Marius Iancu ia în gaj verighetele prahovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi banii pe care i-a câştigat muncind ani buni în străinătate i-a investit într-o casă de amanet la care ploieştenii apelează cu încredere atunci când au nevoie de bani.

Marius Iancu ştie cum se fac banii la Ploieşti. După ce a muncit în străinătate aproape 16 ani, buzoianul a revenit în localitatea unde a urmat liceul pentru a-şi deschide o casă de amanet.

„Am lucrat în Italia, Anglia, Spania, Franţa, Germania, Olanda. În Italia am stat aproape opt ani şi am muncit într-un restaurant. Eram omul bun la toate. Am făcut şi pe bucătarul, am servit la mese, m-am băgat şi la curăţenie. Am locuit în Torino, unde erau mulţi români. Oamenii de acolo sunt falşi, te privesc pe ca nişte extracomunitari. În Anglia am stat alţi şapte ani. Cei de acolo sunt respectuoşi, dar te ţin la distanţă. Dorul de ţară, de părinţi şi de prieteni m-a făcut să revin în ţară, unde am investit tot banii pe care i-am făcut în străinătate", povesteşte bărbatul de 41 de ani.

Este unic angajat

Un prieten l-a sfătuit să-şi deschidă o casă de amanet. Marius a căutat o zonă cu vad, în centrul Ploieştiului. „Am găsit un spaţiu bun pe lângă Colegiul Ion Luca Caragiale, aproape de Piaţa Centrală, l-am închiriat şi am dat drumul la afacere. Sunt şi patron şi unic angajat, ca să fac economie la bani. Am pus geam antiglonţ, mi-am achiziţionat un seif şi camere video cu inflaroşu, astfel încât să fiu în siguranţă", a spus Marius Iancu.

Îşi amanetează verighetele

Are clienţi din tot judeţul, în special din mediul rural. „Sunt oameni de toate vârstele, însă, am constatat că în ultimele luni a crescut numărul tinerilor care vin să-şi amaneteze diverse bunuri. Cei mai mulţi dintre ei sunt şomeri care nu mai au din ce trăi de pe o zi pe alta. Îşi lasă la mine tot felul de bijuterii din aur, printre care multe verighete. Sunt destui care nu au mai venit să le ia înapoi. Poate că nu mai au nicio valoare sentimentală pentru ei şi nevoia de bani primează", explică bărbatul.

Marius expune la vânzare o parte din bijuteriile pe care clienţii nu le mai recuperează de la amanet. Aurul care nu se vinde este dus la topit şi vândut apoi la bancă. Profitul este sigur.

„Este o afacere bună pe timp de criză, mai ales că oamenii nu au bani să trăiască de pe o zi pe alta. Oricum, totul este legal. Se face un contract între client şi casa de amanet, unde i se spune omului care este comisionul perceput pentru bunurile pe care le lasă la noi. Sunt persoane care trăiesc din aşa ceva. Vin lasă aurul la noi, le dăm bani, după care vin şi-l recuperează şi procedează aşa de la o lună la alta", mai spune Marius.

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri de viitor ai?

Sunt un om care se gândeşte la ziua de mâine şi care are planuri pentru viitor. Toţi banii pe care îi obţin în prezent, vreau să-i reinvestesc într-o altă afacere. Încă nu sunt hotărât, dar, de ce nu, poate o sa-mi fac un lanţ de case de amanet.

Ce obiecte, în afară de bijuterii, dau oamenii la amanet?

Deocamdată, primim doar bijuterii din aur, pentru că preţul aurului este în continuă creştere. Însă au fost multe persoane care au venit cu televizoare, laptopuri. Îmi amintesc că un bărbat a venit să mă întrebe dacă poate lăsa la mine o drujbă. Poate pe viitor o să primesc şi aşa ceva.

Ce-i place

Marius spune că îi place marea şi căldura. În timpul liber merge cu prietenii la film şi călătoreşte în staţiunile montane de pe Valea Prahovei.

Ce nu-i place

„Nu-mi place falsitatea, pe care din păcate, o văd din ce în ce mai des la oamenii din jurul meu. Nu-mi place să judec pe nimeni, dar ar fi bine dacă ne-am comporta civilizat unii cu ceilalţi", a spus Marius.

Profil

Născut: 6 martie 1970, Buzău

Studii: Liceul Auto Ploieşti

Familie: Necăsătorit

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite