Sute de americani au semnat o petiţie împotriva ţiganilor români care i-au şocat cu obiceiurile lor: „Nu ştim cum au ajuns în America şi ne dorim să plece“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familiile de romi au închiriat zeci de locuinţe FOTO: Action News 4 Pittsburgh
Familiile de romi au închiriat zeci de locuinţe FOTO: Action News 4 Pittsburgh

Peste 600 de locuitori ai localităţii California din Pennsylvania au semnat până acum o petiţie în care protestează faţă de zecile de familii de ţigani care au venit, în ultimele două luni, din România şi despre care se plâng că le fac vieţile un coşmar şi că nu respectă nicio lege.

Locuitorii oraşului american California acuză că romii aruncă gunoi peste tot, îşi fac nevoile în public şi distrug lucruri în magazine. Mai multe televiziuni şi ziare din Statele Unite ale Americii au făcut ample materiale pe această temă. Cei peste 600 de americani care au semnat petiţia împotriva romilor critică stilul de viaţă al acestora.

Am vorbit pe tema imigranţilor romi din România în America cu Carol Silverman, unul dintre cei mai apreciaţi antropologi şi specialişti în problemele romilor din S.U.A., profesor la Universitatea din Oregon, unde predă de 37 de ani. Doctor în artă populară la Universitatea din Pennsylvania, Carol Silverman cercetează de peste 30 de ani evoluţia comunităţilor de romi care au emigrat în America de Nord şi Europa de Vest, analizând şi relaţiile politice, etnice, rituale, precum şi de muzică şi gen.

Carol Silverman, profesor la Universitatea Oregon: ”Au fost şi romi din România care au reuşit să obţină azil politic în America”

carol silverman

Carol Silverman opinează că ”e normal ca romii care vin din România să nu ştie cum e cu regulile de parcare în America sau cu depozitarea gunoiului, vin din alt mediu cultural. Cred că americanii care trăiesc acolo trebuie să fie educaţi cu privire la istoria romilor. Nu cred că cineva în America ştie că romii au trăit în sclavie timp de cinci secole în România. Nu cred că americanii ştiu că romii care au ajuns în zona Pittsburgh şi în zona New York-ului în 1888 au venit după ce sclavia a fost abolită în România. Şi sunt destui romi din România care au afaceri de succes la New York, nici nu mai ştii că sunt romi, s-au integrat foarte bine. Oamenii nu ştiu nimic despre romi în America”.

Tot Carol Silverman ne-a declarat că ” Mulţi romi din România fac cereri de azil politic, dând vina pe condiţiile grele din România. Dar acum e mult mai greu de obţinut azil politic, pentru că America e închisă faţă de imigraţie. Au fost însă şi romi din România care au reuşit să obţină azil politic în America, fapt ce arată că Departamentul de Stat recunoaşte persecuţiile din România. Cea mai mare comunitate de romi români din America este cea a romilor căldărari”.

În America sunt secţii de poliţie în care poliţiştii fac pregătire împotriva criminalităţii ţigăneşti”

Profesoara americană mai spune că interacţionează des cu comunităţile rome din America şi a dat un exemplu care în opnia sa arată prejudecăţile românilor faţă de romi: ”În urmă nu cu mult timp am organizat în Portland un festival de muzică romă, cu mii de participanţi. Şi m-am confruntat cu scrisori de nemulţumire şi telefoane isterice de la românii din zonă, care îmi cereau să schimb numele festivalului şi să înlocuiesc cuvântul ”romă” cu cel de ”ţigănească”, pe motiv că sintagma ”romă” ar duce cu gândul la România. I-am invitat să vină să protesteze, erau ziare şi televiziuni la festival, să vină să îşi spună punctul de vedere. Dar acei români care protestau împotriva romilor nu şi-au mai făcut apariţia la festival”.

locuinte romi california action 4 news pittsburgh

După cum precizează Carol Silverman, ”în America încă este acel stereotip conform căruia un ţigan e un muzicant care îţi fură din buzunare. În America sunt secţii de poliţie în care poliţiştii fac pregătire împotriva criminalităţii ţigăneşti. Vă imaginaţi una ca asta? E ca şi cum am zice pregătire împotriva criminalităţii arabo-americane sau evreieşti-americane, e ceva inacceptabil. Dar din taxele noastre poliţiştii fac pregătire împotriva criminalităţii ţigăneşti. E incredibil. America are mult de lucru în combaterea prejudecăţilor”.

Dawne Roberts, locuitor din California: ”E păcat că mexicanii muncitori sunt trimişi la ei acasă, în timp ce cu ţiganii din România care fac scandal nu ia nimeni măsuri”

dawne roberts california action 4 news pittsburgh

Dawne Roberts este unul dintre cei mai revoltaţi locuitori din orăşelul California (7.000 de locuitori) legat de familiile de ţigani români care au venit acolo şi despre care spune că fac numai probleme: ”Când văd ce fac aceşti ţigani din România la noi în oraş simt compasiune faţă de românii care au avut de-a face cu ei atât de mult. Nu ştiu cum au ajuns aceşti ţigani în America, dar îmi doresc-şi este şi părerea celorlalţi locuitori-ca ei să plece. Nu pot să nu mă revolt când văd la televizor reportaje despre fermieri mexicani care au o familie aici, care sunt muncitori şi îşi fac treaba şi acum sunt trimişi acasă după 20-30 de ani, în timp ce cu ţiganii din România care fac scandal şi probleme nu ia nimeni vreo măsură. Este o nebunie totală la care autorităţile trebuie să răspundă şi să aibă reacţie. Şi mai am o nelămurire: mi se pare ciudat că în procent covârşitor imigranţii romi sunt fie copii sub 8 ani, fie adulţi”.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite