Cea mai profitabilă afacere ilegală a momentului descoperită de procurorii din Ploieşti: 12 persoane trimise în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de mii de lei din  ţigarete fabricate în casă, prejudiciul creat de contrabandişti din Prahova FOTO Arhivă Adevărul
Sute de mii de lei din  ţigarete fabricate în casă, prejudiciul creat de contrabandişti din Prahova FOTO Arhivă Adevărul

12 persoane, dintre care una în arest preventiv, au fost trimise în judecată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti într-un dosar de contrabandă cu ţigări fabricate din tutun plantat în grădină. Prejudiciul creat în cauză este în valoare de 172 258 lei.

 Cei mai mulţi dintre contrabandişti sunt prahoveni, însă în cauză au fost deferiţi justiţiei şi doi cetăţeni din judeţul Dolj, cei care plantau şi vindeau tutunul.

Contrabandiştii sunt acuzaţi de producerea de produse accizabile, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, respectiv producerea de produse accizabile, în afara unui antrepozit fiscal.

Conform rechizitoriului, fraţii Ion şi Mirela Rupa, liderii grupării achiziţionau tutun vrac din Dolj pe care îl prelucau acasă cu ajutorul unor aparate rudimentare. Apoi fabricau ţigaretele pe care le vindeau clienţilor pe care îi căutau prin zonele rurale din Sibiu, Braşov şi Argeş, în special la stâne sau la ferme. Pachetul de ţigarete contrafăcute se vinde cu 4 lei, în timp ce în comerţ acelaşi produs se vinde cu 15 lei. Ion Rupa nu este la prima faptă de acest fel. El a mai fost prins de poliţiştii din Ploieşti comercializând produse de contraband la începutul acestui an. Atunci a fost plasat sub control judiciar.

“În perioada ianuarie 2016 – 17.05.2017, inculpaţii R.I., R.M., N.M., S.S., C.E., toţi domiciliaţi în com.Bucov, jud. Prahova, au produs ţigarete la domiciliile acestora, care nu sunt autorizate ca antrepozite fiscale, folosind utilaje artizanale pentru măcinarea tutunului şi producerea ţigaretelor. Ţigaretele produse erau comercializate, în funcţie de reţeaua de distribuţie a fiecăruia, către terţe persoane din judeţele Prahova, Sibiu, Braşov, Argeş în baza comenzilor telefonice primite, folosindu-se servicii de coletărie. Pentru a nu fi depistaţi inculpaţii furnizau date fictive privind expeditorul/destinatarul coletului, cunoscând procedura de lucru a agenţilor, care contactau postul telefonic înscris pe recipisa AWB”se arată într-un comincat remis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

Conform aceleiaşi surse, Bogdan George Capră şi Oprică Badea, ambii domiciliaţi în judeţul Dolj, au fost trimişi în judecată pentru complicitate la infracţiunea de producere produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă,  reţinându-se că au livrat tutun frunze în cantităţi mari complicilor din Prahova, cunoscând activitatea infracţională desfăşurată de aceştia, respectiv producerea de ţigarete, cu eludarea regimului fiscal strict incident în cauză, mai spun procurorii.

Prejudiciul creat în cauză este în valoare de 172 258 lei, recuperat în cuantum de 71.808 lei prin plată de către inculpaţi. În cauză a fost luată măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil.

Dosarul a fost trimis, spre soluţionare, Judecătoriei Ploieşti, cu propunere de a fi menţinute măsurile preventive luate faţă de 5 inculpaţi şi de menţinere a sechestrului asigurător.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite