Scandalurile din Argeş care au zdruncinat încrederea în sistemul  medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva Adevarul
Foto arhiva Adevarul

Pe lângă mizeria, proasta finanţare şi cazurile de malpraxis care n-au ocolit nici Argeşul, judeţul nostru se poate poate “lăuda” inclusiv cu-n asistent medical al Inspectoratului Judeţean de Poliţie condamnat la închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă şi şantaj.

Unul dintre cazurile răsunătoare cele mai recente care au scos din anonimat sistemul sanitar argeşean este cel al lui Gabriel Necula, asistent medical la IPJ Argeş, trimis în judecată de procurorii DNA în vara anului trecut, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi şantaj. 

„Ben” sau „Doctorul” cum i se spunea asistentului a fost prins în timp ce lua 20.000 de euro de la o persoană anchetată într-un dosar penal. Gabriel Necula îi promisese lui Ştefan Terziu, cel care l-a şi denunţat, că îl poate poate ajuta prin relaţiile pe care le are printre poliţişti şi magistraţi. La începutul acestui an, “Ben” a primit sentinţa Tribunalului Bucureşti: câte doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi şantaj. Magistraţii au dispus aplicarea pedepsei cea mai grea la care au adăugat şi un spor de 8 luni, însă în cele din urmă “Doctorul” s-a ales cu o condamnare cu suspendare, sub supraveghere, de 4 ani, şi muncă în folosul comunităţii pe perioadă de 100 de zile. 

Şpagă pentru încadrarea în grupe de handicap

Şi tot în vara anului trecut, doi medici de la Casa de Pensii Arges au fost reţinuţi sub acuzaţia că au luat mită de la pacienţi care solicitaseră încadrarea într-un grad de invaliditate sau de la persoane care ceruseră prelungirea concediului medical.

Iulia Maria Mihai, medic şef al Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă din structura Casei Judeţene de Pensii şi Asigurari Sociale Argeş, şi Camelia Săndulescu, medic în cadrul aceleiaşi instituţii au fost acuzate de luare de mită în formă continuată. Conform celor arătate de DNA, cele două primeau mita direct pe masa de lucru sau sumele reprezentând şpaga le erau oferite direct în mană ori introduse în buzunare de către pacienţi. Pe lângă bani, acuzatele primeau şi alimente, cosmetice, cafea şi nu numai.

A vrut să opereze în stare de ebrietate

De notorietate este şi cazul medicul ginecolog Marcel Cărnaru care a venit beat la Spitalul Judeţean, unde avea de efectuat o intervenţie, dar şi cel al medicului sorin Pletea - acuzat că a provocat traumatisme craniene unui nou-născut.

Medic acuzat că a zdrobit capul unui bebeluş

Medicul Sorin-Liviu (care mai are la activ încă o acuzaţie de malpraxis) a fost acuzat că prin folosirea forcepsului a provocat unui nou născut traumatisme grave, care, mai târziu, au dus la moartea copilului. Intervenţia a avut loc în ciuda  recomendărilor medicului care ţinuse gravida sub observaţie şi care sugerase o Cezarienă. Mama a fost dusă de urgenţă la  Bucureşti cu numeroase complicaţii medicale, iar copilul s-a ales cu malformaţii şi a decedat înainte să împlinească  vârsta de  doi ani. 

Ginecologul Mihai Nurciu– cercetat pentru malpraxis
 

În 2008, medicul Mihai Nurciu, de la Spitalul Călineşti, a fost acuzat de malpraxis de soţul unei mămici care a decedat la scurt timp după o Cezariană. Carmen Ghiţă a făcut septicemie în urma intervenţiei chirurgicale şi, când medicii de la Călineşti s-au declarat depăşiţi de situaţie, a fost dusă Bucureşti, însă nu a mai putut fi salvată. Medical Mihai Nurciu a fost cercetat de Colegiul Medicilor Argeş, însă a fost găsit nevinovat.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite