Cum a reuşit Vlad Cosma să înregistreze discuţiile din birourile DNA. La intrarea în instituţie, controlul este sever

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Cosma, fiul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, i-a înregistrat pe procurorii DNA chiar în birourile acestora, folosind un dispozitiv care n-a fost detectat de aparatura instituţiei la controlul de la intrare.

Procurorii anticorupţie din Ploieşti au deschis un dosar penal privind infracţiuni de şantaj care îi vizează pe membrii familiei Cosma, dar şi pe apropiaţi ai acestora, se arată într-un comunicat remis presei luni, 12 februarie, de DNA.

Informaţia vine după ce, duminică, au apărut în spaţiul public mai multe înregistrări care surprind discuţii între Vlad Cosma şi procurorul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, dar şi cu fostul procuror Mircea Negulescu. Potrivit DNA înregistrările audio au ca scop compromiterea procurorilor şi ofiţerilor de poliţie care au instrumentat cauzele privind pe Mircea Cosma, fostul preşedinte al CJ Prahova, pe fiul acestuia, Vlad, dar şi pe fostul deputat Sebastian Ghiţă.

Surse apropriate de anchetă susţin că înregistrările au fost realizate cu ajutorul unui dispozitiv special ataşat de ceasul pe care îl purta la mână Vlad Cosma.

Precizăm că în sediul DNA de la Ploieşti orice vizitator, indiferent de calitatea acestuia, fie că este inculpat într-un dosar, avocat sau martor, este verificat la intrare de către un jandarm cu ajutorul unui aparat de detectare a metalelor. Accesul în interiorul birourilor procurorilor este interzis cu telefonul mobil sau cu aparatură foto, orice echipament de acest tip fiind oprit la poartă şi depozitat într-un dulap special amenajat.

Cu toate acestea, aparatura de înregistrare audio-video de ultimă generaţie se pare că nu poate fi depistată cu ajutorul echipamentului folosit în prezent de jandarmi.

În prezent pe piaţă există microfoane performante, de mici dimensiuni, care au forma unor nasturi, fermoare sau care pot fi ataşate la un obiect de scris, la ceas sau la bijuterii. 

Procurorii ploieşteni se apără susţinând că, înaintea difuzării acestor înregistrări, la sediul DNA din Ploieşti s-au prezentat mai multe persoane, apropiate familiei Cosma, care au avertizat că în spaţiul public urmează să fie difuzate o serie de înregistrări constând în montaje, colaje special realizate pentru compromiterea anchetatorilor. Aceste înregistrări ar fi urmat să nu mai fie difuzate, dacă procurorii ar fi renunţat la anchetele care îi vizau pe Vlad şi Mircea Cosma.

„Relevant este că, anterior difuzării înregistrărilor, persoane din anturajul acestuia, s-au prezentat în mod repetat la şeful Serviciului Teritorial Ploieşti şi, în lipsa acestuia, la alţi procurori/ofiţeri de poliţie judiciară – ultima dată vineri, 9 februarie 2018 – cerându-le procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui şi tatălui său - inculpatul Cosma Mircea (cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu în acelaşi dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu termen pe 19 februarie 2018, în care este inculpat şi fiul său).

În concret, procurorilor li se cerea să nu deruleze o anchetă penală cu privire la presupuse infracţiuni aflate în legătură cu dosarul deja trimis în judecată, precum şi să întocmească şi să elibereze un înscris care să îi folosească inculpatului Cosma Mircea la îmbunătăţirea situaţiei juridice în dosarul aflat la ICCJ, în faza procesuală a apelului.

Persoanele respective au atras atenţia procurorilor că, în caz contrar, vor fi difuzate la diverse posturi de televiziune înregistrări video din anchetele acestora, constând în montaje, colaje, special realizate pentru compromiterea procurorilor şi ofiţerilor de poliţie care au instrumentat mai multe cauze penale, printre care şi cel privindu-i pe inculpaţii sus menţionaţi”, se arată în comunicatul de presă.

Procurorii au precizat că nu pot oferi mai multe amănunte cu privire la situaţie pentru că toate discuţiile purtate fac parte dintr-un nou dosar penal având ca obiect, printre altele, infracţiunea de şantaj. DNA a reacţionat, luni dimineaţă, printr-un comunicat de presă, după ce duminică seară au fost difuzate de către două posturi naţionale de televiziune mai multe înregistrări audio puse la dispoziţie mass media de către Vlad Cosma. O parte dintre aceste înregistrări audio au fost făcute chiar în biroul procurorului şef al DNA Ploieşti.

Pe aceeaşi temă: 

DNA răspunde acuzaţiilor difuzând transcrierea unor discuţii cu persoane care ar fi cerut o situaţie juridică favorabilă lui Vlad Cosma şi tatălui său

Reacţia CSM după acuzaţiile lui Vlad Cosma privind plantarea de probe într-un dosr DNA: Voi sesiza Inspecţia Judiciară

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite