Balena Albastră face victime colaterale. Tânăr indicat drept călăuza jucătorilor în Ploieşti: „M-au sunat şi noaptea, m-au ameninţat că-mi iau gâtul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 19 ani din Ploieşti a reclamat la Poliţie că persoane necunoscute i-au clonat contul de Facebook şi au postat mesaje prin care-l indică drept una dintre călăuzele experimentului online sinistru. Victima susţine că, după incident, a primit zeci de telefoane de la adolescenţi care i-au cerut ajutorul pentru a intra în joc, dar şi ameninţări cu moartea.

Jocul Balena Albastră a început să facă victime colaterale în România. Un tânăr de 19 ani din Ploieşti a ajuns la Poliţie, după ce, pe contul personal de Facebook, a apărut un mesaj care-l indica drept călăuza jucătorilor din Prahova şi îi invita şi pe alţii să ia parte la experimentul online sinistru.

Tânărul, pe nume Mădălin Bogdan Ghiţă, spune însă că este total străin de jocul morbid, despre care a aflat doar din buletinele de ştiri. Pe de altă parte, Ghiţă afirmă că persoane necunoscute i-au făcut un cont fals de Facebook, cu numele „Bogdan Madalin Ghita“, şi i-au atribuit afirmaţii care nu sunt ale lui.

Deranjat de prejudiciile de imagine pe care i le-au provocat piraţii online, tânărul a făcut plângere la Poliţie, iar în prezent se desfăşoară o anchetă în acest caz.

„Hai şi tu! În ultima vreme, foarte mulţi adolescenţi din România s-au implicat într-o activitate online intitulată Blue Whale Challenge. Cine doreşte se poate înscrie pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, oricine poate adera la grupurile care promovează conceputul. Imediat după înscriere, vei fi contactat de călăuze. Ulterior, timp de 50 de zile, primeşti câte o sarcină de îndeplinit. Dacă eşti interesat, mă poţi contacta la nr 07..... Poate cu puţin noroc, voi fi călăuza ta“, este mesajul postat vineri, 17 martie, pe contul de Facebook clonat.

Mesajul fals postat pe contul clonat al tânărului din Ploieşţi

image

Mesajul apare ca fiind postat de către tânărul ploieştean, iar la finalul acestuia hackerii i-au lăsat şi numărul de telefon real. Bogdan Ghiţă spune că în interval de câteva ore a fost sunat de zeci de tineri care şi-au exprimat intenţia de a lua parte la fenomenul Balena Albastră.

„Au fost oameni care au luat în serios acest mesaj, m-au sunat cu număr necunoscut şi mi-au cerut să-i ajut să se înscrie în joc. Le-am spus de fiecare dată că n-am nicio legătură, că este o farsă. Le-am spus că sunt tineri, că au toată viaţa înainte, că reprezintă generaţia care va vota în curând pentru un viitor mai bun. Dar ei mă tot întrebau ce pot să facă ca să intre în jocul respectiv. Le-am spus că nu am nicio legătură cu respectiva postare, i-am sfătuit să renunţe, că au toată viaţa înainte” a declarat Marian.

„A fost o răzbunare“


În vârstă de 19 ani, Bogdan Ghiţă a organizat mai multe evenimente de amploare dedicate tinerilor în Ploieşti. A participat constant la protestele de la finalul anului 2015, după tragedia de la Colectiv, dar şi în cele anti-guvernamentale care au loc în toată România începând din ianuarie 2017.

De altfel, pe contul de Facebook clonat au fost afişate în special fotografii de la protestele din ianuarie, care îl aveau în prim-plan pe Mădălin fluturând un steag tricolor de mari dimensiuni. Bogdan Ghiţă a fost unul dintre cei care s-au implicat în mobilizarea oamenilor la proteste, prin intermediul unor mesaje postate pe Facebook.
„Mă gândesc că a fost o răzbunare a celor care n-au dorit ca acele proteste să aibă loc. Eu am organizat foarte multe evenimente dedicate tinerilor. Nu sunt genul care să stea şi să se uite la televizor. Mă implic şi îmi place să iau iniţiativa, chiar dacă de multe ori pun binele altora înaintea mea, dar pentru mine cel mai mult contează să fiu eu mulţumit de mine. Cred că tocmai faptul că m-am implicat foarte mult la ultimele proteste a atras atenţia cuiva. Spun asta pentru că autorităţile (poliţiştii - n.r.) au descoeprit că acel cont de Facebook fals a fost creat imediat după ce s-a dat ordonanţa, în data de 28 ianuarie“, adaugă Bogdan Ghiţă.

„M-au sunat şi noaptea“

Telefonul tânărului ploieştean continuă sună permanent. Chiar în timpul interviului acordat reporterului „Adevărul“, care n-a durat mai mult de jumătate de oră, a fost căutat de două adolescente care i-au cerut insistent să le explice cum trebuie să procedeze pentru a deveni membre ale acestei comunităţi.

„De vineri până acum au sunat cam 30 -35 de persoane care şi-au arătat intenţia să se înscrie în joc, iar cele mai multe apeluri au fost cu număr necunoscut. Dintre acestea, câţiva m-au ameninţat chiar cu moartea. M-au sunat şi noaptea, iar la un moment dat m-am speriat pentru că m-am gândit că aş putea să păţesc ceva rău“, a explicat Mădălin de ce a decis să ceară ajutor Poliţiei.

În prezent, cauza se află în anchetă la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Prahova unde, în această fază, se fac cercetări pentru infracţiuni informatice.

Telefonul lui Bogdan sună continuu de când pe pagina clonată de facebook a fost indicat drept călăuză a jouclui Balena Albastră  FOTO Diana Frîncu

image

Cel mai mult, tânărul ploieştean se teme pentru ca mama sa, care abia şi-a revenit după o afecţiune medicală gravă, să nu cumva să afle că fiul său ar putea fi implicat într-o activitatea ilegală în urma căreia mai mulţi adolescenţi au murit. I-a ascultat sfatul tatălui şi a reclamat totul la Poliţie, sperând că cei care l-au implicat în acest scandal să plătească.

În prezent, cauza se află în anchetă la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Prahova unde se fac cercetări, deocamdată, pentru infracţiuni informatice.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite