Anchetă la firma unde patronul cipriot îşi înjura angajaţii români. Reacţii: „A luat şi bătaie de la bărbaţii angajatelor“, „E o mândrie să te facă cineva ţăran“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefa de secţie din cadrul croitoriei din Păuleşti susţine că angajaţii ar trebui să fie mândri pentru că au fost făcuţi "ţărani"  FOTO Diana Frîncu
Şefa de secţie din cadrul croitoriei din Păuleşti susţine că angajaţii ar trebui să fie mândri pentru că au fost făcuţi "ţărani"  FOTO Diana Frîncu

Fabrica de confecţii din localitatea prahoveană Păuleşti, unde patronul a fost filmat în timp ce jignea angajaţii, adresându-le cuvinte triviale, va fi controlată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova. Conducerea firmei consideră că totul este o răzbunare a unor foşti muncitori. Tot azi, IPJ Prahova a anunţat că patronul e anchetat de Poliţie pentru că s-a pozat cu o zvastică.

Un video devenit viral cu o zi în urmă şi prezentat iniţial de Observatorul prahovean surprinde un schimb de replici între un patron şi angajaţii săi. Alături de respectivul patron, de origine cipriotă, în aceeaşi filmare apare şi o femeie care are rolul de a traduce cuvintele pe care bărbatul le rosteşte. Într-una dintre intervenţiile sale, aceasta le spune muncitoarelor să nu comenteze cu privire la faptul că salariile le vor fi întârziate.

„Încercaţi să nu veniţi cu replici pentru că nu mai este dispus să le mai asculte. Aveţi două opţiuni: ori la 4.10 plecăm acasă fără salarii, ori aşteptăm până cel târziu ora 06.00, dar veţi lua salariile”.

Aceste cuvinte creează rumoare în încăpere, motiv pentru care angajatele încep să-şi ceară drepturile. În momentul în care bărbatul aude vocile femeilor, acesta îşi iese pur şi simplu din minţi şi începe să le înjure în limba engleză. Printre altele le spune: "M-am săturat până peste cap de voi, sunteţi nişte animale împuţite!".

Reacţii

Între timp, reprezentanţii conducerii societăţii în cauză au declarat că nu consideră că patronul a avut un comportament anormal, ba din contră totul este o răzbunare a foştilor salariaţi şi că oamenii ar trebui să fie mândri pentru că au fost numiţi “ţărani”.

Maria Toth, şefa de secţie în cadrul fabricii de la Păuleşti a precizat că scena filmată pe ascuns de angajaţi şi distribuită ulterior pe o reţea de socializare, ar fi avut loc în acest an, undeva în luna iunie. Atunci a fost organizată o şedinţă cu tot personalul pentru ca patronul să anunţe că salariile sunt pregătite şi că urmează să fie plătite. Mai mult, femeia susţine că nu consideră că patronul a avut un comportament abuziv, iar faptul că şi-a numit angajaţii  “ţărani” nu reprezintă o umilinţă, ba din contră oamenii ar fi trebuit să fie mândri. Toth a adăugat că nu cunoaşte limba engleză, nici măcar expresiile uzuale şi că nu şi-a dat seama că patronul societăţii şi-a înjurat angajatele.

“S-a întâmplat pentru că s-a întârziat plata salariilor cu o oră, o oră şi jumătate. Am făcut şedinţă şi am întrebat oamenii, frumos, dacă aşteptăm să luăm salariile o oră sau îi luăm mâinie (…) Nu s-a filmat tot. În primul rând atitudinea agresivă a fost a angajaţilor, nu a tuturor, în momentul în care unii dintre ei au scos nişte sunete foarte urâte, nu civilizate, pe care nu pot să le reproduce” a declarat şefa de secţie.

Cum sunt umilite de patronul cirpiot angajatele unei firme de textile din Prahova

Întrebată fiind dacă i se pare normal ca un patron să-i facă “ţărani” şi să le adreseze şi alte cuvinte triviale oamenilor care muncesc pentru el, şefa de secţie a precizat că nu i s-a părut că reprezentantul patronatului a avut “un limbaj nemaipomenit aşa” şi că, după părerea ei, oamenii nu au fost jigniţi în vreun fel. 

“Mie nu mi s-a părut că patronul a avut un limbaj nemaipomenit aşa. (…) Nu e o ruşine să fi ţăran. Pentru mine este o mândrie. Şi eu sunt de la ţară. N-au fost jigniţi, pentru că atâta vreme cât li se spune că sunt ţărani, e o mândrie. Care a fost înjurătura? Întreb şi eu. Eu cunosc engleza parţial, nu cunosc astfel de cuvinte nici în limba româna, dar în limba engleză ”, a adăugat Maria Toth, şefa de secţie din cadrul fabricii de confecţii din Păuleşti.

Părerea şefilor croitoriei nu este nici pe departe împărtăşită de foşti angajaţi ai societăţii, care susţin că patronul obişnuia să aibă o atitudine similară şi în trecut şi că nu puţine au fost cazurile în care ţipa la oameni. Ba mai mult, susţin aceleaşi surse, patronul croitoriei ar fi avut, în trecut, un conflict chiar cu soţii femeilor care lucrau în societate tocmai din cauza atitudinii sale agresive faţă de angajaţi.

“A şi luat bătăie de la bărbaţii femeilor din cauza modului cum vorbeşte, după modul cum le înjură şi cum le face. Vorbeşte urât. Exagerat de urât. Toate înjurăturile posibile, că asta învaţă străinii prima dată la noi, să injure. Ştiu că vorbeşte, că aruncă cu bluze (…). Nu ştiu de ce face aşa, că noi lucrăm şi el face bani de pe cârca oamenilor. Când l-apucă damblaua, nu stă nimeni în faţa lui, indiferent cine e. Poate să fie şi directoarea de producţie, că şi pe aia o face ca pe o albie de porci”, spune unul dintre localncii din Păuleşti.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova spun că azi (miercuri, 9 august) vor face un control la firmă, după cum a confirmat Dumitra Ionescu, inspector-şef în cadrul instituţiei.

Patronul, anchetat pentru că s-a pozat cu o zvastică

De asemenea, Poliţia Prahova a declanşat o anchetă în ceea ce-l priveşte pe patronul croitoriei din Păuleşti, din cauza unei fotografii postate pe contul personal de Facebook. În imaginea incriminată, apare portretul patronului insoţit de o zvastică. Biroul de presă al IPJ Prahova susţine că verificările se fac cu privire la încălcarea art. 5 din Legea 107/2007, potrivit căreia promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideilogiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda săvârşită prin orice mijloace în public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Reprezentanţii conducerii fabricii de confecţii susţin că nu au văzut nimic jignitor în atitudinea patronului

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite