Audieri la DNA Ploieşti în dosarul Apa Nova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi directori ai Apa Nova sunt aşteptaţi la audieri la sediul DNA Ploieşti. FOTO Dana Mihai
Mai mulţi directori ai Apa Nova sunt aşteptaţi la audieri la sediul DNA Ploieşti. FOTO Dana Mihai

Dosarul Apa Nova continuă marţi la sediul DNA Ploieşti cu audieri ale unor persoane din conducerea companiei. Patru directori din cadrul societăţii sunt aşteptaţi marţi la Ploieşti

UPDATE ORA 14.00

La DNA Ploieşti au mai ajuns, în cursul zilei de marţi, Giovana Soare, directorul general adjunct al Apa Nova Bucureşti, Mădălin Mihailovici, directorul Veolia Apă Servicii şi directorul financiar din Apa Nova, Irina Munteanu.

Cei trei au fost citaţi tot în calitate de martori în dosarul Apa Nova.

UPDATE ORA 11.30

Mihai Savin, directorul de achiziţii al Apa Nova Bucureşti, a stat aproximativ două ore la audieri, negând, la ieşire, că ar exista probleme în cadrul companiei, atât în ceea ce priveşte contractul de concesionare, cât şi tarifele practicate de Apa Nova către populaţie.

De asemenea, Savin a negat acuzaţiile procurorilor privind sistemul de filaj pus la punct în cadrul Apa Nova.

Alţi trei directori, de la resurse umane, oepraţiuni şi directorul financiar sunt aşteptaţi la audieri la DNA Ploieşti. 

ORA 11.20

Mihai Savin, directorul de achiziţii al Apa Nova Bucureşti a ajuns marţi la sediul DNA Ploieşti pentru audieri în dosarul în care procurorii efectuează cercetări pentru infracţiuni de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă. 

Savin ar fi fost citat ca martor în dosarul în care sunt urmăriţi penal fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu şi oamenii de afaceri Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu.

La sediul DNA Ploieşti sunt aşteptaţi, tot în calitate de martori, şi alte persoane din conducerea Apa Nova Bucureşti.

Serviciu secret pentru spionarea angajaţilor

Procurorii DNA au contestat decizia Tribunalului Prahova, de vineri seară, care a stabilit că Moisescu, Berevoianu şi Semenescu vor fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar. O decizie definitivă, privind arestarea sau cercetarea în libertate,  va fi luată, cel mai probabil, săptămâna aceasta.

Potrivit DNA, prin modul în care s-au dat bani unor oficiali, sau prin căpuşarea Apa Nova s-au scurs sume importante de bani în mod nelegal. „Această  situaţie a avut efect indirect inclusiv creşterea preţului serviciilor de apă şi canalizare plătit de locuitorii municipiului Bucureşti”, arată DNA. Potrivit interceptărilor, Berevoianu dădea dovadă de dispreţ faţă de interesul şi siguranţa populaţiei: „Acolo era scris să discutăm de siguranţa populaţiei, dă-o bă în p… a mă-sii”.  De asemenea, ar fi fost afectat în mod grav parteneriatul strategic româno-francez.

Ancheta DNA a început în vara acestui an, iar procurorii i-au interceptat pe cei implicaţi. Astfel au descoperit că Apa Nova şi-a făcut un serviciu secret -format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii- care efectuau îi filau şi interceptau pe angajaţi. Scopul departamentului special era unul singur: nicio informaţie legată de faptele de corupţie din interior să nu devină publică.

De asemenea, doi directori din cadrul firmei Veolia Eau (Franţa)- care controlează compania Apa Nova, Bruno Roche (44 de ani) şi Lorand Lalague (43 de ani), gestionau mai multe conturi „secretizate”, potrivit procurorilor DNA.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite