Banii judeţului Prahova se duc pe covoare şi unelte de cosit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În an de criză, consilierii judeţeni prahoveni au aprobat cheltuieli care au ridicat ceva sprâncene. Cea mai criticată a fost alocarea de 100.000 de lei pentru covoare la Muzeul de Istorie

În bugetul pe 2012 al Consiliului Judeţean Prahova, aprobat în şedinţa de luni, figurează unele cheltuieli care nu sunt tocmai apreciate în perioada de criză. De altfel, mai mulţi aleşi judeţeni au votat împotriva proiectului de hotărâre, precizând că au nemulţumiri punctuale legate de modul în care au fost împărţiţi banii.

Cel mai criticat punct din buget, atât în şedinţa de ieri cât şi în presa locală din ultimele zile, a fost achiziţia unor covoare noi, pentru care conducerea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a cerut o alocare bugetară în valoare de nu mai puţin de 100.000 de lei.

„Un miliard de lei vechi pe covoare? Ţara arde şi babele se piaptănă! Suntem în Anul Caragiale, nu-i de mirare", a comentat consilierul judeţean Dănuţ Marcel Cornea, unul dintre cei care s-au opus acestei cheltuieli.

image

Conducerea instituţiei de cultură a precizat că noile covoare vor fi utilizate pentru înlocuirea şi protejarea celor autentice, din mai multe secţii ale muzeului. „Este cunoscut că Muzeul Judeţean de Istorie coordonează mai multe muzee şi case memoriale din Prahova. Avem nevoie de covoare în aproximativ 15 locuri. Este vorba de replici ale covoarelor de patrimoniu, care, chiar dacă sunt protejate, trebuie înlocuite. Acelea îşi vor avea locul în muzeu, iar replicile vor putea fi văzute de publicul vizitator. Ele vor fi ţesute fie în gherghef, fie în război orizontal, folosind tehnica şi materialele din vremea când au fost produse originalele, pentru a-i asigura vizitatorului aceeaşi senzaţie de autenticitate. Piesele originale au şi mai bine de 100 de ani, ne luăm toate măsurile pentru a le proteja şi a-i oferi publicului aceeaşi experienţă", ne-a declarat Marinela Peneş, directorul adjunct al Muzeului de Istorie. Aceeaşi instituţie a prevăzut 46.000 de lei pentru echipamente informatice şi licenţe. Consilierii au mai avut obiecţii şi la alocarea bugetară pentru corpuri de iluminat, unde suma prevăzută a fost de 25.000 de lei.

image

9.000 de lei pentru tocat iarba

Un alt muzeu judeţean, cel pentru Ştiinţele Naturii, şi-a propus să aloce în acest an 37.000 de lei pentru a-şi cumpăra o remorcă (19.000 de lei), o cositoare (9.000) şi un tocător (9.000). Uneltele cu specific agricol, unele mai rar întâlnite la un muzeu, pot fi utilizate, printre altele, la Grădina Botanică, obiectiv aflat în lucrări şi pentru finalizarea căruia muzeul a primit în buget suma de 500.000 de lei. Tot Muzeul de Ştiinţele Naturii a solicitat 3.000 de lei pentru a achiziţiona un GPS performant. Spitalul Judeţean de Urgenţă vrea aproape 20.000 pentru un robot de curăţat legume, o maşină de tocat şi o plită de gătit cu hotă. „Reprezentanţii tuturor instituţiilor subordonate şi-au prezentat şi argumentat propunerile de buget în faţa consilierilor care fac parte din comisia de buget. Toate cheltuielile sunt fundamentate", a precizat Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova.

Alte investiţii bizare

Intenţia de a cumpăra covoare de 100.000 de lei se poate încadra printre cele mai bizare investiţii făcută în Ploieşti şi în Prahova în ultimii ani. La concurenţă, spre exemplu, cu separatoarele de sens instalate de Primăria Ploieşti în primăvara lui 2011 pe Bulevardul Bucureşti pentru aproape 200.000 de lei, lucrare criticată în continuare de şoferi. Sau cumpărarea, cu 187.000 de lei, a unui cort pentru situaţii de urgenţă puternic influenţat de adierile de vânt şi care necesită un timp de instalare îngrijorător de mare. Tot aici putem aminti investiţia de 60.000 de euro, cât două apartamente, făcută de Primăria Vălenii de Munte pentru o toaletă publică în centrul oraşului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite