Reţetă de tort cu avocado, unt de cocos şi banane, recomandarea unui specialist în nutriţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto Green Therapy
Sursă foto Green Therapy

Desertul devine, de multe ori, o provocarea pentru cei care nu se mulţumesc cu orice e dulce şi gustos, ci vor un preparat delicios şi sănătos, savuros, dar natural. O reţetă recomandată de specialiştii în nutriţie este tortul cu avocado, unt de cocos şi banană, un preparat care nu necesită coacere.

„Este o prăjitură uşor de preparat, dar mai ales de digerat, cu care vom impresiona, în mod sigur musafirii, datorită, în primul rând gustului memorabil, graţie unor ingrediente nu doar savuroase, dar care ne aduc şi o mulţime de beneficii”, explică, pentru Adevărul, Anca Tene, specialist în nutriţie şi stil de viaţă sănătos, cofondator al programelor Green Therapy.

Iată de ce avem nevoie pentru un tort de 12 porţii.

Pentru prepararea blatului

- 200 g de curmale sau smochine (pot fi ambele, eventual în combinaţie cu stafide);
- 300 g nuci româneşti, migdale, macadamia sau caju (ori combinate).

Pentru cremă

- două banane mari;
- trei fructe de avocado bine coapte;
- 150 ml unt de cocos şi/sau unt de cacao;
- două linguri cacao (de preferat raw);
- o lingură de carob
- miere după gust
- esenţă (rom, portocală, vanilie sau alta, în funcţie de preferinţe).

Cum preparăm blatul


„Curmalele (smochinele sau stafidele, după caz) se pun la înmuiat, în apă de cocos sau lapte de migdale, apă sau suc de portocale, pentru o jumătate de oră. Se scot din lichid şi se blenduiesc până când se obţine o pastă. Se adaugă nucile mărunţite. Compoziţia rezultată se aşează pe fundul inelului de tort, presând cu mâna sau cu lingura umezită, după care se introduce la congelator până când preparăm crema”, explică Anca Tene.

Crema se obţine la fel de simplu, mixând toate ingredientele, cu excepţia untului de cocos (sau untului de cacao, în funcţie de ce am ales), care se încorporează la final, după blenduire. “Când crema este gata, scoatem blatul din congelator şi turnăm peste el, în inel, crema astfel obţinută. Introducem totul în congelator pentru 3-4 ore. Scoatem tortul cu un sfert de oră înainte de servire şi ornăm, după imaginaţie şi preferinţe cu fructe proaspete”, recomandă Anca Tene

Specialistul în nutriţie şi stil de viaţă sănătos recomandă acest preparat natural pentru aportul de vitamine, minerale şi oligoelemente adus organismului şi pentru că, spre deosebire de multe produse din cofetării, care abundă în zahăr, margarine, coloranţi, stabilizatori şi potenţiatori de gust, nu conţine decât elemente nutritive benefice sănătăţii.

„Ştim că fructele de avocado sunt o sursă importantă de acizi graşi esenţiali, bananele sunt un furnizor excelent de proteine, fosfor, vitamine şi minerale, potasiu si fibre. Curmalele contribuie şi ele ca surse de uleiuri esenţiale, calciu, sulf, fier, potasiu, fosfor, mangan, cupru şi magneziu, stafidele sunt recunoscute pentru conţinutul bogat de fier şi complexul de vitamina B, excelente pentru ameliorarea anemiei, dar şi cupru, care stimulează producerea de celule roşii din sânge. Nucile româneşti contribuie la valoarea preparatului prin acidul alfa-linoleic, caju-ul este bogat în cupru, mangan, triptofan, magneziu, fosfor, iar macadamia - comnsiderate cele mai sănătoase nuci din lume, sunt o sursă grăsimi mononesaturate benefice. Migdalele binevenite pentru antioxidanţii, fitosterolii unici, proteinele vegetale, dar şi pentru fibrele săţioase, conţinute. Untul de cocos este un bun detoxifiant, în timp ce untul de cacao, o sursă excelentă de antioxidanţi, grăsimi mononesaturate şi polinesaturate, adică grăsimi bune, dar şi de omega 3 şi omega 6, vitamina E si vitamina K. Iată doar câteva motive pentru care este bine să apelăm la aceste ingrediente pline de nutrienţi”, încheie specialistul în nutriţie.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite