Vâscul, leac miraculos pentru multe probleme de sănătate: cum se tratează hipertensiunea arterială şi sterilitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frunzele şi ramurile de vâsc au un bogat conţinut de vitamine, Foto Arhivă Adevărul
Frunzele şi ramurile de vâsc au un bogat conţinut de vitamine, Foto Arhivă Adevărul

Vâscul este mai mult decât o plantă considerată aducătoare de noroc în noaptea de Revelion. Beneficiile sale pot fi extinse şi-n restul anului, ba chiar cu efecte garantate, atunci când îl folosim nu doar nu pentru alinierea norocului, ci mai ales pentru cunoscutele sale proprietăţi tămăduitoare.

Ca  să vorbim de remedii naturiste şi să evităm o eventuală intoxicare, în primul rând trebuie să ţinem cont de faptul că este foarte importantă provenienţa sa, pentru că vâscul este o plantă semiparazită, care creşte pe diferiţi arbori. 

“Pomul gazdă ar trebui să fie primul criteriu în alegerea acestei plante pentru curele de sănătate, cunoscut fiind faptul că vâscul care creşte în plop, salcie sau tei este toxic, iar ceea ce am putea spera a fi un remediu s-ar putea transforma într-o otravă. De aceea, pentru a elimina acest risc major, cea mai sigură este procurarea sa din farmaciile naturiste”, explică pentru Adevărul, Denisa Ene, fito-nutriţionist.

Frunzele şi ramurile de vâsc au un bogat conţinut de vitamine, antioxidanţi, polipeptide, glicozizi, acid viscic, amine colină şi aceticolină, de aceea, infuziile, tincturile şi decocturile din aceste părţi ale plantei, dar şi folosirea lor sub formă de pulbere sau în stare macerată, fac din vâsc o plantă care  îşi merită renumele de remediu naturist miraculos pentru o serie de afectiuni. 

Remediu natural pentru hipertensiune arterială 

Datorită aceticolinei, o substanţă cu proprietăţi de reglare a tensiunii, vâscul s-a dovedit a fi un bun aliat al organismului în ţinerea sub control a acestei afecţiuni.

“Indicată este, o dată pe an, o cură de circa şase săptămâni cu ceai de vâsc (înainte de micul dejun şi seara, după cină). În prima jumătate a intervalului se consumă câte trei căni de ceai pe zi, după care, în următoarele două săptămâni se consumă doar două, iar în ultima săptămâna a <<tratamentului>> numai câte o singură cană pe zi”, spune fito-nutriţionistul.

Desigur, ca şi în cazul altor afecţiuni, trebuie să cerem mai întâi sfatul medicului, singurul care poate evalua corect nevoile noastre de tratament, dacă această cură este necesară şi suficientă pentru stadiul bolii. 

Leac pentru tulburări menstruale, bufeuri şi sterilitate 

“Ceaiul de vâsc consumat dimineaţă ajută la reglarea ciclului menstrual, dacă vorbim de o cură mai lungă, de cca. şase luni. Într-o cană cu apă rece se pune o linguriţă de vâsc mărunţit şi se lasă la macerat pe timpul nopţii. Dimineaţa, se strecoară, iar ceaiul se consumă rece şi neîndulcit.”, explică Denisa Ene.

De asemenea, palpitaţiile şi bufeurile apărute în perioada menopauzei se ameliorează cu acelaşi preparat. 

“Femeile care urmează tratamente pentru fertilitate, îşi pot spori şansele de concepţie dacă urmează o cură cu suc de vâsc. O linguriţă dizolvată într-un pahar de apă, înainte de micul dejun, şi la cca. 30 de minute după ultima masă a zilei”, mai spune fito-nutriţionistul.

Remediu pentru probleme digestive şi un aliat al ficatului sănătos 

Colina, unul dintre miraculoasele elemente conţinute de vâsc are capacitatea de a împiedica acumularea grăsimilor în ficat, ceea ce face din  această plantă – consumată sub formă de pulbere din tulpină uscată şi bine măcinată (produsul poate fi cumpărat sub această formă direct din farmaciile naturiste) – un aliat în funcţionarea acestui organ. 

Vâscul şi-a dovedit, de asemenea, eficienţa în combarerea balonării. Şi pentru această problemă trebuie consumat tot sub formă de pulbere. “O linguriţă de două ori pe zi, înainte de masă este excelentă pentru amelioararea acestei neplăcute manifestări”, mai spune specialistul.

Pulberea de frunze de vâsc este un excelent remediu în tratarea arteriosclerozei şi astmului dar şi a hipertensiunii arteriale amintite anterior. 

Iar produsele pe bază de vâsc, în general, sunt recunoscute, datorită substanţelor pe care le conţin, şi pentru capacitatea lor de a ne feri de cancer.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite