Zeci de creditori ai Global Eco Center, pe urmele operatorului de deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O explozie de proporţii a avut loc în toamna anului 2013 pe fosta platformă Aro.    Foto Arhiva Adevarul
O explozie de proporţii a avut loc în toamna anului 2013 pe fosta platformă Aro.    Foto Arhiva Adevarul

Global Eco Center, operatorul de deşeuri care-şi leagă nefast numele de producerea, în toamna anului 2013, a uriaşei explozii de pe fosta platformă ARO, incident în urma căruia i s-a retras autorizaţia de funcţionare, trebuie să facă acum faţă şi presiunilor creditorilor.

Firma, intrată în insolvenţă în decembrie anul trecut, are pe numele său 37 de cereri de plată venite din partea celor înscrişi la masa sa credală, potrivit tabelului preliminar de creanţe.

Suma totală revendicată de aceştia se apropie de treizeci de miliarde de lei. Printre cei înscrişi la masa credală a Global Eco Center se află Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, BRD, Banca Transilvania, BCR, Direcţia de Finanţe Iaşi, Lafarge Ciment Romania, Henkel Romania şi Impuls Leasing Romania IFN Bucureşti.

Dincolo de creditori, mai există o presiune care planează asupra Global Eco Center, cea a Parchetului Câmpulung, asta după ce, în urma ultimelor controale dispuse în aprilie, anul curent, de prefectul judeţului Argeş pe fosta platformă Aro, pentru a constata dacă operatorul şi-a îndeplinit sau nu obligaţiile de mediu asumate pentru primul trimestru al acestui an, Mihai Oprescu a cerut Gărzii de Mediu să-şi îndeplineacă obligaţiile în acest caz, în contextul în care din cele 475 de tone de deşeuri asumate a fi eliminate, s-a procedat la îndepărtarea a doar 14 t dintre acestea.

Ulterior controlului, din informaţiile furnizate de Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, în perioada 20-24 aprilie s-a procedat la eliminarea a 120 de tone, cantitate mult mai mare ca cele eliberate în dăţile anterioare, dar sub cea pe care s-a angajat s-o elimine pe al doilea trimestru al acestui an.

Conform Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţii de colectare, tratare, transport şi eliminare a deşeurilor periculoase constituie infracţiune, motiv pentru care Garda de Mediu a fost abilitată să înainteze o plângere instituţiei abilitate în acest sens - Parchetul Câmpulung.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite