţate atunci le aplică şi astăzi. "În timpul Revoluţiei, elev fiind al şcolii militare de ofiţeri de tancuri, instituţia noastră a fost desemnată să păzească instituţiile juridice din Argeş şi atunci am cunoscut un domn Ionescu care avea o prestanţă deosebită şi impunea un anumit respect. Din momentul acela mi-am dorit să ajung procuror. L-am întrebat ce ar trebui să fac şi mi-a spus că este foarte greu. M-am ambiţionat şi am luat-o ca pe o provocare".

În 1996, a absolvit cursurile Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi a prins primul an în care s-a susţinut concurs pentru ocuparea unor posturi de magistrat. Primul loc de muncă a fost la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti şi în cei 14 ani de carieră a instrumentat mii de dosare.

"Trebuie să fii sincer"

Procurorul spune că este foarte greu să obţii adevărul mai ales de la cei care de multe ori au ceva de ascuns. "Adevărul se poate afla printr-o bună comunicare, încercând să pătrunzi în sufletul şi în mintea suspecţilor. Foarte importantă este sinceritatea. Infractorii cu experienţă te simt dacă încerci să-i minţi şi atunci refuză să mai comunice. Nu trebuie să uiţi niciodată că cel din faţa ta este înainte de toate un om şi poate a greşit".

Din toamna anului 2008, Daniel Ghiţă a fost desemnat pentru a se ocupa în judeţul Prahova de cauze de corupţie care exced competenţele Direcţiei Naţionale Anticorupţie.  Cel mai răsunător caz a fost cel în care au fost trimişi după gratii 17 membri ai unei reţele de hoţi de produse petroliere. "Am lucrat nouă luni la acest dosar. Era o grupare bine organizată. Unii montau intalaţiile pe conducte, alţii îi păzeau, iar alţii se ocupau cu transportul. Erau în legătură şi cu jandarmii şi atunci nu te puteai apropia de ei pe sol. Am fost nevoiţi să folosim calea aerului şi eu am fost chiar în elicopterul care i-a filat".

Procurorul a instrumentat şi două cazuri de corupţie la Primăria Ploieşti. Este vorba despre doi angajaţi ai municipalităţii care au pretins şpagă pentru a ajuta mai multe persoane să obţină ajutoare sociale şi locuinţe sociale de la Primărie.  

"În momentul în care mă apuc de un dosar mă gândesc la rezultatele sociale pe care le pot obţine şi la cât de multe bunuri dobândite în urma comiterii unor infracţiuni pot confisca, astfel încât mijloacele materiale folosite în instrumentarea cazului respectiv să se justifice", spune procurorul.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce domenii vizaţi în activitatea dumneavoastră?

În primul rând administraţia publică pentru că orice funcţionar poate comite o infracţiune. Nu aştept să vină cineva să mă sesizeze, mă sesizez din oficiu de multe ori. Informaţia există peste tot, trebuie numai să vrei şi să ştii unde să cauţi.

Aţi primit şi ameninţări?

Da, primesc ameninţări. Însă, daca te laşi intimidat, înseamnă că nu îţi mai faci meseria. Nu sunt singur în activitatea pe care o desfăşor.

CE-I PLACE

"Îmi plac călătoriile, lectura, şahul, teatrul şi pescuitul. Îmi place, de asemenea, roşul inocent din obrajii copiilor de la ceasul colindelor cântate de Crăciun".

CE NU-I PLACE

"Nu-mi place minciuna, prefer un adevăr incomod. Nu-mi plac relele tratamente aplicate animalelor şi mâncarea de la fast-food".

PROFIL

Născut
28.05.1970, Ploieşti

Studii
Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti - masterat Administraţie publică europeană

Profesie
magistrat

Familie
căsătorit, un copil

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite