Anomalii pe străzile Ploieștiului FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de reabilitare a mai multor străzi din Ploieşti desfăşurate în ultimii ani au produs câteva momente de-a dreptul comice. Aşa a ajuns oraşul să aibă un trotuar de câţiva centimetri lăţime, o casă în mijlocul unei intersecţii sau o alee necirculată de mai puţin de doi metri lăţime, fără trotuare, dar care are mai multe treceri de pietoni.

Din neatenţia autorităţilor locale, lipsa de pricepere ori dezinteresul lucrătorilor şi/sau erorile proiectanţilor, rezultatele câtorva lucrări desfăşurate în ultimii ani pe străzile Ploieştiului au ajuns de tot râsul. Unele situaţii sunt chiar lipsite de logică, aşa cum ar fi apariţia unei locuinţe private în mijlocul unei intersecţii sau realizarea unor treceri de pietoni pentru nişte alei necirculate de maşini.

Chiar dacă lucrările respective au vizat modernizarea unor zone populate, localnicii au rămas cruciţi când au văzut rezultatele. Din ciclul aberaţiilor amintim aici trotuarul de 26 de centimetri lăţime, strada lăţită în jurul unui teren privat sau amenajarea de treceri de pietoni pe alei care nici măcar nu au trotuare. Situaţia ar fi chiar amuzantă, dacă nota de plată n-ar fi fost plătită din taxele şi impozitele locale.

Râdem, glumim, dar plătim factura!

Pe Aleea Agricultorilor, din zona Malu Roşu - Podul Înalt, există unele dintre cele mai înguste trotuare din ţară. Atât de înguste încât, prin comparaţie, un pantof mărimea 41 e mai lat decât trotuarul în sine. Desigur, nici nu mai e cazul să discutăm despre un cărucior pentru bebeluşi sau un pensionar care transportă o sacoşă. Pe lângă trotuarul de pe Agricultorilor, un cărucior este ca un vapor pe lângă o piscină.

image

Click pe imagini pentru fotogalerie

Partea de bitum din trotuar are, aici, numai 10 centimetri lăţime şi este mai îngustă şi decât bordura, care are 16 centimetri lăţime. La un total de 26 de centimetri, trotuarul de pe Agricultorilor este cu mult mai mic decât normativul în vigoare pentru asemenea lucrări, care spune că lăţimea minimă a unui trotuar este de 60 de centimetri. Autorităţile ploieştene au explicat că, pe această alee, trotuarul a fost foarte îngust de la bun început, încă dinainte de începerea lucrărilor de reabilitare. Aşa era configurată strada şi înainte de această asfaltare, recunosc şi locatarii. Problema lipsei de spaţiu este valabilă nu doar pe Agricultorilor, ci pe foarte multe alei şi străzi din Ploieşti.

Norocul locatarilor este că nu sunt nevoiţi să folosească prea des trotuarul de pe această alee. Asta pentru că Agricultorilor este foarte rar circulată de autovehicule. Dar asta nu i-a oprit pe muncitori să amenajeze aici o trecere de pietoni, care se întinde din zidul unei case, care n-are trotuar, până în gardul casei de vizavi, în dreptul trotuarului lat de 26 de centimetri.

Alte exemple

Aleea Cercului, din zona Rudului, este la fel de îngustă ca şi Agricultorilor. Cu multă bunăvoinţă, îi dăm în jur de doi metri. Şi aici, la ultima reabilitare, muncitorii au trasat marcaje stradale pentru delimitarea benzilor de circulaţie şi mai multe treceri de pietoni. Pentru amenajarea „zebrelor" şi montarea indicatoarelor rutiere, constructorul a solicitat peste 1.000 de lei. Una din aceste treceri se întinde de la un hidrant până în gardul unor ploieşteni. Şi aici, trotuarele au lăţimi de aproximativ 20-30 de centimetri.

Rubinelor, din Malu Roşu, este o altă stradă cu trotuare foarte înguste. Oamenii care locuiesc aici sunt foarte nemulţumiţi de muncitorii care s-au ocupat de reabilitare. „Lucrările au fost desfăşurate acum vreo doi ani, dar băieţii au lucrat necontrolat. Bordurile sunt mai proaste ăe o parte decât pe cealaltă, au astupat cu bitum o gură de scurgere a apei şi au făcut trotuarul cum îl vedeţi. Trotuarul era şi înainte îngust", ne-a povestit Traian Marin, unul din ploieştenii care locuiesc aici. Trotuarul pe Rubinelor are, pe o porţiune mare, lăţimea de aproximativ 35 de centimetri.

Pe Ecaterina Teodoroiu, stradă despre care v-am vorbit şi săptămâna trecută, Oficiul Public Proiect a proiectat lăţirea carosabilului, încă din 2005. Numai că, până când s-a apucat Primăria de treabă, a terminat licitaţia şi a dat oridnul de începere a lucrărilor, un localnic a început să-şi construiască o casă, cu acte în regulă, pe terenul său, pe spaţiul pe unde ar fi trebuit să treacă strada conform proiectului. Pentru că lucrarea era deja contractată, drumarii au lăţit strada în jurul casei, lăsând şi aici trotuarele foarte înguste. Aşa a ajuns locuinţa să intre cu mai bine de doi metri în interiorul intersecţiei cu străzile Eroul Necunoscut şi Luptătorilor.

Primăria construiește pe terenurile ploieștenilor

Administraţia ploieşteană a amenajat, recent, un loc de joacă pe un teren retrocedat unei persoane fizice. Gafa se încadrează într-un lung şir de măsuri de acest gen, printre care se mai numără lăţirea unei străzi prin casa unui ploieştean şi pavarea unei parcări private.

Un loc de joacă mai vechi, situat în apropierea Gării de Sud a Ploieştiului, a fost modernizat în toamnă, iar acum câteva zile a fost împrejmuit cu un gard de angajaţii Primăriei Ploieşti. Singura problemă este că părculeţul respectiv se află pe un teren revendicat de fostul proprietar. Mai mult decât atât, administraţia locală a încheiat un protocol de predare-primire vizând o mare parte din acel teren, încă din 2010.

Imediat ce informaţia a apărut în presă, rivalii politici au subliniat că acţiunea Primăriei Ploieşti este una ilegală, administraţia locală împrejmuind un teren revendicat.

Conform legii, Primăria nu are niciun drept să intervină pe terenuri care nu îi aparţin. Situaţia parcului cu pricina este, însă, ceva mai confuză. Proprietarul de drept a revendicat un teren din strada B.P. Haşdeu. Întrucât o parte din fosta sa proprietate este ocupată în prezent de o construcţie, Primăria i-a alocat, prin protocolul semnat în ianuarie 2010, 902 metri pătraţi pe fostul teren, situat în B.P. Haşdeu nr. 22, şi o parcelă din apropiere, în suprafaţă de 532 de metri pătraţi, în compensare. Conform protocolului amintit, proprietarul urma să intre în posesia terenurilor după finalizarea tuturor procedurilor necesare, inclusiv publicarea unui anunţ. Interesant este că acesta, deşi autorităţile i-au oferit terenul, încă nu a finalizat hârţogăraia. Aşa că, în teorie, încă nu este proprietar. Rămâne însă întrebarea de ce Primăria Ploieşti a investit într-un teren revendicat.

„Terenul la care se face referire a fost revendicat  în instanţă de domnul Mihăilescu Bogdan, iar în 28.01.2010 a fost semnat protocolul nr. 26379 de predare-preluare al acestui teren. În cadrul  protocolului sunt stipulate următoarele:  «După îndeplinirea formalităţilor de publicitate imobiliară se va proceda la întocmirea procesului verbal de punere în posesie", este punctul de vedere oficial comunicat de Primăria Ploieşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite