Piteşti: Susan Kalus, voluntar american la Pitești

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Susan Kalus, voluntar american la Pitești
Piteşti: Susan Kalus, voluntar american la Pitești

Susan Kalus a vent în Pitești ca voluntar, alături de alți 37 de voluntari care fac parte din Corpul Păcii. Scopul său este de a schimba puțin lumea și de a o cunoaște.

Din dorința de a ajuta, dar și din curiozitate, avocata Susan Kalus, s-a înscris în programul de vluntarial al Corpului Păcii. A fost trimisă în România, la Pitești pentru a deschide noi căi de comunicare pe probleme de protecția mediului și de educație.


Doi ani va munci la Pitești
Deși este avocat ca profesie, ceea ce are de făcut la Pitești nu are nimic de-a face cu domeniul juridic. A fost trimisă la Agenția Regională pentru Protecția Mediului Pitești, să lucreze alături de angajații români și să dezvolte proiecte legate de domeniul de activitate al agenției.  Dar până să ajungă la Pitești, unde se află numai de câteva zile, Susan Kalus a făcut un stadiu de pregătire la Târgoviște, alături de ceilalți voluntari. Nici procedeul de selectare a voluntarilor nu a fost deloc simplu.

„Sunt foarte atenţi în selectarea voluntarilor. Procedura poate dura între câteva luni şi doi ani. Au cerut foarte ulte informaţii despre mine, despre educaţia şi experienţa mea, activităţile voluntare de până atunci.”, spune Susan. Foarte mulţi americani aplică pentru a deveni voluntari în Corpul Păcii, însă ei trebuie să demonstreze că vor lua în serios rolul de voluntar.

 „Pentru mine a durat 11 luni tot procedeul, dar pentru alţii durează şi doi ani. Vor să se asigure că o persoană care se înscrie în program este serioasă cu privire la acest voluntariat. Odată plecat ca voluntar problemele tale personale trec pe planul doi, este un angajament pe termen lung, fiind vorba de voluntariat pe o perioadă de doi ani.”, explică Susan Kalus.


Îşi doreşte să lucreze cu copii
Susan Kalus şi-ar fi dorit să primească o misiune socială care să implice munca alături de copii şi pentru ei. Şi din postura în care este acum are această posibilitate şi, după începera şcolii, va merge la şcolile şi liceele din Piteşti pentru a discuta cu profesorii şi pentru a le cere sprijinul. Are tot sprijinul celor de la Agenţia de Mediu şi va face tot posibilul pentru ca munca ei să dea roade.

„Trebuie să discut cu profesorii pentru a vedea cum consideră şi ei că ar fi mai portivit să-i implicăm p elevi în diverse acţiuni legate de protecţia mediului.”, spune Susan.  Cei de la Agenţia de Mediu promit să o ajute în perioada de debut în activitatea ei.

„În această perioadă de început al activităţii ei ca voluntar în cadrul agenţiei noastre, o sprijinim pe cât posibil. O ajutăm să înţeleagă cum funcţionează aceeastă instituţi şi cum ne poate fi de folos nouă şi oamenilor.”, spune directorul coordonator al ARPM Piteşti, Marian Chiliment.


Va învăţa româneşte
Unua dintre sarcinile pe care Susan le are de îndeplinit în România este să se familiarizeze cu limba societatea românească, cu mediul în care va lucra în rumătorii doi ani. Prima condiţie: să înveţe limba română, ceea ce nu este deloc uşor.

„Am făcut cursuri de limba românp când am venit, dar este o limbă dificlă. Trebuie să învât limba pentru a putea comuinca foarte bine cu oamenii. Mă bucur însă că am ocazia să învât o limbă est-europeană.”, spune Susan Kalus. Cât priveşte modul de organizare al societăţii româneşti, Susan consideră că este unul european, dar într-o ţară care abia acum se ridică. O deranjează lipsa organizării şi a infrastructirii în ţara noastră, dar consideră că acestea sunt aspecte normale într-o ţară care trece prin multe schimbări.

În afară de limba română, Susan trebuie să deprindă şi modul de viaţă românesc, să privească lucrurile ca prin ochii unui localnic, nu ca prin ochii unui american.

„ La Corpul Păcii ni s-a repetat să nu privim lucrurile prin ochii unui american, ci să încercăm să le vedem prin ochii unui român. Desogur că acest lucru nu este posibil în totalitate. Spre exemplu, oamenii îmi povestesc despre comunism şi efectele lui. Desigur că înţeleg, dar nu pot simţi cum au simţit şi simt ei.”, explică Susan kalus.

Corpul Păcii este o organizaţie creată în anul 1961 de către J. F. Kennedy cu scopul de a promova pacea mondială, dezvoltarea comunităţilor prin schimbul intercultural. Corpul Păcii a trimis, de-a lungul timpului, 195.000 de voluntari în mai multe tăţi ale lumii. În acest moment, în 76 de ţări ale lumii sunt trmişi 7800 de voluntari din Corpul Păcii.  Acum, în România, activează 107 voluntari din Corpul Păcii. Ei lucrează în mai multe domenii, de la cel educaţional, la cel social şi de protecţia mediului.   

Profil
Născută: 23 iulie 1958, Baltimore-Maryland
Studii: Colegiulde Drept la Universitatea Cornell din Ithaka, masteratul în drept la Universitatea Emory din Atlanta
Experiență: avocat timp de 25 de ani, în Atlanta, voluntariat în mai multe domenii, în SUA.
Stare civilă: necăsătorită


Ce-i place:
Îmi place să cunosc cât mai mulți oameni de diferite culturi și din diferite națiuni. Îmi place să citesc, și încerc să schimb ceva prin acțiunile de voluntariat.
Ce nu-i place:
Lipsa de organizare, preconcepții, superficialitatea. Nu-mi place când văd copii cărora, din start, nu li se dă nicio șansă la educație și la o viață normală.


Întrebări și răspunsuri:
Sunteţi pentru prima dată în România?
Sunt pentru prima dată în România şi mă bucur că sunt aici. Este o ţară europeană. Se simte asta. Dar este o ţară care acum se ridică, se dezvoltă. 


Seamănă România pe care v-o imaginai cu România pe care aţi găsit-o?
Seamănă destul de mult. Am găsit ceea ce mă aşteptam să găsesc, nu am venit cu preconcepţii. Asta şi pentru că m-am documentat cu privire la această ţară înainte să vin aici.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite