„Uitarea şi mersul mai departe sunt cea mai mare înţelepciune“. Maxima lui Friedrich Nietzsche, explicată de un psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche

Să accepţi ceea ce ţi s-a întâmplat, chiar dacă e dureros, şi să ai totuşi puterea să asimilezi constructiv experienţa traumatizantă, asta însemnă să-ţi dai şansa de a evolua. Să laşi în urmă bagajul trecutului este o înţelepciune. Iată cum explică un psiholog al zilelor noastre citatul atribuit celebrului filosof german Friedrich Nietzsche.

„Autorul sugerează interpretarea fenomenului uitării din două perspective practice. Prima perspectivă se referă la concentrarea omului asupra momentelor prezente din viaţă. <<A trăi aici şi acum>> reprezintă calitatea unei personalităţi mature, care este conştientă de propriile capacităţi şi resurse de a face faţă situaţiilor şi de a construi obiective realiste, pe care să şi le poată atinge. A doua perspectivă, şi anume mersul mai departe, se referă la capacitate psihică de a învăţa din toate experienţele vieţii, fie ele şi negative: evenimentele neplăcute, situaţiile cu caracter traumatizant au menirea de a contribui la formarea unei personalităţi puternice, adaptabile şi eficiente”, explică, pentru „Adevărul”, psihologul Mihaela Jucalea.

Specialistul vorbeşte însă de un proces care nu funcţionează oricum. „Aici există o condiţie, aceea de a nu repeta greşeli din trecut şi de a evita situaţiile care favorizează repetarea greşeli”, adaugă psihologul.

Ne putem lăsa măcinaţi de trecut sau putem uita şi ierta pentru a trăi în prezent. De noi depinde cum ne raportăm la clipa de faţă şi la viitor. Ca să depăşim trecutul şi să ne bucurăm de prezent este necesar, aşa cum spun nu doar filosofii, ci şi psihologii, să uităm şi să iertăm.

„Mai putem admite o interpretare a citatului de mai sus: iertarea şi împăcarea cu sine. Autorul consideră înţelepciune să nu rămâi fixat pe un singur tip de <<pattern>> comportamental, ci, dimpotrivă, să găseşti soluţii la problemele prezentului”, mai spune psihologul Mihaela Jucalea.

Desigur, dacă reuşim să integrăm constructiv lecţiile de viaţă primite, suntem infinit mai câştigaţi. A învăţa din propriile greşeli, din dureri şi deziluzii înseamnă să devenim mai înţelepţi şi mai ancoraţi în realitate. „A aduce în prezent problemele, <<bagajele>> trecutului, înseamnă a rămâne fixat în acelaşi tip de <<pattern>> comportamental, deci a fi în continuare nefericit. Omul înţelept <<merge mai departe>>, dar nu uită să înveţe lecţia trecutului”, încheie Mihaela Jucalea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite