A început Festivalul Caşcavelei de la Valea Doftanei. Turiştii pot afla reţetele secrete, cunoscute doar de bătrânii din zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiecare producător din Valea Doftanei are reţeta proprie de preparare a caşcavelei  FOTO Diana Frîncu
Fiecare producător din Valea Doftanei are reţeta proprie de preparare a caşcavelei  FOTO Diana Frîncu

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente de toamnă din Prahova a început, vineri, în comuna Valea Doftanei, acolo unde caşcaveaua, un produs autentic specific doar acestei zone, este vedeta momentului. Zeci de producători, fiecare cu reţeta proprie, sunt prezenţi şi în 2017, la cea de XVI-a ediţie a Festivalului Caşcavelei.

Cei care vor să guste un produs unic în ţară, care până nu demult concura cu pachetul de Kent sau cu cel de cafea Alvorada, atunci când era vorba să deschidem uşa unui medic renumit, sunt aşteptaţi în acest sfârţit la săptămână la Valea Doftanei, o comună aflată la 25 de kilometri de Câmpina.

Dacă ajungeţi la festival trebuie să ştiţi ce cumpăraţi, iar pentru asta este nevoie să puteţi face diferenţa între caşcaveaua din zona Bran-Moeciu şi cea de la Valea Doftanei. Deşi sunt asemănătoare ca aspect, gustul, ingredientele şi modul de preparare sunt diferite. 

Din păcate secretul reţetei îl deţin doar familiile de ciobani din Valea, pe care îl transmit din generaţie în generaţie şi puţini sunt cei care acceptă să dezvăluie în detaliu care sunt etapele de preparare a caşcavelei.

image

Lidia Şeler, producător de caşcavea din Valea Doftanei, dezvăluie o parte dintre secretele preparării acestui produs unic FOTO Diana Frîncu

“Fiecare gospodărie din Valea Doftanei are reţeta proprie, pe care o transmite din moşi strămoşi. Noi, de exemplu, suntem la a patra generaţie de producători. Pot să vă spun că, pentru o caşcavea se munceşte mult mai mult decât pentru caşcavalul pe care îl cunoaştem cu toţii. Se folosesc cam 12 litri de lapte pentru un kilogram de caşcavea, iar totul se prepară la foc de lemne, pe sobă. Etapele de bază sunt acestea. În lapte se pune cheagul, apoi se lasă la tihnă cam o jumătate de oră, după care se strânge, îl lăsăm la dospit cu puţin zer cam 12 ore, în funcţie de temperatura de afară, după care îl punem în apă fiartă cu sare, îl opărim aşa cum spunem noi. Pasta rezultată se pune apoi într-o formă unde este lăsată câteva ore. Se scoate din formă, se bagă în saramură cam 4-5 ore, iar în final merge la afumătoare. Cam două zile durează procesul de afumare”, explică Lidia Şeler, unul dintre producătorii de caşcavea din Valea Doftanei.

image

Pastrama de oaie, costiţa afumată sau cârnaţii din carne de oaie, la mare căutare la Festivalul de la Valea Doftanei FOTO Diana Frîncu

Poate tocmai că procesul de preparare al caşcavelei este atât de complicat şi de durată explică şi preţul deloc mic pentru un kilogram din acest produs, între 25 şi 30 de lei, în funcţie de producător şi de cantitatea pe care doriţi să o cumpăraţi.

image

Din acest an, la festivalul de la Valea Doftanei au început să apară şi gospodari care au adus şi alte produse autentice, specifice zonei. Păstrăvul afumat, dar şi zacusca cu păstrăv, dulceţuri, ţuică şi lichioruri naturale.

festivalul caşcavelei valea doftanei foto diana frîncu

Ciobanii din zona Bran-Moeciu au o reţetă de caşcavea cu totul diferită de cea de la Valea Doftanei FOTO Diana Frîncu

Evident, ca la orice festival, în fiecare seară sunt organizate concerte, iar vedetele invitate în acest an de organizatori sunt Ana Lesko, Lidia Buble, Gheorghe Gheorghiu, Mateo, Maxim, Petrică Mâţu Stoian şi Liviu Guţă.

festivalul caşcavelei valea doftanei foto diana frîncu

Festivalul Caşcavelei este organizat pe stadionul din comună, iar intrarea este liberă. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite