Piteşti:A confecţionat la strung crampoanele cu care dădea goluri Nicolae Dobrin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti:A confecţionat la strung crampoanele cu care dădea goluri Nicolae Dobrin
Piteşti:A confecţionat la strung crampoanele cu care dădea goluri Nicolae Dobrin

Alexandru Sima şi-a petrecut toată viaţa în slujba clublului FC Argeş, unde a vândtu bilete de intarre la meci şi a lucrat la strung crampoanele marilor fotbalişti.

Originar din Prahova, Alexnadru Sima a intrat în curtea clubului FC Argeş în urmă cu proximariv 40 de ani. Amintirile strânse în anii de glorie ai echipei alb-vilete sunt acum poveşti de spus la nepoţi. „ După ce am terminat armata, am fost transferat de la Rafinăria Ploieşti la Combinatul Petrochimic din Piteşti. Aici am cunoscut un coleg care era un fel de ajutor al lui Dan Marinescu, organizator de competiţii la FC Argeş. Era mare nevoie de oameni la porţile stadionului şi m-am oferit eu.”, spune Alexandru Sima. 


" Mi-am câştigat existenţa, vânzând bilete la stadion”
Înainte de a ajunge casier, prahoveanul a vândut bilete la poarta stadionului pe care juca FC Argeş. „ Doi ani am rupt bilete la poarta stadionului Trivale. Vindeam bilete împreună cu soţia şi cu baiatiul meu, care avea 7 ani. Aşa mi-am dus existenţa, pentru că altfel mi-ar fi fost foarte greu să mă descurc cu banii. Soţia mea era bolnavă şi nu putea munci.”, îşi aminteşte nea Sima, cum îi spun prietenii.

În aceea perioadă, lumea umplea până la refuz stadionul pentru a-l vedea pe „magicianul” Nicoale Dobrin, astfel că zilele cu meciuri la Piteşti erau încărcate pentru familia Sima. „Pe timpul lui Dobrin, microbiştii erau atraşi ca un magnet de stadion. Locurile din tribună erau ocupate cu 5-6 ore înainte să înceapă meciul.”, îşi aminteşte Alexandru Sima.

 
Oamenii veneau la meci doar să-l vadă pe Dobrin
Prin meseria sa, Alexandru Sima devenise cunoscut de micribiştii din toată ţara, care veneau la Piteşti doar să-l vadă pe Nicoale Dobrin pe gazon. „Îmi făcusem prieteni în toată ţara. Înaintea partideleor importante pe care le juca FC Argeş, oamenii îmi telefonau să mă întrebe dacă joacă Dobrin. Dacă nu juca, nu veneau la meci.”, precizează nea Sima. Prin anii `70- `80şi confruntările amicale sau antrenamentele susţinute de jucătorii lui FC Argeş stârneau interesul microbiştilor. La un amical cu Rapid, povesteşte în continuare Alexandru Sima, „am vândut numai eu 3.000 de bilete. La ora jocului, tribunele erau arhipline. 

La meciurile pe acre FC Argeş le susţinea cu echipele din Bucureşti, familia Sima era asaltată pur şi simplu de suporteri. „ Biletul costa 12 lei, însă oamenii nevpăleau peste mine şi nu mai aştepatu să-şi ia nici măcar restul. Pentru mine, FC Argeş a fost a doua mamă. Plângeam când ploua în ziua meciului, dar şi atunci erau în tribună 10.000 de spectatori.”, spune Alexandru Sima.


 „Eram prieten cu toţi fotbaliştii de la FC Argeş”
În cei aproape 40 de ani petrecuţi la FC Argeş, Alexandru Sima a fost nu doar omul care vindea bilete la poarta stadionului, ci şi meseriaşul care avea grijă de crampoanele fotbaliştilor. Cel mai fidel client era Nicoale Dobrin. „Eram prieten cu toţi fotbaliştii de la FC Argeş, cărora le făceam la strung crampoanele de la ghete. La crampoanele lui Gicu Dobrin lucram cu mare atenţie. După fiecare meci în care dădea gol, mă cinstea, spunându-mi, în glumă,  că a înscris numai datorită crampoanelor mele.”, povesteşte fostul casier de la FC Argeş. 

Timpul s-a scurs, numai el a rămas acolo să povestească nepoţilor despre vremurile când fotbalul era religie în Piteşti. Asta până acum trei ani, când a fost nevoit să părăsească baraca metalică din faţa stadionului, unde strânsese amintiri cât o viaţă de om. „ Eu aş fi vrut să vând în continuare bilete, dar nu s-a mai putut. Domnul Cornel Penescu şi-a adus oamenii lui la FC Argeş. Pe undeva îl înţeleg, însă simt un gol în stomac când vine sâmbăta şi ştiu că trebuia să fiu la casa de bilete.”, spune cu un gust amar Alexandru Sima.

Întrebări şi răspunsuri

De ce nu mai vin spectatorii la stadion ca în trecut?


Explicaţia ar fi că îaninte, până în Revoluţia din `89, fotbalul era spectacol total. Fotbaliştii nu jucau pentru bani, ci pentru spectatori. Oamenii veneau la stadion pentru că aveau ce să vadă. Acum, fotbaliştii au numai fiţe în cap.

Care credeţi că este cel mai bun preşedinte de club din istoria lui FC Argeş?


În cei 40 de ani de activitate la FC Argeş, am lucrat cu 15 preşedinţi de club. După mine, Puiu Rapaport rămâne cel mia bun. De numele lui se leagă cele mai frumoase monete din istoria clublului FC Argeş.


Ce-i place
Cel mai mult îmi place să intru în atelierul meu şi să confecţionez diferite lucruri. De profesie am fost strungar şi mă mândresc cu tot ce iese din mâinile mele. Spre exemplu, acum fac felinare din tablă galvanizată de pus lumânări la cimitir.

Ce nu-i place
Nu-mi plac oamenii impocriţi şi leneşii. Îi detest pe cei care se plâng că nu au un loc de muncă, se vaită că nu au bani, dar în schimb stau degeaba toată ziua.
 

Profil: Alexandru Sima
Născut: 19 aprilie 1940, localitatea Puchenii Mari (Prahova)
Studii: Şcolala Profesională de Mecanici Utilaje Petroliere Piteşti
Experienţă: strungar

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite